stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » genealogie Bonaire o.a. familie Winklaar 19e eeuw opgelost



Profiel afbeelding

Beste lezers,

Jaren terug hebben wij voor onze stamboom onderzoek gedaan in het archief in Willemstad  op Curacao. Zoeken naar namen en data en dan van bijna elke gevonden akte een kopie laten maken. Thuis alles nagelopen en gelinkt , maar het klopt  niet.                                                                  Wie kan duidelijk geven over de volgende twee zaken ?

Phelipie Albertus Winklaar trouwt 24-01-1866 [ trouwakte 5 Bonaire , distr. Kralendijk]   met de 25 jarige Maria Sebel Trenidad.                 Omschreven wordt dat hij 37 jaar is en de zoon van Francisca Winklaar. Bij zijn overlijden op 12-06-1907 [ ov.akte  no. 7, Bonaire] te Rincon staat vermeld dat hij  78 jaar is, zoon van Francisca en geboren 00-00-1829 op Bonaire. Dit zal dus kloppen en de geboorte zal rond 1829 zijn geweest.

Echter, bij zijn [?] geboorte staat hij vermeld als kind van Francisca Winklaar op 27-11-1837 [geboorteakten no.51, Bonaire]; dat scheelt ong.8 jaar. 

Wanneer hij ter vervanging is van  Phelipie uit 1829 die misschien vroegtijdig is overleden , dan  is die zijn geboortedatum nooit aangegeven. Wel is er een Phelipie  overleden op 29-04-1836 , maar daar staan geen verwanten bij genoemd maar ook geen leeftijd.dan kloppen de data bij huwelijk en overlijden beide niet of ......?

Wie kan hier duidelijkheid over geven ?

Het huwelijk van Phelipie  Albertus Winklaar  met Maria Sebel Trenidad vond plaats op 24-01-1866  ,  enige jaren na de emancipatie en                            dat van zijn moeder Francisca Winklaar  met Martijn Winklaar vond ook  plaats op 24-01-1866.                                                                    Opmerkelijk is dat beide mannen bij het huwelijk 37 jaar oud zijn. Kortom moeder en zoon trouwen gelijktijdig, zoon en stief? vader zijn beide 37 jaar en de naam Winklaar blijft stevig in de familie vertegenwoordigd.

Waar maak ik een denkfout en trek dus een verkeerde conclusie ?                                                                                                                       Bedankt voor het uitlezen van dit verhaal met mijn verzoek om duidelijkheid ,

 

Marijke.

Marijke Feenstra - 12 aug 2019 - 15:26 (laatst bijgewerkt 13 aug 2019 — 12:19 door moderator)

Bij het huwelijk van Martijn Winklaar met Francisca Winklaar staan haar kinderen vermeld. Ik zie daar geen Phelipie Albertus tussen staan.

Het volgende huwelijk gaat wel over mensen met de naam Trinidad maar ik zie weer geen Phelipie Albertus.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9GF-396Q-V?i=482&cat=1224533

Wat doe ik fout?

geboorte Phelipie Albertus akte F26

Frank Fransz - 12 aug 2019 - 15:57 (laatst bijgewerkt 12 aug 2019 — 16:06 door auteur)

Dag Frank,

Bedankt voor je [snelle] reactie. Inderdaad er staan zes kinderen vermeld bij het huwelijk van Martijn en Francisca in 1866. Zij had voor dit rijtje kinderen volgens mij al drie kinderen t.w. Stefanus Martien in 1835 , Phelipie Albertus in 1837 en Susanna Dorothea in 1840. Daarna is het rijtje kinders gekomen waar Martijn  bij zijn huwelijk heeft gesteld dat deze door hem zijn verwekt en alsnog worden erkend. Maar deze Phelipie kan dan dus geen 37 jaar zijn bij zijn huwelijk in 1866.

Terugkomende op de kinderschare van Francisca. Wanneer ik kijk op de site WWW.bonairefamily.com  zie ik dat Susanna Dorothea uit 1840 ook   [staat/begint]  op dat lijstje.      Stefanus uit 1835 en Phelipie uit 1837  staan hier niet op [ waarschijnlijk voorkinderen en door een ander verwekt].  Maar als laatste staat  er in dit rijtje     ene Bonifacia Maria uit 1868..... Bij haar huwelijk was Francisca al 52 jaar ….., dus dit kind kreeg ze op 54 jarige leeftijd !!                                                                                                                                                                                                                                              Helaas krijg ik daar een onbetrouwbaar gevoel bij.  Maar hoe het nou met die Phelipie zit ….. het blijft mij een raadsel.                        Frank wanneer je nog meer opmerkingen/tips of ….. weet , wil je die dan aan mij doorgeven. Ik ben met alles blij en onderzoek alles.

Marijke.

Marijke Feenstra - 12 aug 2019 - 20:19

Frank Fransz - 13 aug 2019 - 07:38

Zie hier voor de huwelijksakte van Phelipie Albertus Winklaar en Maria Sebel Trinidad (zie ook de volgende scan voor de ondertrouw).

Zie hier voor de overlijdensakte van Philipie Albertus Winklaar in 1907. 

Helaas beginnen de geboorteaktes van Bonaire op familysearch pas in 1831. Ook het overlijden in 1836 is nog niet op de website van familysearch te vinden.

Johanna C. - 13 aug 2019 - 09:49 (laatst bijgewerkt 13 aug 2019 — 10:00 door auteur)

Er werden wel eens verkeerde geboorte-akten meegegeven door ambtenaren van gelijknamige personen bij een huwelijk. Dat gebeurde vrij regelmatig. Misschien is dat hier ook het geval?

Annemarie57 - 13 aug 2019 - 12:36

Frank en Johanna,,  bedankt voor jullie reactie en de links om verder te zoeken. Ben er geruime tijd mee bezig geweest . Helaas kom ik precies de aktes tegen die ik al bezit [ kopie laten maken in Willemstad in het archief daar van elke vondst jaren geleden ].  Het is wel jammer  dat het niet lukt duidelijkheid te krijgen.  Van de eerste drie kinderen die "buiten de echt zijn verwekt" , zoals dat staat op de geboorteaktes , is alleen Susanna [uit 1840]  met de alle later geboren kinderen erkent door Martijn. Daar er geen doop/geboortenaktes van voor 1830 beschikbaar waren  en nu nog steeds niet ,lijkt het erop dat dat ik ondanks jullie inzet , moet accepteren dat het niet te achterhalen is hoe dat zit met die leeftijden van Pelipie.

Hartstikke bedankt hoor.  Mocht je later nog een ingeving krijgen over dit vraagstuk ….. laat maar lezen .

Marijke.

Marijke Feenstra - 13 aug 2019 - 17:37

Annemarie,  Zwaar teleurgesteld over je verklaring voor de leeftijdsverwarring van Phelipie, maar..... het klinkt wel zéér aannemelijk.

Ik leg me er maar bij neer dat er geen duidelijkheid komt totdat/tenzij er nog een kerkelijkboek  met  DTB's  zal opdoemen.

Tenslotte heeft men vanuit de kerk altijd getracht zoveel mogelijk kerkgangers te krijgen voor de zondagmis.                                                Annemarie, wanneer nog een andere ingeving krijgt over dit vraagstuk : kom er mee , want ik onderzoek elke mogelijkheid.

Marijke.

Marijke Feenstra - 13 aug 2019 - 18:32

Beste Marijke,

ik snap de opwinding niet. Je hebt de persoon gevonden waar het om gaat: ik neem aan Philippi Albertus Winklaar is een voorvader? Het klopt dat de burgerlijke stand in Bonaire (voormalige Nederlandse Antillen) pas rond 1831 is ingevoerd. We zijn ook op andere plaatsen vaak aangewezen op gissen, passen en meten. Daarom is het bijzonder leuk om af en toe een resultaat te vinden. Dat houdt je van de straat. Gezien de leeftijd van Philippi Albertus lijkt het onwaarschijnlijk dat Martyn Ogenio Winklaar zijn vader was, maar dan moet men verder met de moeders kant. Of met de kant van de vrouw van Philippi Albertus. Ik heb nog enige resultaten voor eerdere generaties in Wiewaswie gevonden. Er zijn geen dopen bewaard, maar om zich in het vroege Bonaire in te leven, is het goed om een of twee boekjes te lezen: isla di papa Cornes is in het Papiamento door pater Nooyen en nog eentje die kun je van hier downloaden http://muhamedlangezaal.tk/author/r-h-nooyen. Van Bellefaas Martis tot Angel Obia. Ik zal kijken of ik een graf in Rincon in Bonaire heb gefotografeerd, dat misschien bij deze familie past. 

Trouwens, de website van Dr. Schermer is zeer betrouwbaar. Hij heeft er jarenlang aan gewerkt en alle informatie uit de bestaande bronnen bij elkaar gebracht. 

Ik heb geleerd om mij niet meer te verbazen over leeftijdsverschillen tussen huwelijkspartners in het verleden en speciaal op de eilanden en ook niet meer over het hebben van kinderen op hogere leeftijd van de moeders dan men dat normaal zou verwachten. Ik ben bang dat idd de verkeerde moeders met de verkeerde kinderen werden gekoppelt, maar dat zal praktische redenen hebben gehad? Of de moeders waren idd tot eind 40 en soms zelfs midden 50 nog volop aan het baren?  

Groetjes

Christel   

Christel Monsanto - 21 aug 2019 - 03:33

Dag Christel, Heel hartelijk bedankt voor je reactie.  Ik ga in het weekend je opmerkingen naast mijn bevindingen leggen en kijken hoe e.e.a. mij wat meer duidelijkheid zal geven. Ook wil ik je bedanken voor de verwijzing naar die site . Ik kom hier natuurlijk op terug .

Marijke. 

Marijke Feenstra - 21 aug 2019 - 17:28

Hallo Christel,  Ja, het klopt dat Philippie  een voorvader in de stamboom is.  In het archief Willemstad lang zitten zoeken [ toen nog geen index] en toch een aantal akten gevonden , veelal deels of geheel met de hand geschreven. Je vraagt je af waarom er "opwinding" is  Wellicht doordat niemand een sluitende uitleg kan geven over mijn vragen.  Ik heb a.d.h.v. deze akten getracht een goed beeld te krijgen van het leven van Philippie Albertus.  De feiten gelezen in de akten zijn de volgende :                                                                                                                                          ----doop van Philippie op 27 november 1837  , moeder Fransisca Winklaar , akte 51 Bonaire.  

 Huwelijk van hem : met Maria Sebel Tinidad  op 24 jan. 1866 [ ondertrouw op 12 jan.1866]  leeftijd van jongeman Philippie  37 jaar. Maria is dan25.

Hierbij staan als ouders van hem [alles keurig duidelijk met de hand geschreven]  Fransisca Winklaar.Geen vader dus.

Het overlijden van hem is half getypt en nader ingevuld met de hand : akte no. 7 , aangifte 12 juni 1907  , Bonaire , Philippie Albertus Winklaar  in de ouderdom van 78 jaar, geboren op Bonaire in het jaar 1829 en zoon van wijlen Fransisca Winklaar.

Wanneer ik de vorige week ontvangen suggestie  ter harte neem , kan het zo zijn dat men er maar een geboorte akte bijnam die voldeed aan de naam en waardoor het mogelijk kan zijn dat het geboorte jaar niet juist is.

Mijn andere vraag is eigenlijk al afgedaan , want of hij nou in 1829 of 1837 is geboren..... Matijn Winklaar kan nooit zijn vader zijn, want die is zelf g

geboren rond 1829 volgens opgave bij zijn huwelijk 12 jan. 1866  oud [ook] 37 jaar  .   Bij zijn overlijden  op 28 jan. 1895  staat 66 jaar.

Christel , ik ben blij met elke opmerking en elke suggestie van jou en de anderen die hebben gereageerd !   Maar ook  met je verwijzigen naar boeken en sites.

Marijke.

Marijke Feenstra - 25 aug 2019 - 20:16

Dag Marijke,

Leuke speurtocht. 

Winklaar komt al voor in de achtiende eeuw. ZIe daarvoor westindischecompagnie.info  Even registeren en inloggen.  Tiemen Bosma heeft daar veel werk aan verricht. De naam wordt geschreven als Winclar, Winclaer, Winkelaar, Winkler en Winkeler. Met jokers is dat snel te vinden. Win* 

Door die grens heenkomen van 1770 tot 1813 is een hele toer. 

Gr. Robert

Robert Lamping - 17 sep 2020 - 17:48 (laatst bijgewerkt 17 sep 2020 — 18:55 door auteur)


Dag Robert,

Na ruim een jaar alsnog een reactie.  Heel hartelijk bedankt voor de verwijzing.

Ik ben er door verrast en ga er asap mee bezig.  Marijke Feenstra.

Marijke Feenstra - 18 sep 2020 - 14:23







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu