stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in de Nederlandse Antillen en Suriname » Cordua/Neumann/Hoeufft/ Hoeft/ Codfried/Hoft/Mosanto/De Faria/Kerster

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Cordua/Neumann/Hoeufft/ Hoeft/ Codfried/Hoft/Mosanto/De Faria/Kerster

 

 Cordua/Neumann/Hoeufft/ Hoeft/ Codfried/Hoft/Mosanto/De Faria/Kerster

Genealogische aantekeeningen bij de Surinaamse families Cordua, Neumann, Hoeufft, Hoeft, Codfried, Hoft, Monsanto, De Faria en Kerster

Mariette Adriana Codfried (1858) was mijn overgrootmoeder. Met nog vier andere jonge slaven en slavinnen vormde zij het begin van de familie Codfried. Zij waren huisslaven van de familie Neumann Cordua. Sinds enige maanden email ik met Amerikaanse en Duitse leden van deze familie en kon mijn kennis over de koloniale periode met hen delen. De geschiedenis van de Europese familietakken is zeer gedocumenteerd want zij hebben twee beroemdheden in hun midden, namelijk Theodor Cordua de Ontdekker en Neumann Cordua (+1928), de burgemeester van Lubeck, Mecklenburg.

Deze artikelenreeks is ook een oproep aan leden van deze genaamde families om een bijdrage te leveren. Tot heden is er nog weinig bekend over de voormalige slavenfamilies die bloedbanden hadden met de meesters of anderszins verbonden zijn aan deze oorspronkelijk Europese families.

Egmond Codfried

2007

 

http://www.network54.com/Forum/133847/thread/1189782349/last-1274284866/Cordua-Neumann-Hoeufft-+Hoeft-+Codfried-Hoft-Mosanto-De+Faria-Kerster

 

Dit betreft een stukje/oproep uit 2007. Vandaag ontdek ik in de historische kanten op de KB site dat mijn overgrootmoeder Mariette Adrianna Codfried was gehuwd met ene Marius Fernald die in 1921 overleed, en 78 jaar oud was. Ze trouwden in 1908, en ze was toen 50 jaar oud! Zij stierf in 1922 en was 63 jaar oud. Haar voorkinderen, zoals wij dat noemen,  heten Codfried. En dat mijn vader, een kleinzoon van deze Misi Marietta  wellicht een zusje had Leonie Eugenie Codfried die maar twee maanden oud werd.

 

Elisabeth Neumann Cordua

 

Cordua/Neumann/Hoeufft/ Hoeft/ Codfried/Hoft/Mosanto/De Faria/Kerster

 

 

http://www.corduan.com/PhpGedview/individual.php?pid=I49&ged=Cordua.GED

 

http://www.corduan.com/PhpGedview/media/Sophie_Elisabeth_Neumann_Cordua_front.jpg

http://www.network54.com/Forum/133847/thread/1139825509/last-1147411481/zoek+fam.+v+Theodoor+Johanna+Georgetina+Cordua

 

http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?id=138

egmond codfried

Hallo Egmond,

prachtige foto. De geschiedenis van die Neuman/Cordua is mij bekend, maar zeer verwarrend. Hoe de mensen vroeger op en neer reisden is ook een openbaring. Meer dan al op de diverse websites staat, heb ik niet. Maar als je een vraag over Monsanto hebt, kan ik die misschien beantwoorden of aangeven, waar te zoeken.

Christel

Christel Monsanto

Nog iets! ik weet van de Surinaamse 54 pagina, dat je steeds bezig bent om de relatie van voormalige slaven met hun meesters op te helderen. Voor onze eigen tak en ook voor andere familieonderzoekers heb ik voorlopig zoveel mogelijk testamenten en verervingen uitgeplozen om te zoeken naar deze speciale banden in deze relaties. En die zijn er. 

Op dit moment zou het natuurlijk aan de hand van dna mogelijk zijn, bepaalde banden te bewijzen, al weet je dan nog niet precies hoe het is gegaan en in welke generatie. Ik weet dat iemand op Bonaire (kleine bevolking in vergelijking met Suriname) bezig was een dergelijk project op te zetten, maar heb er niets meer over gehoord. 

Christel Monsanto

 

 

Bedankt voor je welwillende reactie. Intussen ben ik met zo veel dingen bezig dat mijn eigen familie geschiedenis erbij inschiet. Maar ik weet helemaal niets van de vijf slaven Codfried. Alsof eentje meeging naar America? Ik dacht dat de andere slavenfamilies van eigenaren Cordua en Neumann misschien wat wisten over de Codfrieds. Verder vermoed ik dat de Codfrieds kinderen van de meesters waren. Als je iets concreets weet, laat mij dat weten. Ik had indertijd contact met Corduan, de genealoog, en er was sprake van DNA onderzoek, maar sommige nakomelingen wilden naar Israël emigreren en hun DNA moest 'joods' zijn en niet bezoedeld met 'zwart.' Of zoiets. Mensen wilden ook hun verwantschap aan de nog levende rijke Cordua-Neumanns bekendmaken zodat de mensen hen in hun testament zouden gedenken, om het mild te zeggen. Cordua was samen met een voormalige slavin Hoeft, dus zijn al zijn nakomelingen in Suriname deels Zwart. De personen in Duitsland stammen af van de Surinaamse Cordua’s. Ik ben nog niet aan de kerk aantekeningen over slaven toegekomen, want daar treft men soms biografische informatie. Ondertussen bestaat mijn museum één jaar, en ben ik druk bezig Haagse musea te bezoeken, om ze erop te wijzen dat alle portretten na 1848 met beige zijn overgeschilderd om te verbergen dat de elite bruin en zwart was. Dat is geschiedvervalsing ten koste van zwarte en bruine mensen. Ik ben eindelijk in de gelegenheid mijn blog dagelijks te kunnen bijwerken als ondersteuning van mijn campagne.

bluebloodisblackblood.blogspot.com

egmond codfried


http://www.corduan.com/PhpGedview/media/Johann_Martin_Andreas_Neumann_front.jpg

{img]http://www.corduan.com/PhpGedview/media/Johann_Martin_Andreas_Neumann_front.jpg[/img]

[Johann Martin Andreas Neumann]

Dat was even slikken, oog in oog met de slavenmeester van de Codfrieds te staan.

Er waren twee broers Neumann die met twee zusters Cordua trouwden.

Ik ga mijn familie mailen, misschien heeft iemand belangstelling en tijd.

Vererving en testamenten, dus.

Waar zoek ik naar Monsanto?

egmond codfriedPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!