stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Europa » Rebecca Pensix voorouders

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Aan Petra Witte,

De schrijver Karl May was voor zover mij bekend een Beier en is nooit in zijn leven naar Amerika gegaan.

jan achterberg

Jan,

Petra Witte heeft zich in 2008 uitgeschreven op dit forum.

Henk Herders

Henk,

Bedankt voor je reaktie.

Ingeschreven of uitgeschreven.We moeten proberen op het "rechte pad" te blijven.

jan achterberg

Hallo Martha,mijn verontschuldigingen dat ik nu pas reageer op het onderwerp "Rebecca Pensix voorouders".  Inmiddels na een aantal operaties,en bestralingen weer wat meer bij de les.

Het stukje over de familie Wijnbergh, met de hand geschreven, is vermoedelijk van mijn grootvader.

Ik ben bezig om het duidelijk op papier te krijgen. Zodra ik hiermee klaar ben stuur ik het je toe.

Vriendelijke groeten Jan.

Jan van Ginkel

Beste Jan,

Zou je mij ook een kopie willen sturen?

vriendelijke groet, Frits.

W.F.H. Naudin ten Cate

Dag Jan,

Wat een ellende heb je moeten doorstaan! Welcome back!!! Houden zo! Ben zeer benieuwd naar je bericht.

Groet,

Matha

Martha Hering

Hallo Martha,bedankt voor je vriendelijke berichtje.Ik weet nog niet hoe ik de gegevens moet doorsturen. Ik heb ze klaar. Weet jij hoe dat moet/kan?jan

Jan van Ginkel

Hallo Frits,

Ik las in dit forum over connecties met Suriname. Ik ben op zoek naar de wortels van de Surinaamse naam Bergwijn. Die is ingegeven door Johannes Pietersz. Wijnbergh (en zijn vrouw Maria Magtilda Pieternella May). Hun kinderen erfden een aantal (huis) slaven, welke na de afschaffing van de slavernij (1863) Bergwijn genoemd werden.

Ik ben benieuwd of de families Wijnbergh en May ook eigenaren waren van Surinaamse plantages. Uiteindelijk probeer ik de "geboortegrond" van Bergwijn te bepalen. Vooralsnog lijkt dat plantage Kroonenburg, maar wie weet zijn er meer plekken aan te wijzen. Heb jij inzicht in de Surinaamse connecties van Wijnbergh en May?

Jim

Jim

Beste Jim,

Helaas kan ik je niet verder helpen. Ik weet dat het echtpaar Wijnbergh/May twee kinderen hadden, Rebecca Petronella en Pieter Johan, maar verder weet ik niets van ze af. Je kunt je vraag beter aan Martha Hering stellen. Zij weet meer dan ik.

Groeten, Frits.

W.F.H. Naudin ten Cate

Johannes Pieterszn. Wijnbergh en Maria Magtilda Pieternella May kregen, voorzover ik weet, 2 kinderen, t.w. Rebecca Pieternella Wijnbergh (geb. 30-6-1820) en Pieter Johannis Wijnbergh (1822). Joh. Pieter Wijnbergh overleed te Paramaribo, Suriname, op 03-12-1842.

Rebecca Pieternella Wijnberg kreeg een dochter, Maria Johanna Eleonore Wijnbergh (vader onbekend). Deze Maria Johanna Eleonore Wijnbergh trouwde met Jacob Isac Vas. Zij "kwam uit", d.w.z. werd Joods. Uit dit huwelijk zijn 6 kinderen geboren,waaronder mijn grootmoeder Anna Pieternella Vas.

Pieter Johannis Wijnbergh  trouwde met Leentje Adama.

Beetje opgeschoten met deze info.?

Martha Hering

Bedankt Martha (en Frits). Interessant om te weten dat de familie Wijnbergh deels in Suriname gebleven is. Ik kan wel wat met die informatie ja. In 1863 woonde Rebecca Pieternella Wijnbergh aan de Saramaccastraat 31 (Paramaribo). Op dat huisnummer staat nu nog steeds een monumentaal pand (van scheepswerf SDSM). Grote kans dat de Rebecca en familie daar gewoond hebben.

Jim

Jim

Johannnes Wijnbergh uit 1725 zou een tweelingzus hebben: Clasie. Zij is ook op 1-4-1725 gedoopt. Hun vader Pieter en moeder Wybrigh Kalf. Hebben jullie aanknopingspunten over hen en over hun voorouders ? Ik kom niet verder terug in de tijd.

 Op gahetna.nl staat verder beschreven:

Maria Magtelda Pieternella MAIJ geb. 1788 en overleden 1843. Zij was getrouwd met Johannes Pieterszoon Wijnbergh. Hij is geboren in april 1782 en is in Paramaribo overleden op 2-12-1842.Hij woonde in Amsterdam op de Utrechtedwarsstraat 240 en/of 94. Zij hadden een zoon en een dochter:

Rebecca Pieternella geb. 13-6-1820 en

Pieter Johannes geb .1822

Er staat beschreven dat zij erfgenamen zijn van Maria en dat zij een plantage is Suriname hadden met nummer PE 534 en 975 ( in het kade van vrijverklaarde slaven in Suriname en NL antillen.). zij "bezat" vier slaven met de naam zoals eerder in deze berichten vernoemd.

Groeten Menno Wijnbergh

menno wijnbergh

Hallo Menno,

Dank voor je reactie. Ik heb helaas geen informatie over de door jou gevraagde personen. Wel heb ik aanvullingen op het Surinaamse gezin Wijnbergh/Maij. Ik vermoed jij enkele van jouw gegevens baseert op het werk van studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam, onder leiding van dr. Hondius. Helaas kloppen die gegevens op dit punt niet. Ten onrechte wordt er een verband gelegd tussen het huis aan de de Utrechtse straat en Suriname (1863). Tot deze conclusie kwam ik na een gesprek met Okke ten Hove, historicus en auteur van de betreffende database op de website van het Nationaal Archief (www.gahetna.nl). Aangevuld met mijn eigen bescheiden onderzoekje kom ik tot de volgende beschrijving van het Surinaamse gezin Wijnbergh/Maij:

Johannes Pieterszn.Wijnbergh (1782- na 1842) was in 1843 aantoonbaar in leven en woonachtig in Suriname. In 1863 wordt hij niet vermeld. Waarschijlijk was hij inmiddels overleden

Zijn levens gezel, Maria Magtelda Pieternella Maij (1788- 30 December 1842) was tot 1811 een slavin. Zij was de dochter van Pieter May (1767-1835). Zij werd geboren in Suriname en er is geen reden om aan te nemen dat zij een huis in Amsterdam had. Zij had geen plantage. Wel liet zij vier slaven na aan haar twee kinderen:

Zoon Pieter Johannes Wijnbergh (1822- na 1871) was woonachtig in Suriname en was daar metselaar. Hij had wel slaven, maar geen plantage. Er is geen reden om aan te nemen dat hij een huis in Amsterdam had.

Dochter Rebecca Pieternella Wijnbergh (1820- na 1867) was woonachtig in Suriname. Zij had wel slaven, maar geen plantage. Er is geen reden om aan te nemen dat zij een huis in Amsterdam had.

Groeten, Jim.

Jim

Ik denk niet, dat ik veel verder gekomen ben met de voorouders van John May en Rebecca Pensix, maar wat ik nu weet is gepubliceerd in de kwartierstaat van mijn vader: https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-cornelis-albert-othmar-naudin-ten-cate/

W.F.H. Naudin ten Cate


Beste Frits en Jim,

 

bedankt voor jullie genomen moeite en waardevolle reacties met nieuwe informatie voor mijn onderzoekje naar mijn voorouders. Mijn gegevens waren inderdaad op het onderzoek van de VU gebaseerd. Als ik nieuwe feiten indeze ontdek, waarmee ik jullie van dienst kan zijn, zal ik het laten weten.

Met vriendelijke groet,

 

Menno

menno wijnbergh
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!