stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Afkomst familienaam HersisiaProfiel afbeelding

Tsja, aangezien uiteindelijk alle accounts worden opgeheven, zullen m.i. alle oude items onleesbaar worden omdat de bijdragen allemaal dezelfde auteursnaam dragen. En ter herinnering: het is nogal eens voorgekomen dat een account door de beheerder of moderator wordt opgeheven zonder aanleiding, maar wellicht door een fout - zoals mezelf is overkomen, en ik ben lang de enige niet hoor.
En er zijn heus wel andere oplossingen - zoals de mogelijkheid geven om desgevraagd de naam door de beheerder te laten wijzigen.

Overigens snap ik niets van de kritiek op @Jan - wat is er mis met je uitschrijven en dan weer inschrijven?

Peter S2 - 12 okt 2018 - 18:08

Topics worden niet helemaal onleesbaar omdat de inhoud van het bericht blijft staan. De naam van de accounthouder moet komen te vervallen, daar ontkomen we niet aan volgens de wet.

Er kan altijd een fout gemaakt worden, en als dat gemeld wordt bij de moderators, zal dat opgelost worden.

Verder wil ik deze discussie graag sluiten, dit is al volledig off-topic.

Yolanda Lippens - 12 okt 2018 - 18:12

Er kan altijd een fout gemaakt worden, en als dat gemeld wordt bij de moderators, zal dat opgelost worden.

Ik wacht nog steeds op antwoord op mijn vraag hierover op https://www.stamboomforum.nl/servicedesk/2/63152/0/verdwenen_profiel1

Peter S2 - 12 okt 2018 - 18:15

Was even beduusd van alle `herrie` naar aanleiding van mijn vraag, ben hier zelf net nieuw. En ook voor het eerst iets uitgebreider met een stamboom en dergelijke bezig.

Mijn uitgangspunt is inderdaad de heer Johannes August Hersisia (1861-1917). dat is een ver familielid van mijn schoonzoon. Over hem zijn verschillende documenten, ook over met wie hij getrouwd is geweest (Johanna Clementia Alexander), kinderen enzovoort.

In de verschillende documenten wordt Hernilia Hersisia aangeduid als moeder. De geboortedatum van 1845 is niet waterdicht. Ik vind ook weer een `vrijlating` van een jongen, genaamd Pedro Ceres in het jaar 1845. Met andere woorden, ik ben nog aardig aan het zoeken.

Wisse de Vries - 12 okt 2018 - 20:27

In verband met de Privacywetgeving mag de naam van een uitgeschreven lid niet meer getoond worden (recht op vergetelheid).
Dit betekent dat als iemand zijn account verwijderd, de naam automatisch gewijzigd zal worden in 'uitgeschreven lid'. Dit is onlangs zo gemaakt.
In het geval van Jan

 
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 13 okt 2018 - 23:32 (laatst bijgewerkt 14 okt 2018 — 10:55)

@Willem, als je je goed had verdiept in het draadje, had je kunnen lezen dat Jan een nieuw account heeft gemaakt met dezelfde naam.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 10:01

had je kunnen lezen dat Jan een nieuw account heeft gemaakt met dezelfde naam.


Had aangemaakt en ook weer is verwijderd. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 14 okt 2018 - 10:06

Je hebt gelijk Willem. Dat had ik nog niet gezien. Ik zal het ook melden aan Bob. Namen die genoemd worden in berichten zelf lijkt mij lastig automatisch te verwijderen, maar ik zal het overleggen met Bob. Ik zal de mijne en de jouwe in ieder geval wijzigen.

Het recht van vergetelheid ligt meer op het vlak van het account zelf en verantwoordelijkheid van de beheerder (SF dus). We gaan even overleggen hoe we dat gaan aanpakken met namen die vermeld worden door andere mensen in een bericht op het SF.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 10:13

Het recht van vergetelheid ligt meer op het vlak van het account zelf en verantwoordelijkheid van de beheerder (SF dus). We gaan even overleggen hoe we dat gaan aanpakken met namen die vermeld worden door andere mensen in een bericht op het SF


Dit is geen toepassing van het "recht op vergetelheid", eerder een ontneming.

Een op een forum getoonde forumnaam is niet per definitie een persoonsgegeven.
Dat was het niet onder de WBP en is het nog steeds niet onder de AVG (GDPR).
Dat een getoonde forumnaam gelijk kan zijn aan de werkelijke persoonsnaam doet daar niets aan af.
 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 14 okt 2018 - 10:22

@Willem, nogmaals, dit is volledig off-topic. En nogmaals... we zijn er mee bezig hoe we dit het beste kunnen aanpakken. We zijn goed op de hoogte van deze wet, maar moeten onze procedures daar correct op aanpassen. En daar zijn wij niet de enige in. Dankzij de wet een bulk werk extra. Graag niet tot in de detail dingen ter discussie stellen.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 11:00

Waarom is er geen item aangemaakt over dit onderwerp in het subforum servicedesk, om deze wijzinging aan het forum voor te leggen? Voor mij is het al dan niet doorgaan van deze verandering in weerwil van de informatie geven door @Willem in bovenstaande, erg belangrijk.

Peter S2 - 14 okt 2018 - 11:14

@Peter, een mededeling daarover volgt nog. En ik herhaal weer: we zijn ermee bezig. Geef ons a.u.b. even de tijd.

Hierna volgende off-topic berichten in dit topic zal ik moeten verwijderen.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 11:23

Beste Wisse, na diverse niet relevante mails terug naar het onderwerp. Ik ben de oprichtster van dit forum en heb veel ervaring met onderzoek op Curaçao/andere eilanden hier. De naam Hersisia of Hersilia werd op verschillende manieren geschreven, het was oorspronkelijk een voornaam. Ook de moeder komt voor in verschillende spellingen. Maar een ding is zeker, zij was al vrij in 1861 toen haar zoon geboren werd. Het is mogelijk dat zij zelf als slavin geboren werd, dan moet haar vrijmaking te vinden zijn op deze website http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00339 De geboorte van Johannes August alias August Basilio was in oost 2, dat wil zeggen op de oostkant van Curaçao, ook bekend als bandariba. En het is altijd belangrijk om de omgeving bij het onderzoek in de gaten te houden, men verhuisde alleen maar i.v.m. bijzondere omstandigheden.

Een eenvoudige strategie bij genealogisch onderzoek: als je tegen een muur botst, ga verder met een ander familielid, nou hier hebben we de echtgenote van Johannes August: haar familie gaat nog een stukje verder terug in de tijd.

Hersilia is een naam uit de mythologie en het kwam meerdere malen voor dat in de 19e eeuw een dergelijke naam voor kinderen op Curaçao gekozen werd.

Als eer nog vragen zijn, hoor ik het graag.

Christel

Christel Monsanto - 16 okt 2018 - 14:11

Hersilia is een naam uit de mythologie

Dat klopt. In de Nederlandse taal is zij bekend uit verschillende werken van Joost van den Vondel.

De onbekende plantage-eigenaar, die de vader van Hersilia was, hield misschien ook wel van lezen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Uitgeschreven lid - 16 okt 2018 - 14:36


Beste "uitgeschreven lid".

ja ook in de 19e eeuw hielden mensen op Curaçao van lezen, er was zelfs een soort leeszaal met boeken voor de leen. Maar waarom denken mensen altijd direct aan een "onbekende plantage eigenaar" als het om kinderen in vroegere tijden gaat. Zeker weten dat er toen al "me too" bestond, maar niet alle kinderen waren een product van geweld.

C.

Christel Monsanto - 16 okt 2018 - 14:56Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu