Het merkwaardige is dat James Maurits Bernhard Janssen, maar ook zijn moeder Catharina Margaretha Vliet niet in de volkstelling van 1921 lijken voor te komen. Wel is er een Margaretha Catharina Vliet te vinden, geboren 1868. Maar of dat dezelfde persoon is? V.w.b. leeftijd zou het kunnen; zelfde geboortejaar als J. V. Janssen. Én ook Coronie, en ook Rooms Catholiek, en ook Nederlandse Nationaliteit.
Bij nader inzien denk ik uit zijn kaart van de volkstelling van 1950 op te kunnen maken dat hij van 1921 t/m 1927 buiten Suriname woonachtig was, en van 1927 tot H(eden=1950) in Suriname / Paramaribo. Dat zou z'n afwezigheid in de volkstelling van 1921 verklaren:
Overigens is er een slaafgemaakte met de naam Johannes Vitus, waarvan de moeder Jansie heette, gemanumitteerd in 1852 met als naam Johannes Vitus Semil. Ik vermoed geen relatie of connectie, maar vermeld dit voor de volledigheid.
De connectie lijkt enigszins voor de hand te liggen (vernoeming) maar het was een R.K. priester. IK vermoed dan ook dat hij geen officiële kinderen heeft gehad. Lastig.
@ Ben, volkomen gelijk. Ik heb me dat ook ernstig gerealiseerd. Desondanks opper ik het hier toch. Er zijn 3 generaties Johannes Vitus Janssen te vinden, waarvan 2 aantoonbaar in Coronie. 1 is daar overleden, en de ander is er geboren, en zijn zoon (J.M.B.) is er ook geboren. Een district met een paar duizend inwoners (ook vandaag nog). Zeker die laatste 2 durf ik dus met een behoorlijke waarschijnlijkheid te koppelen als verondersteld vader en zoon.
De priester is een beetje een ander verhaal. Zeker, celibaat. Maar dat zegt niet alles denk ik. De oudste van de hierboven genoemde 2 is overleden in 1924 'op zeer hoogen leeftijd'. Laten we zeggen dat hij 85 jaar oud was, dan is hij geboren in ~1839. Dan kan v.w.b. de tijdlijn de priester zeker zijn vader zijn. Bovendien is het hele spul duidelijk R.K. Er zal in dat geval geen sprake geweest zijn van erkenning. Maar dat lijkt me niet nodig om ergens halverwege de 19e eeuw in Suriname een bepaalde naam te gaan voeren. Een 'adoptie' lijkt mij b.v. een mogelijkheid. Maar op dit punt sta ik open voor alle suggesties die maar een beter verhaal opleveren dan mijn hypothese.
Een van de moeilijkheden hier is de naam 'Janssen'. Die komt zo veel voor dat zoeken gewoon lastiger is. Ik heb vooralsnog geen nadere antwoorden gevonden op je vragen. Er loopt op dit moment een project om de Burgerlijke Stand van Suriname te digitaliseren en indexeren. Als dat klaar is, zijn er heel veel meer mogelijkheden om dingen na te zoeken online. Meer informatie hier.
Naar het antwoord op één van je vragen kan ik wel wat gissen, namelijk waar hij verbleef tussen 1921 en 1927. Hij zou b.v. in Nederland geweest kunnen zijn, maar een paar snelle zoekacties daarnaar hebben mij niks opgeleverd. Een andere mogelijkheid is dat hij toen in Brits Guyana heeft gewoond. Van oudsher waren de districten Nickerie en Coronie meer op Brits Guyana (Berbice, Demarara, en Essequibo) 'gericht' dan op Paramaribo. De archieven van Brits Guyana zijn bij mijn weten over die periode online weinig toegankelijk.