stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Afkomst familienaam HersisiaProfiel afbeelding

@Willem, als je je goed had verdiept in het draadje, had je kunnen lezen dat Jan een nieuw account heeft gemaakt met dezelfde naam.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 10:01

had je kunnen lezen dat Jan een nieuw account heeft gemaakt met dezelfde naam.


Had aangemaakt en ook weer is verwijderd. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 14 okt 2018 - 10:06

Je hebt gelijk Willem. Dat had ik nog niet gezien. Ik zal het ook melden aan Bob. Namen die genoemd worden in berichten zelf lijkt mij lastig automatisch te verwijderen, maar ik zal het overleggen met Bob. Ik zal de mijne en de jouwe in ieder geval wijzigen.

Het recht van vergetelheid ligt meer op het vlak van het account zelf en verantwoordelijkheid van de beheerder (SF dus). We gaan even overleggen hoe we dat gaan aanpakken met namen die vermeld worden door andere mensen in een bericht op het SF.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 10:13

Het recht van vergetelheid ligt meer op het vlak van het account zelf en verantwoordelijkheid van de beheerder (SF dus). We gaan even overleggen hoe we dat gaan aanpakken met namen die vermeld worden door andere mensen in een bericht op het SF


Dit is geen toepassing van het "recht op vergetelheid", eerder een ontneming.

Een op een forum getoonde forumnaam is niet per definitie een persoonsgegeven.
Dat was het niet onder de WBP en is het nog steeds niet onder de AVG (GDPR).
Dat een getoonde forumnaam gelijk kan zijn aan de werkelijke persoonsnaam doet daar niets aan af.
 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 14 okt 2018 - 10:22

@Willem, nogmaals, dit is volledig off-topic. En nogmaals... we zijn er mee bezig hoe we dit het beste kunnen aanpakken. We zijn goed op de hoogte van deze wet, maar moeten onze procedures daar correct op aanpassen. En daar zijn wij niet de enige in. Dankzij de wet een bulk werk extra. Graag niet tot in de detail dingen ter discussie stellen.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 11:00

Waarom is er geen item aangemaakt over dit onderwerp in het subforum servicedesk, om deze wijzinging aan het forum voor te leggen? Voor mij is het al dan niet doorgaan van deze verandering in weerwil van de informatie geven door @Willem in bovenstaande, erg belangrijk.

Peter S2 - 14 okt 2018 - 11:14

@Peter, een mededeling daarover volgt nog. En ik herhaal weer: we zijn ermee bezig. Geef ons a.u.b. even de tijd.

Hierna volgende off-topic berichten in dit topic zal ik moeten verwijderen.

Yolanda Lippens - 14 okt 2018 - 11:23

Beste Wisse, na diverse niet relevante mails terug naar het onderwerp. Ik ben de oprichtster van dit forum en heb veel ervaring met onderzoek op Curaçao/andere eilanden hier. De naam Hersisia of Hersilia werd op verschillende manieren geschreven, het was oorspronkelijk een voornaam. Ook de moeder komt voor in verschillende spellingen. Maar een ding is zeker, zij was al vrij in 1861 toen haar zoon geboren werd. Het is mogelijk dat zij zelf als slavin geboren werd, dan moet haar vrijmaking te vinden zijn op deze website http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00339 De geboorte van Johannes August alias August Basilio was in oost 2, dat wil zeggen op de oostkant van Curaçao, ook bekend als bandariba. En het is altijd belangrijk om de omgeving bij het onderzoek in de gaten te houden, men verhuisde alleen maar i.v.m. bijzondere omstandigheden.

Een eenvoudige strategie bij genealogisch onderzoek: als je tegen een muur botst, ga verder met een ander familielid, nou hier hebben we de echtgenote van Johannes August: haar familie gaat nog een stukje verder terug in de tijd.

Hersilia is een naam uit de mythologie en het kwam meerdere malen voor dat in de 19e eeuw een dergelijke naam voor kinderen op Curaçao gekozen werd.

Als eer nog vragen zijn, hoor ik het graag.

Christel

Christel Monsanto - 16 okt 2018 - 14:11

Hersilia is een naam uit de mythologie

Dat klopt. In de Nederlandse taal is zij bekend uit verschillende werken van Joost van den Vondel.

De onbekende plantage-eigenaar, die de vader van Hersilia was, hield misschien ook wel van lezen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Uitgeschreven lid - 16 okt 2018 - 14:36

Beste "uitgeschreven lid".

ja ook in de 19e eeuw hielden mensen op Curaçao van lezen, er was zelfs een soort leeszaal met boeken voor de leen. Maar waarom denken mensen altijd direct aan een "onbekende plantage eigenaar" als het om kinderen in vroegere tijden gaat. Zeker weten dat er toen al "me too" bestond, maar niet alle kinderen waren een product van geweld.

C.

Christel Monsanto - 16 okt 2018 - 14:56


Christel,

ik weet, dat mensen er vaak graag een "onbekende plantage eigenaar" bij verzinnen,
als het in de voormalige kolonieën om een buitenechtelijk kind gaat.
De "onbekende plantage eigenaar" in mijn bericht was dan ook ironisch Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

bedoeld.

 

off topic en tot besluit:
over de toon van mijn bericht van 12 oktober kan men verschillend denken
(ik heb een screenshot bewaard)
Maar ik had uiteindelijk wel gelijk.
Waarvan akte.

Uitgeschreven lid - 16 okt 2018 - 15:16Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu