stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Stamboomonderzoek in Polen Jacques du Bois


Profiel afbeelding

Beste lezers, Ik ben mijn parenteel uit aan het zoeken. Zo kwam ik kwam ik rond 1800 bij mijn voorvader Jaques du Bois uit, die in Polen heeft geleeft. Over een paar weken ga ik naar Polen. Kan iemand mij vertellen hoe ik in Polen in archieven kan komen? Van welke jaren er (doop/trouw)archieven zijn? Alvast bedankt.

Uitgeschreven lid

Ik ben in 2005 in Polen geweest voor stamboom onderzoek met name in Poznan, Wroclaw, Swiebodzice dit was ooit Duits gebied, resp. Posen, Breslau en Freiburg in Schlesien. Gegevens uit deze plaatsen zijn echter ook vaak in archieven in Berlijn te vinden. In Polen spreekt men vaak uitsluitend Pools hetgeen archief onderzoek bemoeilijkt als je zelf het Pools niet machtig bent.

Roland de Boer

Beste Roland,

Bedankt voor uw reactie! Ik ga naar de stad Elbing. Ik weet zo niet of dit vroeger Duits grondgebied is geweest. Is er in Polen ook een burgerlijke stand? En d/t/b registers van kerken? Kan een buitenlander makkelijk toegang krijgen tot de archieven?

Bedankt voor uw informatie. Ik ga nog zoeken naar een poolse hulp.

Uitgeschreven lid

Elbing (Duits) of Elblag (Pools) behoorde vroeger inderdaad tot Pruissen.

Met vr. gr. Rob

Uitgeschreven lid

vervallen

Henk Elsinga

Dat is hele interessant informatie. Dankuwel!
Vanaf 1800 woont bijna al mijn familie in Amsterdam, dus dat verklaart een hoop.
Maar betekent dat, dat de DTB registers in het Hollands zijn geschreven? Of Duits, of Pools?
En zijn die toegankelijk voor buitenlanders?

Uitgeschreven lid

vervallen

Henk Elsinga

Hallo Sietse,

Een wat late reactie, maar wellicht heb je er nog iets aan.
Kijk eens bij www.rootsweb.com en zoek eens naar Elblag. Je kunt je daar ook aanmelden voor een mailing list voor het betreffende gebied en op deze manier ook in contact treden met plaatselijke onderzoekers. Taal meestal Engels en Duits.
Succes !

Uitgeschreven lid

Sietse,
mogelijk overbodig te melden, maar al googlend kan je al voorwerk doen door plaatsnamen op te zoeken en te kijken of er een archief in de plaats zelf of omgeving is, indien mogelijk neem dan nu al kontakt op, geef op wanneer je op bezoek wilt komen en met welk doel.
Mogelijk dat zij al het e.e.a. voor je klaar kunnen leggen, Kijk op voorhand ook naar de div. kerken
en hun openingstijden, mijn ervaring vanuit duits-pools grensgebied is dat er veel verloren is gegaan tijdens de div oorlogen maar dat de kerkgegevens nog mogelijkheden bieden. En dan zou het jammer zijn
dat wanneer je wordt doorverwezen je net zult zien dat je in tijdnood komt omdat de kerken gesloten zijn.
Ook daarvoor moest ik van te voren een afspraak maken en aangeven met wat voor doel ik onderzoek kwam doen.
Anneke

Uitgeschreven lid

Dag Sietse,

We zijn blijkbaar familie. Charles Henry du Bois trouwde in 1803 oud 22 jaar in Amsterdam met Anna Gerardina Harmsen (1782) oud 21 jaar.
Zij kregen 5 kinderen: Jaques, Guillaume, Carel Willem, Gerrit Jan en Jan du Bois (1816).
Charles Henry overleed in 1823 te Amsterdam. Zijn beroep(en): zeehandelaar, makelaar.
Anna Gerardina Harmsen overleed in 1845 te Utrecht.

Mijn vader Evert du Bois (1925) was de zoon van Jacobus Nicolaas du Bois (1897). Die was een zoon van Gerrit Jan Ysbrand du Bois (1854) en hij was weer een zoon van bovengenoemde Jan du Bois (1816).

Ben je al in Elbing geweest? En zo ja, ik ben benieuwd naar je resultaten.
Vriendelijke groet,
Nico du Bois

Nico du Bois

Weet u misschien of de registers van de burgerlijke stand in Elbag nog in stand zijn of dat deze misschien verwoest zijn in WOII?

met vriendelijke groet

Jeanny Vanhautem-Géron

Jeanny Vanhautem

Ik ben op zoek naar familie, die uit Polen kwam. Zij droegen de  naam Ristjouw. Ze kunnen in Rusland Ristjov hebben geheten, maar dat het is verbasterd naar Ristjouw. Het verhaal gaat  in onze familie, dat mijn voorouders van vaders kant uit Polen en Rusland afkomstig waren.  De datum van de  revolutie 1917, kwam ook regelmatig voorbij. In mijn familie denkt men dat de Ristjouws Joods waren en dat ze zich in Polen katholiek hebben laten dopen als dekmantel voor hun afkomst.  Dat ze gevlucht zijn uit Rusland vanwege de pogroms.

 

Ristjouw Louisa Helena 11-4-1860 te Amsterdam, is mijn overgrootmoeder.

Zij stierf op 27 jarige leeftijd aan thyfus.  Zij was RK.  overleden 1887.

Zij was getrouwd met  en had drie kinderen: 1 zoon en 2 dochters, waarvan een mijn grootmoeder was.

Annemarie Fiesler

-
 

Marianne Christina

Louisa Helena Ristjouw, geboren in Amsterdam op 11/13.4.1860, is een dochter van Wilhelmus Johannes Ristjouw en Johanna Albouts.

G. Karssenberg


Wilhelmus Johannes Ristjouw, pakhuisknecht, 27 jaar, zoon van Kristina Anna Ristjouw, huwt in Amsterdam op 2.11.1853 met Johanna Albouts, 24 jaar, dochter van Carel Theodorus Albouts, kleermaker, en Margaretha Forster - bij hun huwelijk wordt een kind erkend.

G. Karssenberg
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.