stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Voorouders William Martis Davelaar



Profiel afbeelding

Bij het uitzoeken van de stamboom van mijn man, kom ik voor de Curacaose tak via Genlias uit op William Martis Davelaar, geboren rond 1822, moeder Suanna Martina. Hoe nu verder? Kan datnog via internet (en hoe dan) of moet ik iemand te rplekke op curacao in de archieven laten duiken 9familie is gelukkig vorohanden). En waarom stopt de informatie met de naam  Davelaar, heeft dat te maken met de overgavn van burgerlijke stand naar doop en trouwboeken? Of misschien met het feit dat William Martis (of zijn moeder) de eerste vrijgwemaakte slaaf in de lijn is.

Graag hulp!

Lilian Kuijstermans - 22 aug 2011 - 21:15

Sorry, nvt

mvg, Masje II

Masje II - 22 aug 2011 - 22:20

De Burgerlijke Stand (BS) van Curaçao begon wat betreft de huwelijksakten in 1816 en voor de geboortenakten en overlijdensakten was dat 1831. Daarvoor was er dus geen BS. Het grootste deel van de BS staat sinds vorig jaar in Genlias.
Online staan ook de manumissiebrieven uit de periode 1722 - 1863 die het vrijlaten van slaven beschrijven. Dat staat op de website van het Nationale Archief in Den Haag: http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00339


De achternaam Davelaar kan verwijzen naar de gelijknamige plantage in het Ruiterkwartier die eigendom was van de familie Groot Davelaar.

R. Buzink - 23 aug 2011 - 01:36

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/ik-zoek-voorouder-die-slaaf-was-cura%C3%A7ao

Ter informatie

Ik zoek een voorouder die slaaf was op Curaçao

In 1863 werd op Curaçao de slavernij opgeheven. Op dat moment kregen de vele vrijgelaten slaven pas een voor- en een achternaam. Het ontbreken van een achternaam maakt het zoeken naar voorouders zeer lastig. Het zoeken naar voorouders vó'rr 1828 is zelfs bijna onmogelijk.

Hoe ga ik te werk?

Bij genealogisch onderzoek is het belang vanuit het heden terug te werken naar het verleden. Verzamelt u thuis zo veel mogelijk gegevens, namen en plaatsen.

http://forum.archieven.org/index.php?topic=22937.0

http://www.archiefvriend.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8:hende-kolo-in-de-notariele-aktes&catid=1:archiefvriend-artikelen&Itemid=12

Hoop dat u er iets aan heeft

Mvg.

Elisabeth - 23 aug 2011 - 08:16

Met de tekst van het Archief ben ik het niet eens, want alle slaven hadden een voornaam.

Het zoeken vóór het jaar 1828 vinden zij misschien onmogelijk, maar het is wel degelijk te doen. Wellicht heeft hun idee te maken met het feit dat het Oud Archief Curacao (OAC) in 1828 werd afgesloten en men vanaf dat jaar met het Nieuw Archief Curacao (NAC) werkt.

R. Buzink

R. Buzink - 23 aug 2011 - 14:16

Nu begrijp ik waarom de laatste info die ik vind stamt van 1849, komt dus ook overeenmet wat ik dacht. Dus dan zoeken in doop, trouw- en begraafboeken. Maar ik begrijp dat dit niet online te vinden is?

De famiie stamt indederdaad va Groot Davelaar, daar komt hun achternaam ook vandaan. Ik heb ook al bijd e manumissies gekeken, dar vind ik wel een vrijgelaten mulattin Martina van Groot Davelaar. Dat was in 1794 dus misschien is het de grootmoeder van William Martis?

Dat zijn de dingen die zo lastig te bepalen zijn vanuit Breda. Dus ik vrees dat ik toch mijn schoonmoeder een zoekopdracht mee meot geven als ze weer naar Curacao gaat, maar bedankt!

Lilian Kuijstermans - 23 aug 2011 - 19:52

Aanvuling: Geboortedatum vam William Nartis (Martes) Davelaar ligt waarschijnlijk rond 1814. En vermoedelijk zelf vrijgemaakt in 1837 9o.b.v. Manumissie, vindt hierover echter niets in burgerlijke stand). Moeder SDusanna Martina vermoedeijk op 3-8-1942 vrijgemaakt.

Nog stees is mijn vraag of iemand mij nog verder op weg kan helpen zonder dat ik naar de Antillen hoef te gaan!

Lilian Kuijstermans - 23 aug 2011 - 23:49

Kijk even op mijn antwoord op de vraag die je aan mij persoonlijk had gericht!

Christel

Christel Monsanto - 24 aug 2011 - 15:38

hallo Lilian. Als je naar de leeftijden kijkt van William Martis (geboren rond 1822) en Susanna Martina (geb. rond 1812) dan zie je al dat er een probleem is. De ervaring heeft geleerd dat de informatie die je op Genlias krijgt niet altijd betrouwbaar is. Dat ligt NIET aan Genlias maar aan de ambtenaar die destijds de aktes invulde dan wel aan degene die de aangifte deed en niet altijd op de hoogte was van de juiste naam of geboortedatum.

ik zeg dit omdat Susanna Martina Davelaar een klein huisje of afdak bezat op Pietermaai aan de noordzijde van de weg naar Altena, dat zij kort voor haar dood had verkocht. Om de overdracht mogelijk te maken moest er een bewijs van eigendom worden overlegd en dat was er niet, dus werd deze door Jean Pierre van der Linde als voogd over haar minderjarige kinderen met namen Lambertus Andries, Petronella Patricia, Carel Clement en Johanna Helena) aangevraagd. Dat is in 1861. Opvallend is dat hierbij niet de naam van William Martis Davelaar wordt genoemd als mede-erfgenaam, noch die van zijn kinderen. Daarom is het goed mogelijk dat Susanna Martina Davelaar niet de moeder is van William Martis.

els langenfeld - 5 sep 2011 - 02:38

dit is een andere Susanna Martina, haar zoon William overlijdt in 1842. de eigenaar is ook J.S. Welhous (zelf een ex-slaaf)

els langenfeld - 5 sep 2011 - 02:42

Dag Els, bedantk voor je reactie. Voor zover ik dat vanaf hier kan bepalen, klopt je tweede bijdrage. 'Mijn' William Martis is inderdaad een andere, die maar liefst 86 is geworden. Inmiddels heb ik 1814 'bepaald' als zijn geborotejaar.  Voro zover ik van hier kan bepalen (gelukkig houd ik van een beetje gok- en giswerk ;-) is zijn moeder Susanna Martina geboren in 1790. En dan klopt de tijdslijn dus wel. Als achternaam bij zijn moeder kom ik ook 'Steen' tegen, maar daar houdt het spoor wel op.

Ik merk inderdaad dat er nog al eens verschil is in de in Genlias gevonden informatie. Net als in Nederland was het inderdaad voro een deel afhaneklijk vna degene die de aanmelding opnam, wat dat betreft is het overal hetzelfde!

Bij jij trouwens 'de' E. Langenfeld van 'Groot Davelaar. En den Plantagie Welgelegen'? Ik ben namelik naarstig op zoek naar dit boek, tot nog toe met weinig succes. Heb je misschien een tip waar ikhet in Nderland kan krijgen of inzien?Ik denk dat ik er een hoop van zou kunnen leren!

Lilian Kuijstermans - 5 sep 2011 - 21:25

Zoals Els al aangaf moet je niet blind afgaan op data in aktes. Als er verschil is in het geboortejaar zoals dat uit de huwelijksakte kan worden berekend en het jaar zoals dat uit de overlijdensakte komt, dan is de huwelijksakte meer betrouwbaar. Waarom? Ten eerste omdat het dichter bij de geboorte ligt en verder omdat het aangeven van overlijden vaak door buren of bekenden werd gedaan. Daarom zou ik eerder uitgaan van het jaar 1822 dan van 1814, maar steek voor geen van beiden mijn vingers in het vuur.

R. Buzink - 5 sep 2011 - 22:57

Lilian, Susanna Martina Steen is niet dezelfde als Susanna Martina Davelaar.

Wanneer ik op Genlias de trouwakte van William Martis Davelaar oproep krijg ik als geboortedatum 1822, zoek ik de overlijdensdatum van Susanna Martina Davelaar dan krijg ik 1812. Ik vind wel de geboorte aktes in Genlias van al haar kinderen die worden genoemd in de transaktie van 1861 rond de overdracht van haar huisje op Pietermaai, maar geen geboorte akte van William Martis Davelaar. Dat kan ook niet omdat hij is geboren voor 1831. Dit alles sterkt bij mij de overtuiging dat ook deze Susanna Martina Davelaar niet de moeder is van William Martis Davelaar.

andere Davelaars die geen (legale) nazaten zijn van de familie Groot Davelaar zijn Hermina Corpus Davelaar, een kleurlinge die trouwde met ex-gouverneur Johannes Rudolph Lauffer waarbij een risje kinderen werden erkend. En een samba Maria Martina alias Maria Martina van Cornelis Davelaar, ook wel Maria Martina Davelaar. Zij heeft een dochter Anna Carolina. Dan is er nog een Jacobus  van Groot Davelaar zich noemende Jacobus Davelaar, zoon van samba Maria Magdalena (is zelfde als Maria Martina van hierboven). Dan heb ik nog een Johannes Davelaar die rond 1868 veldwachter is en een Ben Davelaar die van dec. 1903 tot okt 1904 in Suriname aan de spoorwegen werkt. Maar die hoeven niet allemaal familie van elkaar te zijn, ik ben in de Cur. couranten een of twee keer een verzoek tot naamswijziging tegengekomen waarbij de achternaam na de afschaffing van de slavernij werd veranderd in Davelaar.   

Het is dus echt niet zo gemakkelijk om de stamboom uit te zoeken. William Martis is voor 99% zeker katholiek en waarschijnlijk ook katholiek gedoopt, het beste is dus toch een zoektocht in de doopboeken van de r.k. kerk. En de originele trouwakte opvragen/opzoeken, daarin staan ook de getuigen genoemd en dat zijn bijna altijd familieleden.

En ja, ik ben 'die' Els Langenfeld. Het boek van Groot Davelaar is al jaren uitverkocht, als je geluk hebt vind je het op ebay of marktplaats. Kijk ook eens op de sites van KITLV of de openbare bibliotheek in Den Haag of zij het niet hebben.

els langenfeld - 5 sep 2011 - 23:37


Wat ntzettend fijn dat julie met me mee denken en me zo verder op weg helpen!

Ik steeke rook mijn vingers voor niet in het vuur, maar ga er dan van uti dat 1822 waarschijnlik ichter bij de waarheid ligt. Dit ligt ook nog dichter bij de geboortedatum van Williams vrouw, Maria Manuela, dus lijkt ook logischer.

Dan lijkt een andere Susanna Martina ook logischer als moeder, want rond 1902 geboren (moeder: Johanna Martina). Aan mogelijke broers en zussen komt er dan een rijtje naar boven waarbij de door jou genoemde namen niet voorkomen Els. Bovendien weet ik wel dat ik de goede William Martes Davelaar te pakken heb, ik ben immmers vanuit het heden bij hem terechtgekomen. Van Christel Monsanto kreeg ik al de tip dat hij zich ook Jan Davelaar liet noemen, onder die naam is hij inderdaad ook in Genlias terug te vinden. De originele trouwakte van William heb ik inmiddels opgevraagd, kijken of ik daar wijzer van wordt.

Uiteindelijk zal ik dan toch mijn schoonnmoeder deze winter een ovezicht met uit te zoeken zaken moeten meegevan, kan zij ter plekke kijken of er nog doopaktes te vinden zijn.

Tot die tijd snuffel ik zelf nog verder, alel tips om haar met een goede boodschappenlijst op pad te sturen zijn en blijven welkom!

Lilian Kuijstermans - 6 sep 2011 - 23:02







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu