stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Australië, Afrika, Azië e/o » Bericht verwijderd i.v.m. privacyProfiel afbeelding

Ik heb het bericht Janny Dorries 'Familie Melker en Vitali vertrokken naar Australië' verwijderd i.v.m. privacy van alle personen die hier openbaar werden genoemd, en wat volgens de Wet op de Persoonsgegevens niet is toegestaan.

Daarbij, de wettelijke privacyregels voor het opvragen van aktes zijn:
na 100 jaar - geboorte
na 75 jaar - huwelijk
na 50 jaar - overlijden

Zoek (klein)kinderen op via telefoonboeken (ook van Australie staan online) of Social Media maar niet via een stamboomforum.

Yolanda Lippens - 14 nov 2017 - 08:46

@ Yolanda

Sinds wanneer gelden bovenstaande (veranderde?) regels op dit forum? Ik dacht altijd dat je geen gegevens van nog (mogelijke) levende personen mocht plaatsen (Ik had dat trouwens zelf al in dit onderwerp aan de originele poster verteld). Bovenstaande regels voor geboorten en huwelijken zijn dus enkel van belang wanneer het overlijden niet zeker is.

Volgens mij hoefden we nooit te wachten totdat iemand al 50 jaar dood was ...En, als iemand was overleden, dan verviel bv de "na 100 jaar - geboorte" regel.

 

groetjes, Sylvia

Ozlady - 14 nov 2017 - 09:54

Er is niets veranderd, het zijn gewoon de algemene regels overal. Je mag geen persoonsgegevens openbaar vermelden van personen die nog in leven kunnen zijn. Je hoeft niet 50 jaar te wachten na overlijden om een vraag te stellen, dat zijn de 'wettelijke' regels om aktes op te vragen. Maar zodra er geen overlijdensdatum getoond kan worden, mag het niet gepubliceerd worden. Dat zijn niet zozeer onze regels, maar de Wet op de Privacy.

Yolanda Lippens - 14 nov 2017 - 10:01

Ik zou het opvragen van akten en de privacy wetgeving voor dit forum als 2 aparte verhalen houden. Bovenstaand verhaal schept nu verwarring, daar "na 50 jaar - overlijden" alleen voor het opvragen van akten geldt.

Ozlady - 14 nov 2017 - 10:21

Daar heb je gelijk in, ik heb mijn hoofdbericht aangepast.

Yolanda Lippens - 14 nov 2017 - 10:26

:-)

Ozlady - 14 nov 2017 - 10:34

@Yolanda,

Ik snap bovenstaande regels. Ik kan me daar ook helemaal in vinden. Ik heb echter een vraag in het algemeen, dat bij het door jou verwijderde bericht ook naar boven kwam:

Hoe ga je (en wij) om met berichten geplaatst in kranten (voorbeeld de burgerlijke stand berichtjes van een 50 jaar geleden betreffende geboorten, ondertrouw, huwelijk en overlijden, maar ook berichten in de Nederlandse staatscourant betreffende echtscheidingen).

Mogen dergelijke berichten, terwijl ze door iedereen op te vragen en te bekijken zijn ook niet geplaatst worden en vallen zij ook onder dezelfde wetgeving?

En wat te doen bij openbaar gemaakte gezinskaarten in bijvoorbeeld Amsterdam, waar nog levende personen op vermeld staan?

Ik zou graag weten of dit wel of niet in een forumbericht geplaatst mag worden.

M.vr.gr. Bedet

Bedet - 14 nov 2017 - 11:30

Alleen de zogenaamde telefoongegevens, dus welke in een telefoonboek staan, mogen gepubliceerd worden. Ik heb eens voor de begraafplaats hier in Beverwijk een wandeling langs diverse graven gemaakt. In deze wandeling worden verschillende graven / met grafstenen vermeld. Hoewel dit niet verplicht was. (de begraafplaats is een openbare gelegenheid en de grafzerken zijn voor iedereen te zien) heb ik toestemming gevraagd aan de rechthebbende van het betreffende graf.Dat vind ik de normale gang van zaken, maar dat was ik niet verplicht. De wandelgids is er al ruim 10 jaar en zonder problemen. De wandelgids is gratis en nog steeds verkrijgbaar bij de gemeente Beverwijk en bij de Algemene Begraafplaats.  

J. van der Linden - 14 nov 2017 - 11:37

@Bedet,

Die gegevens mogen nog steeds niet op dit forum worden gezet, maar je kunt wel de link geven.

Sylvia

Ozlady - 14 nov 2017 - 11:45

Dus stijgen de regels van het forum uit boven de regels uit die de overheid zelf hanteert. Ik vind het prima hoor 

J. van der Linden - 14 nov 2017 - 11:47

Wat J. v.d. Linden zegt inderdaad; wij willen/moeten erg voorzichtig zijn met persoonsgegevens van mensen die nog kunnen leven. Wat op andere sites staat vermeld hebben wij geen invloed op, en willen wij ook niet op dit forum gepost hebben. Een link is dan een idee.

Dit alles om ons aan de wet te houden,en de misschien nog levende persoon te beschermen.

Yolanda Lippens - 14 nov 2017 - 11:50

Klopt helemaal Yolanda. Je weet nooit wie en wat er met de gegevens gebeurd. 

J. van der Linden - 14 nov 2017 - 11:52

Dank jullie wel voor de reacties. 

Bedet - 14 nov 2017 - 12:23

Echter, de W[et] B[escherming] P[ersoonsgegevens] gaat formeel gesproken over gegevens die herleidbaar zijn tot natuurlijke personen. Volgens de wet is een overledene geen natuurlijk persoon (meer). Derhalve is de WBP niet van toepassing op overleden personen. Houd er echter wel rekening mee dat bijvoorbeeld de partner of kinderen van de overledene gemakkelijk te achterhalen zijn wanneer er voldoende informatie over de overledene zelf wordt gepubliceerd. Daarmee vormt die informatie een persoonsgegeven van die partner of kinderen. De WBP kan dus soms toch van toepassing zijn.

http://www.iusmentis.com/maatschappij/privacy/persoonsgegevens/#Stamboomonderzoek

Pauwel - 14 nov 2017 - 13:06


Hou de stelregel vast: plaats nooit gegevens van iemand die 100 jaar of ouder kan zijn. Tenzij er bewijzen zijn dat die persoon is overleden.

Yolanda Lippens - 14 nov 2017 - 18:53Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu