stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Franciscus komt uit Savoie?



Profiel afbeelding
---

Paul de Wit - 20 aug 2008 - 14:55

Dag Paul

Er was een Maria de Rechter die meter was van 2 van de zonen van Franciscus (1763 en 1774), maar dat is deze Maria niet.

Het gaat hier om zijn oudste dochter.

Bij haar kinderen is er telkens een meter of peter uit haar familie (vader, of broers of zussen).

Ik vermoed dat de andere Maria en Franciscus zus en broer zijn, maar bewijzen kan ik het niet want ik heb van geen van beiden de geboortegegevens.

groeten

Judith

Judith Alju - 21 aug 2008 - 00:41

Hallo allemaal

op GENEALOGIE VAN HET ZEEUWS-VLAAMSE GESLACHT PUYLAERT 

vond ik het volgende:

Allegonda DE BLIECK hertrouwt met Augustus DE REGTER

(+ 15-04-1780) die nalaat 1 kind Maria, voogd Jan DE REGTER

en Jacobus PUYLAERT, halfbroer.

Ook hier weer de namen Maria De Regter en Jan De Regter, maar het deze mensen zijn waarnaar ik zoek????

groeten

Judith

Judith Alju - 21 aug 2008 - 17:05

Hallo Judith,

Genlias geeft 19 treffers op de naam Maria de Regter. Een populaire voornaam bij RK-families.

De Regter is geen zeldzame naam. Dus is het moeilijk zoeken met "Maria de Regter". En dan heb je nog de mogelijkheid van spellingsvarianten.

Denk ook aan België.

jacobus - 21 aug 2008 - 17:32

Hallo Jacobus

mijn zoektocht situeert zich vroeger.

Maria de Regter was voor het eerst meter in 1763 in Hoogeloon.

Daarvoor is ze niet te vinden.

Was ze inderdaad de zus van Franciscus en werd ook zij in Malwaalie geboren? Geen idee.

mvg

Judith

Judith Alju - 21 aug 2008 - 23:09

De Zeeuwse De Regters lijken me tw bestaan voor een deel uit een Nederlandse tak: Koewacht, geboren  rond 1730 (met als vader Josse) en een deel uit Duitsland: bij een van de overlijden (kort na invoering BS staat als geboorteplaats Hessen, Kassel (Cassel). Ook in Drenlias trof ik een Duitse De Regter aan. Dat lijkt me gewoon toeval.

Ook de naam De Regt komt in Zeeland veel voor. Ik weet niet of de achternamen De regt en De regter ergens nog verwant zouden kunnen zijn. Maar dat lijkt me niet de weg naar Zwitserland...Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zwenny - 21 aug 2008 - 23:18

Hoi Zwenny

ik ben aan 't rondneuzen naar familie van Franciscus, mogelijk vind ik daar wel de weg naar Zwitserland.

Die Jacobus uit Malwalien is toch wel erg toevallig, niet?

groetjes

Judith

Judith Alju - 21 aug 2008 - 23:36

Nog een paar delelfde vernoemingen bij de kinderen en je bent bijna rond. Op de doopinschrijvingen na danAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

Nee je hebt gelijk: eigenlijk is het te toevallig, dus moet er wel een familieband tussen de twee bestaan. Je zou kunnen kijken in het rechterlijk archief etc. In sommige provincies zijn er bestanden van dergelijke archieven te koop op CD. Dat zou handig voor je zijn.

Het is zo tijdrovend. dat soort archieven. Maar er kan een schat aan informatie in staan. Daar kunnen geen DTB-boeken tegenop!

Zwenny - 21 aug 2008 - 23:52

Hallo

ik heb net een duitse reactie gekregen dat Malwaalie/Malwalien wellicht Malvallia oftewel Malvaglia is.

Er zijn er hier die gelijk gaan krijgen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

groetjes

Judith 

Judith Alju - 22 aug 2008 - 00:08

Hallo Judith,

Het is zelfs mij langzamerhand wel duidelijk geworden, dat Genlias voornamelijk de Burgerlijke Stand- periode betreft. Dus na 1795/1810 afhankelijk van de regio.

Blijft het feit, dat je niet met een zeldzame naam te maken hebt en de voornaam Maria veel voorkomt.

Helaas, het is niet anders.

