stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Europa » Tsjechische geboorte-akte gezocht uit 18-02-1878 in Nesva?ily district Beroun (Tsjechi?)


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar een geboorte-akte van een Tsjechisch familielid in de plaats Nesvačily district Beroun. Hij is katholiek gedoopt en geboren op 18-02-1878. Het betreft Bohuslav Křížek die in de Eerste Wereldoorlog gevochten heeft in het Tsjechoslowaakse legioen in Rusland. Hij is waarschijnlijk de broer van mijn grootvader Josef Křížek, die in de Eerste Wereldoorlog gevochten heeft in het Tsjechoslowaakse legioen in Frankrijk en in maart 1882 geboren is in dezelfde plaats Nesvačily district Beroun.

Ik zoek naar iemand die thuis is in de Tsjechische DTB-archieven en mij op weg kan helpen waar ik deze geboorte-akte kan vinden.

Daarna ga ik een lokaal iemand zoeken die naar het betreffende archief kan gaan om de geboorte-akte te vinden.

Ik realiseer mij dat in 1878 Tsjechië nog als Bohemen deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Wat dat voor invloed heeft op het zoeken in archieven weet ik niet. De plaatsnamen waren toen in ieder geval in het Duits.

Wie helpt mij op weg?

Jacques Duivenvoorden

Wat was de Duitse naam van dat plaatsje?

Liesbeth Niepoort

Hartelijk dank voor je reactie! Beroun (Tsjechisch) was in het Duits Beraun. Hořovice (Tsjechisch) was in het Duits Horschowitz. Dit was vroeger de hoofdplaats van het district waarin het dorp (obec in het Tsjechisch) Nesvačily lag. De Duitse naam van Nesvačily zal ik vanmiddag opzoeken.

Jacques Duivenvoorden

Zelf heb ik onderzoek gedaan in Noord-Bohemen, tegen de Duitse grens aan. Daar was het zaak eerst uit te zoeken onder welk groot archief het plaatsje (in mijn geval Rusova/Reischdof) viel. Dat was Leitmeritz/Litomerice. De site van dat archief heette soalitomerice of iets van die strekking en je moest vervolgens naar "matriky" of te wel de inschrijvingen van dopen, overlijden en huwelijk. Het archief was ook in het Duits toegankelijk. Ik neem aan dat het voor jouw plaatsje op ongeveer dezelfde wijze zal werken. Maar het zal wel onder een ander archief vallen, dat zich mogelijk in de hoofdstad van de desbetreffende provincie bevindt.

Liesbeth Niepoort

Misschien is dit iets:

SOkA Beroun - Státní oblastní archiv v Praze

www.soapraha.cz/beroun

  1. In cache
  2. Vergelijkbaar

Vertaal deze paginaSOA Praha. Adresa: Státní okresní archiv Beroun ... E-mail: [e-mailadres verborgen] ... Oznámení o uzavření badatelen SOA v Praze během letních prázdnin.

Liesbeth Niepoort

|Het zou Neslatschil zijn.

Liesbeth Niepoort

Misschien zou je via soapraha kunnen vragen waar je moet zijn voor de archieven/matriky van jouw plaatsje en of die online zijn. Ik kon even in die van Beroun komen, de aktes waren daar in het Tsjechisch. Dus geen idee wat er staat. Aan de andere kant: in het Duits geschreven tekst uit die tijd is nauwelijks te ontcijferen, dat vereist eerst veel oefening.

Liesbeth Niepoort

Beste Liesbeth, Hartelijk dank voor je praktische adviezen! Ik heb wel wat Tsjechisch sprekende contactpersonen die mij verder kunnen helpen met ingewikkelde teksten in de Duitstalige of Tsjechische DTB. Met vriendelijke groeten, Jacques

Jacques Duivenvoorden

beste,

zie: http://ebadatelna.soapraha.cz/pages/SearchMatrikaPage?2

Daar zijn de geboorteakten te vinden o.a. uit Nesvacily; helaas houdt de registratie (of de digitalisatie) op in het jaar 1862.

Maar wellicht is dat een goede aan te boren bron voor de akten uit 1878.

met vriendelijke groeten,

 

Adriaan van Unnik

Adriaan van Unnik

Beste Liesbeth en Adriaan, Ik heb Soka Beroun benaderd per Email en gisteren kreeg ik bericht dat zij de gezochte geboorte-akte gevonden hebben. Na betaling - inmiddels uitgevoerd - sturen zij mij de scans van de betreffende akten. Kennelijk is er meer dan één akte nodig. Zodra ik de scans binnen heb meld ik het resultaat. Bedankt voor jullie adviezen! Met vriendelijke groeten, Jacques Duivenvoorden

Jacques Duivenvoorden

https://www.familysearch.org/search/collection/1930345 

Weet niet of je hier iets aan hebt @ Jacques?

ien lejeune

Beste Ien, Waarschijnlijk ga ik inderdaad gebruik maken van FamilieSearch. Ik kreeg van het archief in Beroun een tweetal scans van het bevolkingsregister van Nesvačily en een akte uit het politieregister van Praag uit 1941. Daarin is te lezen dat Bohuslav Křížek in Praag wijk Smychov geboren is op 18-02-1878 als zoon van de ongehuwde Josefa Křížková die afkomstig was uit Nesvačily. In het bevolkingsregister van Beroun zag ik de complete gezinssamenstelling van het gezin van mijn Tsjechische overgrootvader Antonín Křížek en mijn overgrootmoeder Marie Šmidová wonende in Nesvačily. Antonín is geboren in 1849 en Marie in 1853. Oudste kind was Josefa Křížková geboren in 1876. Duidelijk is geworden dat mijn grootvader Josef Ķřížek en Bohuslav Křížek geen broers zijn en nog onderzoek is nodig of zij eerder een gezamenlijke afstamming hadden gezien hun achternaam en het gegeven dat Nesvačily een klein dorp is en was.

Jacques Duivenvoorden

Kennelijk is het een piepklein dorp tegenwoordig. Het maakt inmiddels deel uit van een grotere gemeente.


Nesváčily ( Duitse Neslatschil ) [2] is een klein dorp, een deel van het dorp Pošná in de wijk Pelhřimov . Het is ongeveer 2,5 km ten zuiden van Pošná. In 2009 waren er 14 geregistreerde adressen. [3] In 2001 waren er 9 permanente inwoners. [4]

Misschien is het zinvol ook eens in de boeken van Posne te speuren.

Liesbeth Niepoort

ien lejeune


Eerst maar even de oogst op een rijtje (uit het bevolkingsregister van Nesvacilý uit1890) van het echtpaar Antonín Křížek en Marie Šmídová uit Nesvacilý (bij Beroun), wonende huisnummer 5.

Antonín Křížek is geboren in 1849 als zoon van Jakub Křížek en Barbora Fryčová beiden wonende in Nesvacilý, huisnummer 19.

Marie Šmídová is geboren in 1853 als dochter van Karel Šmída en Kateřina Svobodová beiden ook wonende in Nesvacilý, eveneens huisnummer 19.

Kinderen uit het huwelijk van Antonín Křížek en Marie Šmídová:

1. Josefa, geboren 26-09-1876

2. Václav, geboren 18-09-1878

3. Josef, geboren 17-03-1882 (katholiek gedoopt op 19-03-1882 door priester František Čáp)

4. František, geboren 1885

5. Petr, geboren 1888

Jacques DuivenvoordenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu