Frans J J Duurkoop - 23 apr 2012 - 01:14
Als 1 jarige immigrant in Ghana West Afrika, bijt ik de spits af op dit (sub) forum over Afrikaans genealogisch onderzoek. Ik houd me sinds 35 jaar bezig met de genealogie van de families van vader en moeders zijde. Samen met een achterneef proberen we nog een boekwerkje van uit mijn bijdrage uit Ghana te geven met de genealogische gegevens ?Duurkoop?. Maar dit terzijde.
Mijn belangstelling voor genealogie houdt niet op bij de landsgrenzen. Net zoals we met de computer ver over de grens kunnen, kan ik dat nu ook van uit Afrika. Maar vraag me nog niet hoe.
Mijn aanwezigheid in Ghana biedt mij de mogelijkheden op genealogisch gebied wat bij te leren.
In de afgelopen tijd heb ik enige kleine onderzoekjes gedaan van Nederlanders met een Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Deze eindigde altijd rond 1823 tot 1863/64 de datum van vrijkoping van alle slaven die er op dat moment nog waren in die gebieden. Erg onbevredigend maar zo is de situatie op dit moment voor deze groep van Nederlanders met duidelijk midden Afrikaanse kenmerken. Toen ik las over dit forum en het Sub forum dat gestart was over Afrika dacht ik daar mijn steentje aan te kunnen bijdragen, met de volgende ideeën.
Het zou toch mogelijk moeten zijn met behulp van DNA technieken uit te vinden tot welke groep (stam) van voorouders zij afstammen. Deze materie beheers ik (nog) niet maar is aan te leren dacht ik zo. Dus ik kan daar verder niets over zeggen dan wat algemeenheden. En daar laat ik het hier dan ook bij.
Een tweede groep van geïnteresseerde kunnen zijn de huidige generatie Nederlanders die misschien enige Afrikaans bloed in de familie heeft, of daarover iets wil weten.
Ik geef de huidige stand van zaken hier weer, wat ik inmiddels weet over Ghaneese genealogische informatie.
Het begint in de koloniale tijd van de Engelsen in Ghana. Zo rond de jaren 1920 begint het vastleggen van de belangrijkste genealogische gebeurtenissen, geboorte, huwelijk en overlijden. De eerste modellen certificaten stellen nog niet zoveel voor aan informatie. De inhoud lijkt veel meer op de informatie die men ook aantreft in doop en begraafboeken (DTB) uit onze middeleeuwen. Maar de huidige certificaten zijn beduidend beter ook wat beveiliging betreft. In die periode tot voor de WOII, was een vaste achternaam nog niet overal ingevoerd. Dus komen er ook veel patroniemen, verbasteringen en taal en schrijffouten voor. Het is dus behelpen wat informatie betreft, maar ook of de juiste personen met de juiste connectie met elkaar, zijn vast te stellen. Soms aangevuld met een onuitspreekbare achternaam. Maar ook met achternamen van duidelijk Engelse oorsprong. Over naamwisselingen tussen geboorte en overlijden dan nog maar te zwijgen. Maar alles is beter dan niets denk ik maar. Deze certificaten werden op gemaakt op lokaal niveau en overgebracht naar regionale verzamelpunten. Aan certificaten uit die tijd moet je dan denken in boekvorm, gelijk aan onze oude DTB geboorte en begraaf-(overlijdens)boeken. Over hoe de huwelijken werden vast gelegd is me nog niet duidelijk maar zal niet veel afwijken van wat we uit de middeleeuwen van de Nederlandse huwelijk inschrijvingen kennen. Tenslotte had de Engelse overheersing natuurlijk wel enige invloed op die administratie in die tijd. Het heeft ook wel wat te maken met het religieuze aspect van die gebeurtenissen. Ook in die tijd mochten, maar ook nu nog mogen de plaatselijke geestelijken deze gebeurtenissen schriftelijk vast leggen. Veel van deze oude boeken zijn overgebracht van de regionale verzamelplaatsen naar een centraal archief in ACCRA. De organisatie van deze administratie is in grote lijnen het zelfde gebleven, maar wel aangepast aan deze tijd. En er zijn ook nieuwe ID-card beschikbaar in de vorm van ?Voters pass?. Iedereen kan bij zijn 18 jaar stemmen voor verkiezingen, die dit jaar worden gehouden in December. Zij dienen dan tevens als identiteit bewijs. De jongeren tot 18 jaar kunnen dan nog over een normale ID-card beschikken. De voters pass wordt vanaf dit jaar uitgevoerd met biometrische kenmerken van de gebruiker. Nu nog met twee vingerafdrukken, in de toekomst dan ook het paspoort heb ik begrepen, met een IRIS scan.
Alle jonge kiezers zie je nu hun roots proberen te achterhalen in de streek waar ze geboren zijn. Want ze moeten een geboorte certificaat overleggen om een voters pass te krijgen. Wat voor velen nog een grote opgave is. Vele kinderen zijn op jonge leeftijd al wees en hebben van hun vader of moeder nooit gehoord waar en wanneer ze geboren zijn en moeten het dus doen ?van horen zeggen? van familieleden. Want verjaardagen zijn geen feestdagen voor de Ghanees. Als je dan nog weet dat het ongeveer nog maar 25 jaar geleden is, dat het mogelijk was dat mannen er 4 vrouwen op na mocht houden op de voorwaarde dat hij ze kon onderhouden. In dat soort gezinnen werden wel 25 kinderen geboren met verschillende moeders. Ik ken van die voorbeelden. Ze hebben stuk voor stuk onoverzichtelijke familie banden en namen. In die tijd voor WOII werden de kinderen heel vaak vernoemd naar de dag van de week waarop ze geboren werden. Dat zijn een beperkt aantal namen waarvan er dan nog wel een mannelijke en een vrouwelijke variant is. Maar vaders en moeders en grootouders, ooms en tantes van de huidige generatie Ghanezen zijn in theorie te traceren uit die periode van voor WOII, als ik het goed begrepen heb. Verder is nog van belang te weten dat de municipality (gemeentelijke overheid) geen BevolkingsRegister kent zoals vele Europese landen. Adressen zijn onbekend in Ghana. Er zijn geen straatnamen te bekennen dan alleen in de centra van de grotere regionale hoofdsteden, laat staan en nummering. Via de spaarzame postkantoren kun je in overleg daar een postadres laten samenstellen van plaatselijke kenmerken, zodat ze ongeveer weten waar je woont. Je kunt dan een abonnement tegen betaling nemen op het bezorgen van poststukken. Ghana is 7 x groter dan Nederland, en kent 10 regio?s. Ik schat in dat de archieven waar ik over sprak niet veel verder liggen dan 15 km van mijn huidige woonplaats.
Dat was mijn eerste bijdrage aan dit Forum. Misschien kan ik ooit iemand een plezier doen iets te zoeken op genealogische gebied.
Frans JJ Duurkoop
Frans J J Duurkoop - 23 apr 2012 - 01:27
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.