Ik begrijp inmiddels, dat je de "schoorsteenvegerstheorie" in je vorige draad hebt laten varen.

" Zou "den Rector" een beroepsnaam kunnen zijn? ".

Dat doet mij genoegen. Al eerder merkte ik m.b.t. de schoorsteenvegerstheorie op, dat een voorbarige en zelfs onlogische theorie te vinden.

Want wat doet een schoorsteenveger van 20 jaar in zijn eentje anno 1754 in een gat als Hapert? Die paar boeren konden zelf hun schoorsteentje wel vegen. Heeft hij zijn gereedschap meegezeuld op een lange gevaarlijke reis door Europa? Denk het niet.

Ook gaf ik al eerder aan, dat.het hier, ook volgens deskundigen, om een beroepsnaam gaat. Helaas is een en ander toen ondergesneeuwd in de vele dalen van Zwitserland en Italië.

Leonardo heeft al aangegeven, dat het om een klein gebied gaat. De driehoek Hoogeloon, Bladel, Hapert. Destijds uitsluitend bereikbaar via zandwegen, die dus vaak onbegaanbaar waren. Hoe komt een jongeman van 20 jaar, komende uit het verre buitenland, in hemelsnaam in 1754 in Hapert terecht? Mijn theorie is, dat hij in een beroepslegertje zat, dat (al dan niet plunderend) door de streek is getrokken en daar in Hapert tegen de 6 jaar oudere Adriana aanliep, die misschien wel verlegen zat om een sterke man op de boerderij. Misschien was hij redelijk ontwikkeld en werd hij hoofd (rector) van de dorpsschool. Ik hoop, dat dit meedenken, waar om gevraagd is, op prijs zal worden gesteld.

jacobus - 22 aug 2008 - 09:37

Valenciennes onder Nord (Frankrijk) notarieel

Bron: herkomstonderzoek Stadsarchief Amsterdam.

jacobus - 22 aug 2008 - 11:29

Volgens mij is dat een ander Valenciennes, Jacobus.

Zwenny - 22 aug 2008 - 11:32

Hallo Jacobus en natuurlijk ook alle anderen

het "probleem" met Valencien is dat er zo uitdrukkelijk "geboortig uit Valencien, Zwitserland" bij zijn tweede huwelijk staat.

Nu is er een dorp Valencon in Wallis, vlak bij Lens.

En werd Wallis vroeger ook Vallensis genoemd.

Ik zit al de hele tijd met het vermoeden dat Valencien geen dorp is maar gewoon betekent dat hij uit Wallis of Vallais komt.

Wat mij nu enorm bezig houd is die Jacobus de Regter, die ruim 20 jaar na Franciscus opduikt in Nederland en ook uit Malwalien komt.

Volgens mij ligt mijn oplossing ergens in dit familieverband, maar waar?

groeten

Judith

Judith Alju - 22 aug 2008 - 14:03

Ik dacht ook wel, dat het om een andere Valenciennes moest gaan. Maar ik wilde het wel even noemen, omdat het de enige vermelding in Amsterdam is, waar heel veel mensen van heinde en ver naar toekwamen.

Maar wat vinden jullie van de "soldatentheorie"? Hoe kwam den Rector in Hapert terecht? 

Het gezegde luidt: "Geen geld, geen Zwitsers". Misschien was Malwalien wel een garnizoenplaats, waar veel militairen vandaan kwamen. Ook de Paus heeft al heel lang een Zwiterse garde.

Francien was misschien ook wel een zoon van een militair.

Wij zitten nog steeds in het stadium van (vrijblijvend) meedenken.

jacobus - 22 aug 2008 - 16:06

Hallo

dat er Zwitserse Regimenten in Staatse Dienst waren tussen 1693 en 1797.

Ik lees op de site van DutchRegiments het volgende:

 

Zwitserse Regimenten

In documenten uit de 17de en 18de eeuw komt men, vooaral bij de aanwerving en opstelling van nieuwe regimenten, herhaaldelijk de uitdrukking "Kapitulation" (=capitulatie) tegen. Het betekent dan niet capitulatie of overgave, zoals we dit woord tegenwoordig kennen. Een capitulatie was een overeenkomst tussen regeringen, waarbij de regering van een bepaald kanton toestemming gaf om op haar grondgebied manschappen voor dienst bij de andere partij aan te trekken. De wervers moesten daartoe een vergunning van de regering van het kanton hebben. Van 1676 tot 1748 is tussen diverse Zwitserse kantons en de Republiek een groot aantal capitulaties afsloten. Men vindt in de Resoluties van Staten-Generaal van 10-2-1666 zelfs al een besluit over "Aanneminge van 3.000 man uit de Zwitserse kantons in dienst van de Staten". Nadere gegevens over een capitulatie zijn niet bekend. In 1693 werd het eerste Zwitserse regiment aangenomen weldra gevolg door vijf andere.

Maar indien Franciscus tot één van deze regimenten behoorde, zou dat dan niet vermeld zijn bij zijn huwelijk?

groeten

Judith

Judith Alju - 22 aug 2008 - 20:17

Dat denk ik wel! Ook denk ik dat er toch in in Hapert veel meer soldaten zouden hebben moeten trouwen. (dat zou je kunnen bekijken). Maar ik vind het zelf een beetje vergezocht om in de richting van soldaten te gaan zoeken.

Tenslotte is ook niet elke Zwitser horlogemaker.

En er staat soms bij: uit Italie.

Ik zou proberen om Notariele archieven in Nederland (zo rond het huwelijk) zoeken. Hij heeft misschien toch een keer een huis gekocht of iets anders. Soms staan in dat soort documenten meer achtergrondgegevens, bv. beroep.

Ook zou ik kijken naar de andere De Regter uit de buurt in Brabant (die ook uit Italie lijken te komen).

Ik zou eerder zoals Judith al eerder gezegd heeft, het beroep eerder zoeken in de achternaam. Misschien ook niet hoor..

Zwenny - 22 aug 2008 - 20:22

Hallo

ik lees net een verhaal over hoe een Italiaanse Zwitser in 1815 als soldaat naar Nederland kwam.

Heel interessant ook al gaat het over 100 jaar later.

http://www.wagenbuur.nl/pozzi/legertijd.htm

Toen werd niet zo nauw gekeken naar nationaliteit en geboorteplaats, dus met Franciscus zou het best ongeveer zo als bij deze soldaat Pozzi kunnen gegaan zijn!?

Maar ook dat is koffie-dik kijken!

groeten

Judith

Judith Alju - 22 aug 2008 - 20:40

Leuk verhaal. Inderdaad, de nationaliteit lag niet zo vast als voor ons waarschijnlijk. (landsgenzen waren toen anders).

Maar toch, het staat er meestal wel bij in het trouwboek, als het om een militair gaat. Zelf bij dopen van de kinderen (in mijn geval).

Eigenlijk zou je eerst meer moeten weten van de dorpen in Brabant waar hij (en de anderen) terechtkomen. Was daar een garnizoen gelegerd? Waar was het dorp bekend om?

Ik heb zelf al gezocht, maar ik kon niet duidelijk een overzicht vinden. Van sommige dorpen is bv. bekend dat er eel handel was... Zulk soort info zou wel handig zijn.

Zwenny - 22 aug 2008 - 20:45

Toen Franciscus trouwde was hij allang geen militair meer. Hij woonde daarvoor al 7 jaar in Hapert. 

Ik ben het geheel met Zwenny eens. Probeer Notariële en andere archieven uit die tijd. Verdiep je in de regionale geschiedenis. En verdiep je met name in de bewoning van de kleine dorpen Hapert, Bladel en Hoogeloon in die tijd. Dat waren geen garnizoensplaatsen. 95% was RK, evenals Franciscus. Daarom is hij eerst voor de Schepenen getrouwd en daarna RK voor de kerk. Franciscus was ongetwijfeld geen horlogemaker, maar ook geen schoorsteenveger. Daar zijn wij het eindelijk wel over eens. Blijft de vraag hoe een Buitenlandse jongeman van 20 in zijn eentje in zo'n gehucht terecht kwam.

En als ik de laatste reactie van Judith lees is die soldatentheorie zo gek nog niet.

jacobus - 22 aug 2008 - 21:29


Rond Eindhoven wel Italiaanse glazenmakers gevonden in die tijd. Iets bekend over een (lokale) glasindustrie in die dorpen??

Wilco - 22 aug 2008 - 21:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu