stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Noord- en Zuid-Amerika » Informatie over Hartog Cohenno die in 1872 naar de USA ging.


Profiel afbeelding

In 1872 is Hartog Cohenno naar Amerika gegaan. Waarschijnlijk door de brand in Boston is over zijn aankomst niets terug te vinden. Zijn vertrek is wel vastgelegd in Nederland.

In de Censuses (1900) van de USA vind ik wel een Henry Cohenno terug. Maar daar staat bij dat zijn ouders uit Nederland komen en dat hij in 1844 geboren zou zijn in Massachusetts zou zijn geboren. Naam, geboortedatum èn geboorteplaats kloppen dus niet. Het is ook voor 99,99% zeker dat het om familie van mij gaat. Volgens ons zijn we de enige Cohenno tak. En in onze stamboom is geen Henry wel 2 Hartog's waarvan er één op jonge leeftijd is overleden.

Ik heb echt van alles geprobeerd, Passagierslijsten, Censuses, enz. maar kom niet verder. Is er iemand met een idee?

Henry is gaan werken als diamantslijper en klover, en later voor zichzelf. Daar heb ik allemaal bewijs van! Ik weet ook dat hij uit Nederland is gehaald om in Boston diamant te slijpen. Voor 99,9% neem ik aan dat Hartog uit 1846 - in Amerika Henry is geworden.

Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn er in de USA geen Cohenno's bekend van voor 1872!

Ik ben benieuwd of deze oproep iets oplevert.

 

Hans M. Roeper

e.v. Renée Cohenno

Hans M. Roeper

naam:

Cohenno, Hartog

  • straat met kleinnummer:Jodenbreestraat 89
  • geboorteplaats:Amsterdam
  • straatnaam:Jodenbreestraat
  • straatnaam in bron:Jodenbreestraat
  • buurtcode:Q
  • buurtnummer:21
  • geboortedatum:25-07-1846
  • overige gegevens:ongehuwd, Nederlands-Israëlitisch

Archief van het Bevolkingsregister

adres:

Korte Zwanenburgwal 53

buurtcode:

C

naam:

Cohenno, Hartog

geboortedatum:

25-07-1846

geboorteplaats:

Amsterdam

Archief van het Bevolkingsregister
Bevolkingsregisters 1853-1863: NL-SAA-39529630

 

adres:

Joden Breestraat 21

buurtcode:

Q

naam:

Cohenno, Hartog Jochem

geboortedatum:

25-07-1846

geboorteplaats:

Amsterdam

Archief van het Bevolkingsregister

Renee2

niet wat je zoekt (uit 1877)

richard ambagtsheer

Beste Renee2 en Richard,

Bedankt voor het meedenken, maar deze info had ik al. Ik raak 'Hartog' kwijt als hij in 1872 naar Amerika gaat. Ik vind in Amerika wel een Henri.... Maar op de volkstelling (Census) staat vermeld dat hij in juli 1844 is geboren in Massachusetts. Staan wel Nederlandse ouders vermeld. Maar helaas geen namen. Er staat ook dat hij Diamant snijder (cutter) was.

Zijn Hartog en Henry dezelfde personen? Zo ja, hoe vind ik het bewijs?

Hans M. Roeper

Hoi Renee2,

ik heb nog even in de woningkaarten in het archief gekeken, maar op Jodenbreestraat 21 en/of 89 staat Hartog niet ingeschreven. Kun je uitleggen hoe jij aan die info komt?

Hans M. Roeper

Ik mis in de vraagstelling de geboortedatum en -plaats en de namen van de ouders van Hartog Cohenno. Ik heb de geboorteakte er zelf maar bij gezocht.

Hartog Cohenno werd geboren op 25 juli 1846 in Amsterdam. Zijn ouders zijn: Jochem Hartog Cohenno, 39 jaar, wonende in de Jodenbreestraat 89 en Jette Frank.

Zie hier voor de geboorteakte (rechterbladzijde, bovenste akte).

Johanna C.

Dank je wel Johanna, voor het meedenken.

Ook deze info is hier al bekend. Mijn stamboom is behoorlijk compleet vanaf 1778 tot heden.

Voor als je geïnteresseerd bent:

https://gw.geneanet.org/hmroep_w?i=563&lang=nl&type=tree

Ik had deze info er in mijn bericht niet bijgezet omdat die m.i. aan mijn zoektocht niets bijdraagt.

Het gaat mij echt om wat er van Hartog, na 1872, is geworden.

Hans M. Roeper

Ook deze info is hier al bekend.

 Ik had deze info er in mijn bericht niet bijgezet omdat die m.i. aan mijn zoektocht niets bijdraagt.

Die info was bij jou wel bekend, maar bij ons niet. Elk stukje informatie kan helpen om weer andere informatie te vinden of te verifiëren. De geboortedatum en -plaats en de namen van de ouders kunnen wel degelijk belangrijk zijn als je in Amerika gaat zoeken.

Johanna C.

Misschien is dan interessant om te laten weten dat er een boek is,The Forerunners_ Dutch Jewry in the North American Diaspora - Robert P. Swierenga 

Aan de hand van het volgende deel uit dat boek komen we in de USA terug bij H. Cohenno.... Hartog of Henry.....

 

Benjamin de Young arriveerde in Boston aan het einde van de jaren 1840, single en begin twintig. Een tijdje bezat hij een tweedehands kledingwinkel, maar met drie andere Hollanders, waaronder Adam Keyser (Keizer), richtte hij een diamantslijperij op. Volgens Ehrenfried. De nakomelingen van Keyser behouden een indrukwekkende gouden medaille (niet gedateerd), die hem werd aangeboden als erkenning voor zijn dienst van het introduceren van diamantslijpen in Amerika.

Keyzer werd in 1818 in Amsterdam geboren en arriveerde halverwege de jaren 1850 met zijn vrouw en dochter in New York. In 1858 woonde het gezin kortstondig in Connecticut, maar tegen 1860 hadden ze zich gevestigd in Boston, waar Adam een ​​marskramer was. Laat in het jaar 1870 kwam Keyzer toevallig de winkel van Crossby, Moss en Foss in Boston binnen, waar het vertrouwde geluid van het polijstwiel in een achterkamer zijn aandacht trekt. Tot zijn verrassing vond hij mede-eigenaar Henry D. Moss gebogen over een primitieve houten schijf die diamanten probeerde te polijsten die een van de verwanten van Crossby in Kimberly, Zuid-Afrika, voor wat levensmiddelen had uitgezet.

Het bedrijf, dat snel een kans zag, bood Keyzer $ .60 per week aan om een ​​moderne, Nederlandse workshop in te richten met de nieuwste technologie zoals metalen schijven. Keyzer kende twee voormalige diamantbewerkers uit Amsterdam, George van Herpen en Jacob de Boer, die als lijfgoederen in Detroit af en toe naar Boston reisden op koopjes. Keyzer huurde ze in voor $ .40 per week om naar Boston te verhuizen en hun vroegere roeping als diamantslijpers te hervatten. Voor een instrumentatietechnicus vond hij een oudere Hollander, H. Wiener, die al in Boston woonde. Keyzer trok meer bekwame diamantslijpers, diamantklovers en diamant technici rechtstreeks uit Amsterdam aan door het prinselijk loon van $ .60 per week aan te bieden onder contracten van twee jaar.

Deze omvatten N. van Volen, H. Cohenno en M. Streep, allen Joden. Zo ontwikkelde zich in de jaren 1870 in Boston een volledig Nederlandse diamantindustrie.

Omdat de regels van het diamantslijpers ambt verordenden dat alleen zonen en broeders van ambachtslieden stageplaatsen mochten volgen, werden de kinderen van Keyzer, Van Herpen, De Boer en Van Volen het het vak bijgebracht, Moss leerde ook de polijstkunst. Het bedrijf sleep en polijstte, bij gelegenheid, Zuid-Afrikaanse edelstenen voor New York juweliers zoals I. Herman.

De grote Boston-brand van 1872 beschadigde een deel van de winkel van Crossby, Moss en Foss, maar Van Herpen redde de gereedschappen en diamanten en de zaak werd voortgezet.

De technologieoverdracht van Amsterdam naar Boston gebeurde op een kleinere schaal dan verwacht, omdat Boston niet sterk verbonden was met importeurs in Amsterdam en Londen, en in Europa vervaardigde edelstenen hadden vrijwel gratis toegang tot de Amerikaanse markt. Bovendien trok de enorme opleving van de Nederlandse industrie tijdens de 'Kaapse periode' van de jaren 1870 de meeste immigrantenmensen terug naar Amsterdam toen hun contracten eindigden. Slechts een paar bleven. Cohenno, bijvoorbeeld, was de enige diamantslijper die nog overbleef in Boston

Hans M. Roeper

Dit heb ik op familysearch kunnen vinden over Henry Cohenno en zijn familie.

Er komt een Henry Cohenno voor in de New York City Police Census van 1890. Hij is dan 44 en geboren in 1846. Zie hier. Helaas is er geen image van deze census aanwezig.

Henry Cohenno was getrouwd met Johanna Hertz. Zij werd geboren in Duitsland. Volgens de 1900 census waren ze op dat moment 14 jaar getrouwd, dus hun huwelijk zal ± 1886 geweest zijn.

Henry Cohenno en Johanna Hertz hadden 2 dochters: Hattie Cohenno, geboren ± 1887 in New York en Martha Cohenno, geboren ± 1889 in New York. 

Hattie H. Cohenno trouwde op 1 december 1909 in Manhattan met Nathan Levin. Zie hier. Hattie Cohenno overleed op 30 juli 1920 in Manhattan. Zie hier. Volgens deze overlijdensinschrijving werd ze geboren op 28 januari 1887 en was ze getrouwd met Emil Strauss. Volgens deze inschrijving werd vader Henry Cohenno in Duitsland geboren. Het huwelijk met Emil V. Strauss was op 30 oktober 1915 in Manhattan. Zie hier.

Dochter Martha N. Cohenno trouwde op 25 oktober 1921 in Manhattan met Adolph Nachman. Zie hier. Verder vind ik de familie Nachman nog in de census van 1940. Moeder Johanna Cohenno is dan weduwe en woont bij ze in. Zie hier

Verder vind ik nog het overlijden van een Harry Cohenno in februari 1909. Zie hier. Geen idee of dit dezelfde persoon is als Henry Cohenno of Hartog Coheno.

Johanna C.

richard ambagtsheer

Zie hier voor het huwelijk van Henry Cohenno en Johanna Hertz op 24 februari 1886 in Manhattan. Volgens deze inschrijving werd Henry Cohenno  in 1846 geboren in New York City. 

Als ouders van Henry Cohenno zijn vermeld: Jean H. Cohenna en Henrietta Daniels. Jean zou een verbastering van Jochem kunnen zijn. Henrietta kan Jette zijn. De achternaam Daniels kan ik niet plaatsen. Is bekend hoe de vader van Jette Frank heette?

Toegevoegd: ik zie dat Hartog Cohenno nog geen 4 was toen zijn vader in 1850 hertrouwde met Betje van Tijn. Misschien wist Henry Cohenno de achternaam van zijn moeder niet precies.

Johanna C.

Hallo Richard,

Dank voor je inzet!

Deze had ik inderdaad ook gevonden. Maar hierna niets meer te vinden over Hartog. ook niet in Censuses.

Raar.....

Hans M. Roeper

Hoi Johanna,

 

Ze maken er op familysearch een zooitje van!

Volgens mijn gegevens is Martha de dochter van (met elkaar getrouwd) Hartog Cohenno en Johanna Nachmann.....

de naam Hertz ben ik nog nergens tegengekomen.

Zie ook mijn stamboom.

Maar het is me nu te laat om nog helder te denken...;-)) Ik duik komende week dieper in wat jij hebt gevonden.

Alvast bedankt voor de moeite.

Jammer dat jij ook geen link Hartog Henry hebt gevonden. Harry heeft er denk ik niets mee te maken. Maar ook dat ga ik uitzoeken!

M.vr.gr.

Hans

Hans M. Roeper


richard ambagtsheerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu