In 'Onegt' geboren kinderen ben ik al vaker tegengekomen, daarbij worden meestal de moeders genoemd. Slechts in een enkel geval is de vader bekend gemaakt.
Deze zaak is echter nieuw voor mij. Ook hier weer alleen de naam van de moeder ' Toen', opvallend genoeg geen Toentje. Betreft het werkelijk de moeder ? Zou Toen, niet evengoed een Toon of Teun kunnen zijn, m.a.w de vader ?
Toen lijkt mij een vrouw, zoekend op de naam "Toen" in die regio krijg je ook alleen maar vrouwen. Het kind is in overspel verwekt, dus ze was gehuwd. Mogelijk was dat deze Toen Peelen gehuwd met Wouter Brantzen: https://www.openarchieven.nl/gld:C5DB5A68-0D86-4CBE-BB0E-925246888DE6
Aangezien men wist dat het kind in overspel verwekt was, moet de vader ook bekend zijn geweest. Ik had gehoord dat zulk soort gevallen vaak in de kerkraad besproken werden.
Volgens de index op het Gelders Archief is Toen een wel vaker voorkomende voornaam voor dames., 33 keer
Jan CIavaux - 10 dec 2024 - 14:34 (laatst bijgewerkt 10 dec 2024 — 14:35 door auteur)
Bij een voornaam Toen komt natuurlijk meteen de gedachte op aan allerlei andere m/v voornamen waar we wél mee vertrouwd zijn: Tonia, Antonia, Teuntje, tante To, Tonny, Antoine, Antoinette, Toine (in Brabant vaak geschreven als Twan), enz. enz.
De website Nederlandse Voornamenbank vermeldt dat de naam Toen ook voorkomt als Toën — en dat is een aanwijzing dat we misschien fout zitten met de uitspraak van ‘Toen’ als ‘toen’ (oe-klank; vgl. boen, doen, hoen, koen, noen), en de naam moeten uitspreken met een oo-klank (vgl. showen, jojoën), als ’Towen.’
Frank Posterholt - 10 dec 2024 - 14:57 (laatst bijgewerkt 10 dec 2024 — 15:00 door auteur)
Als ik het goed begrijp (?) zal dit alles gewoon een kwestie zijn geweest van oude spelling (Middelnederlands), die soms allerlei misverstanden kan oproepen.
Klanken verlengen/verdubbelen gaat anno 2024 simpel: gewoon door dezelfde letter er nogeens bij te plaatsen (bijv. a + a = aa). In het oude Middelnederlands ging dat soms met een ándere letter, en daar zie je ook anno 2024 nog voorbeelden van.
A + A: je verwacht a-a, maar het werd: a-e (bijv. Maes). Zie ook in plaats van e-e de combinatie e-i (bijv. Teirlinck) ; of juist de verlenging van i als i-e (bijv. Dien) en niet i-i; en: de verlengde letter o, toen nog niet als o-o, maar als o-i (bijv. Oirschot) of o-e (‘blijf ick tot in den doet’ uit het Wilhelmus; ‘soen’ voor het begrip ‘zoon’) ; en: nog niet u-u, maar u-e (bijv. De Stuers, het meer Fluessen).
Zo ook, als in dit voorbeeld, de klankverlenging van ‘o‘ naar Toën (spreek uit: Towen)...
Frank Posterholt - 10 dec 2024 - 15:21 (laatst bijgewerkt 10 dec 2024 — 15:25 door auteur)
Ik had m'n koffie nauwelijks op, of de reacties kwamen al binnen. Geweldig !
Dit is op voortreffelijke wijze opgelost. En niet onbelangrijk, ik heb er weer wat mee geleerd (zal de tijd uitwijzen), hoop ik ...