stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Italiaanse voorouders, familie Gnocchi.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Hallo Bert,

Hubertus en marie  waren broer en zus. Als je meer wilt weten hoord mijn man dat graag. Misschien kan jij hem ook weer verder helpen. Hij is gestrand in Italie. Rob is namelijk de gene die mijn stamboom uitzoekt.

Met vriendelijk groet 

Jolanda Lubbers

robert.lubbers

Hallo beste familieleden hahaha.

Wat jullie nu allemaal hebben, dat heb ik ook.

Het enigste wat ik kan doen is jullie een foto sturen van mijn opa Simon Petrus Strijk met al zijn broers en zus er op. Hun moeder is dan Marie Gnocchi. En hun opa de italiaan Francois Gnocchi. En een hele onduidelijke afbeelding van de moeder van mijn opa Marie Gnocchi. Mijn mail is strijk@zeelandnet.nl. Ik heb er geen probleem mee dat mijn mail openbaar is.

Bert Strijk

robert.lubbers@upcmail.nl   mag openbaar

robert.lubbers

Als ik het dan goed hebt Emilio, zijn onze opa's volle neven.

Gr Bert.

Bert Strijk

Beste allen/Gnocchi's, 

Zoals Emilio al aangaf: Ik ben naar Bettola (PC) geweest. Er zijn nogal wat Bettola's en San Bernardino's in Italië. De enige echte (wat ons betreft) is die in de provincie Piacenza, een kilometertje of 100 onder Milano en ongeveer halverwege tussen Torino en Parma. Bettola maakte deel uit van het toenmalige Groothertogdom Parma en werd tot 1878 - ver nadat de gebroeders Francesco & Antonio noordwaarts trokken als kermisexploitanten - (zonder brug) door het riviertje de Nure in twee delen (parochies) verdeeld: San Giovanni en San Bernardino. Vermoedelijk was je in die tijd eerder deelgenoot van een parochie dan van een gemeente en/of zal er mogelijk een taalprobleem zijn geweest (hoe goed sprak Francesco/Francois Nederlands ten tijde van zijn inschrijving?). Vandaar misschien de verwarring m.b.t. zijn herkomst (Bettola dan wel S.B.)

Helaas zijn zowel bij de gemeente als bij de parochie geen archieven die zo ver terug reiken bewaard gebleven (als gevolg van wat branden door de jaren en wellicht wat kenmerkende Italiaanse gemakzucht?). Mij is geadviseerd om contact op te nemen met een soort van overkoepelend 'orgaan' in Piacenza, waar (naar verluid) nog wel een archief zou bestaan van alle parochies in de provincie...  

Tot mijn stomme verbazing zag ik direct bij het binnenrijden van Bettola links van de weg een bord wijzend naar 'Gnocchi'. Uiteraard heb ik die afslag meteen genomen. Na een 11 km lange slingerweg (de Strada Provinciale 67) trof ik het volgende aan:

https://www.google.nl/maps/@44.766992,9.6556495,3a,43.4y,314.05h,82.65t/data=!3m6!1e1!3m4!1s_ce52yT3W_-YIpVa04s5fA!2e0!7i13312!8i6656

 

Maar liefst 2 huizen, 1 boerderij en 14 irritant blaffende honden...! ha ha

Het plaatsje Gnocchi maakt onderdeel uit van de gemeente Bettola, al wordt het nergens als 'frazione' vermeld.

Op de plaatselijke begraafplaats (uiteraard die van de parochie van San Bernardino) heb ik slechts één inwoonster gevonden met de naam Gnocchi: Ines Binelli (4/6/1897 – 19/2-1985) weduwe van ... ?, je zou kunnen zeggen een generatiegenote van de opa van Emilio en mij.

In september 2015 is Bettola overigens getroffen door een overstroming, zie:

https://it.wikipedia.org/wiki/Bettola

p.s. Marie Cordiani moet (als ik het goed lees op de geboorte-akte van Antoine/Antonio) Maria Cordani zijn. De vader van de gebroeders die noordwaarts trokken heette dus Jacques door Napoleon en in de dagelijkse volksmond Giacomo. In 1812 was hij 25, dus dan zal hij ca. 1787 geboren zijn...

Voorts heeft het er alle schijn van dat het maar liefst 27 jaar! heeft geduurd voordat Francois/Francesco in Leiden werd genaturaliseerd. In 1852 vanuit Antwerpen met vrouw (Marie Anne Hierick & 1 kind) zich in Amsterdam gevestigd - voor zover je daar van kunt spreken bij kermisexploitanten - en in 1879 in Leiden genaturaliseerd. 

Tino Gnocchi

dit is geweldig mooi man 

robert.lubbers

Schitterend deze informatie.

Jammer dat ik het mijn opa niet meer kan vertellen over zijn opa en oma Francois/Francesco Gnocchi en Marie Anne Hierick.

Bedankt Tino.

Bert Strijk

Hoi Allemaal,

Bijgaand nog wat linkjes naar archieven. Bij de eerste kwam ik er toen achter dat hij ook een broer had en tevens eigenlijk Franceso heette ipv Francois.

https://archief.amsterdam/indexen/vreemdelingenregisters_1849-1922/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=gnocchi&x=21&z=b

http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(iww5v4vrhbvpkp0dv0grgxp3))/list.aspx?page=0

https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/personen/zoek-op-personen/q/persoon_achternaam_t_0/gnocchi

Mijn email is emiliognocchi@me.com 

Fijne avond nog

grt

emilio

Emilio Gnocchi

Ik val van de ene verassing in de ander.

Als eerste gewoon erg leuk internet contacten te hebben met onze zelfde afstamming Franceso (Francois) Gnocchi 24 maart 1817.

 

Dan het verhaal van het plaatsje Gnocchi van Tino.

Ik zelf ontdekte van de week ook iets leuks.

Ik ben 69 jaar, en ben v/a 1966 t/m 1970 op vakantie geweest naar Garda in Italie hotel villa Mulino met reisburo de Magneet, het waren jongere reizen.

Het was toen niet mijn bedoeling om naar Italie te gaan, maar ik viel in om dat een kennis moest afzeggen.

In 1971 was ik reisleider in dat hotel (Mulino) en later in dat zelfde jaar ook reisleider in hotel campagnole Bardolino aan het Gardameer.

Nu zocht ik van de week via maps (streetview Google) naar hotel mulino waar ik alles bij elkaar 8 keer geweest ben.

Tot mijn verbazing zie ik op het adres van het hotel staan......Adres: Via Don C. Gnocchi, 20, 37016 Garda VR, Italië.

Ik denk dat het om Carlo Gnocchi gaat, https://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_Gnocchi&prev=search.

Onvoorstelbaar om via de digitale wereld zoveel en snel te weten te komen.

Gr Bert.

Bert Strijk

Don Carlo Gnocchi is een grootheid in Italië. Een bekend verhaal bij ons in het gezin was dat hij op zijn sterfbed (februari 1956) van beide ogen zijn hoornvlies had afgestaan aan twee blinde kinderen. Hij haalde daar destijds de wereldpers mee (omdat het op z'n zachtst gezegd een noviteit was), inclusief een artikel in Nederland in de Panorama. De naar hem vernoemde stichting is vergelijkbaar met Don Bosco in Nederland: zich inspannend voor achtergestelde kinderen in de samenleving. Verspreid over Italië 29 vestigingen en verspreid over de wereld zijn 2 centra en worden initiatieven ondersteund. Op 25 oktober 2009 is hij zalig verklaard. Er zijn ook 2 dvd's verkrijgbaar (via amazon.com bijvoorbeeld). Ik heb vooralsnog niet kunnen achterhalen of en zo ja in hoeverre Don Carlo familie van ons is. Het is niet bepaald een naam als 'Jansen' of 'de Vries', maar er zijn best aardig wat Gnocchi's in italië hoor, waaronder overigens ook een nationaal beroemd zanger Gene Gnocchi.

http://www.dongnocchi.it/polopoly_fs/1.3443.1423647935!/menu/standard/file/Brochure%20in%20inglese_hi_res.pdf 

Tino Gnocchi

er is zelfs een post zegel van hem 

robert.lubbers

/Cmd+VCm+V

Bert Strijk

Foutje, ik wilde een afbeelding plaatsen.

Bert Strijk

hoi emilio ik heb een site ondekt met veel gegevens van de gnocchi misschien kom je daar veder mee ik in ieder geval wel 

http://worldconnect.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=SHOW&db=bettola&surname=Gnocchi%2C+Antonio7

gr rob en jolanda lubbers / gnocchi

robert.lubbers


Hey Robert, Nou het lijkt er op dat Emilio & ik er weer een generatie bij hebben!!

Giovanni Gnocchi uit 1740 de opa van de fratelli Antonio & Francesco die via Antwerpen naar Nederland kwamen omstreeks 1850!!! (& Oma Antonia Speroni van 1745). Super leuk hoor.

Giacomo (zijn zoon) blijkt in 1784 geboren te zijn (wij dachten 1787) kon in 1812 de geboorteakte van Antonio niet ondertekenen omdat hij niet kon lezen en schrijven! Opa Giovanni heeft (als ik het goed heb gezien) weinig lol beleefd aan zijn kleinkinderen, want hij overleed in hetzelfde jaar (1812) dat de oudste werd geboren. 

 "Birth record of. 46, registered for Antoine (Antonio) Gnocchi in French text, certified in city of Parma. I, civil officer from Borgo San Bernardino di Bettola, declare the birth of a male on this day at 5 a.m., to the father Gnocchi, Jacques (Giocommo?), son of Jean (Giovanni?), and the mother of child, Cordani, Maria, made in presence of witness Ferrari, Charles, son of Joseph, a writer living in St Jean (Giovanni?), commune of Bettola, aged 34, and Mr. Villa, Barthelemi in St Jean (Giovanni) Baptiste, owner, aged 64, living in Liprelli (sp.) di Branagiano. The father Jacques did not sign this document because unable to read and write."

Verder een zus erbij van Francesco & Antonio: Giovanna (1826): toen was Napoleon al weg, dus die hoefde niet meer als Jean(ne) ingeschreven te worden.

&

Grappig om terug te lezen/bevestigd te zien dat Borgo San Bernardino als de brug gebouwd is over (het riviertje) de Nure, eerst San Bernardino di Bettola heet & later samen met Borgo di Bettola omgedoopt wordt tot Bettola. 

 

Grazie mille! Tino Gnocchi

Tino GnocchiPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!