stamboomforum

Forum logoOnderzoek in de Antillen en Suriname » Christina Henrietta Ong A Ngie (Ong Agnie) * Suriname 1874, info vader vertrokken naar Suriname


Profiel afbeelding

Hallo!

 

Ik ben een nazaat van Christina Henrietta Ong A Ngie (ong agnie) (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-helvoirt-koenders/R2520.php).

Ik ben op zoek naar meer info over haar vader, het liefst een volledige naam en uiteindelijk ook het geboortedorp in China.

Het verhaal in de familie is dat hij vanuit China via Macao naar Java ging voor een beter bestaan en uiteindelijk in Suriname terecht kwam.

 

Bij voorbaat dank!

-------------------

Titel aangepast door moderator

maurizio luciano rafael faerber

Kunt u de onderwerptitel aanpassen en meer specifiek maken voor uw vraag? Iedereen op het forum houdt zich bezig met genealogisch onderzoek. Dus vermeldt naam, tijd/tijdvak en evt regio in de titel. Bedankt.

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste ben,

de titel is inmiddels aangepast, dank u.

Nadere info:https://books.google.nl/books?id=fMrit6tcO_AC&pg=PA122&lpg=PA122&dq=oey+angnio&source=bl&ots=bVIz1sH-gR&sig=ACfU3U22vE1dTtFMxEhGXEzNmbUOcN_xBg&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjd8NeGnbLqAhXlIMUKHVjOCKcQ6AEwC3oECAoQAQ#v=onepage&q=oey%20angnio&f=false  Als het goed is is de naam ong angie de hakka variant van het hokkien oey angnio, passagier nummer 7. Dit komt ook overeen met het verhaal van de familie over onze voorvader. 

 

Nu vraag ik mij echter af of het mogelijk is om te achterhalen waar zijn oorspronkelijke geboortedorp was. (misschien in de archieven van java?)

 

bij voorbaat dank!

maurizio luciano rafael faerber

Op de website roosjeroos komen de beide Chinese achternamen 'Ong' en 'Oey' meerdere malen voor. De complete naam van haar vader zou dus best wel eens 'Ong A Ngie' dan wel 'Oey Angnio' geweest kunnen zijn. Een-lettergrepige Chinese achternamen zijn geen uitzondering, en de 'achternaam' (= geslachtsnaam) komt éérst.

Moeilijkheid is dat de burgerlijke stand in Nederlands Indië pas vanaf ca. 1900 ook voor mensen van Chinese afkomst is bijgehouden. M.a.w. als de vader van Christina al in 1853 in Suriname is aangekomen, dan zal er in de burgerlijke stand op Java vrijwel zeker niks terug te vinden zijn.

Die mensen zijn trouwens naar Suriname gehaald om de te verwachten tekorten in arbeidskrachten wegens de afschaffing van de slavernij in 1863 te bestrijden. "De dreigende afschaffing van de slavernij zorgde halverwege de negentiende eeuw voor angst in Suriname. Niet bij de tot slaaf gemaakten zelf, die waren ongetwijfeld niet op de hoogte dat dit decreet vanuit Nederland aanstaande was. Wel onder de plantagehouders. Want als alle slaven per half 1863 opeens vrij zouden zijn, wie zou dan het werk doen op de plantages? [...] De plekken van de slaven - die voornamelijk van Afrikaanse komaf waren - werden uiteindelijk ingevuld door zogenoemde 'contractarbeiders', die vooral afkomstig waren uit Brits-Indië, Java en China." https://www.nu.nl/weekend/6057617/1873-het-jaar-waarin-de-slaven-van-suriname-pas-echt-bevrijd-waren.html

Stond hij trouwens in 1870 op het punt weer te vertrekken, en is dat niet door gegaan? https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22Ong+ANgie%22&coll=ddd&sortfield=date&identifier=ddd:010509323:mpeg21:a0007&resultsidentifier=ddd:010509323:mpeg21:a0007

1877, (heel eind naar beneden scrollen, 'afstand in allodialen...'etc.) https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22Ong+A+Ngie%22&coll=ddd&sortfield=date&identifier=ddd:010509223:mpeg21:a0007&resultsidentifier=ddd:010509223:mpeg21:a0007

-Bart-

En wellicht geeft deze link nog aanknopingspunten:

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00347?searchTerm=ong&page=2&id=NT00347&pillars=Onderzoeken&resultsPerPage=50&sortResults=&language=NL&startIndex=0

D'r is een Ong-Angie die (ook) via Macau afkomstig was uit Shan Gaai (Shanghai gok ik zo). Jaar is 1858 (dus 5 jaar later dan het gegeven dat jij hebt) en het is ook een ander schip. Ook geen connectie met Java zo te zien. Maar wel dezelfde naam, die mogelijk iets over de afkomst zegt

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00347/07553e44-3c5d-102d-a797-005056a23d00

Een andere Ong-Angie komt in 1866 via Hongkong uit Tongkwan

-Bart-

Beste bart,

 

bedankt voor je uitgebreide reactie.

De twee kranten berichten die je hebt gedeeld worden erg gewaardeerd want ik was daar nog niet van op de hoogte!

 

het klopt dat de Nederlandse burgerlijke stand de chinezen nog niet bijhield, maar ik heb vernomen dat de chinezen autoriteiten dat wel deden op java, alleen beheers ik het chinees niet goed genoeg om dat te doorzoeken...

Uw kranten bericht is de eerste schriftelijke bevestiging die ik heb van de vader van christina henriette ong a gnie, nogmaals bedankt hiervoor.

 

toch zou ik nog graag een bevestiging willen dat de hokkien naam oey agnio overeen komt met de hakka naam ong a gnie. Omdat ik dan de persoon op de boot gelijk kan stellen met mijn voorouder en zo de speurtocht kan voortzetten.

 

met vriendelijke groet,

maurizio luciano rafael faerber


Christel MonsantoPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu