stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Australië, Afrika, Azië e/o » opzoek naar info over ramdas pitambersingh


Profiel afbeelding

ik ben momenteel de stambomen van mijn vaders kant en moeders kant aan het doorspitten. ik wil ook een DNA test doen maar dat is een ander verhaal. aan beide kanten loop ik namelijk tegen rare dichte deuren aan.

 

mijn moeder komt uit suriname, geboren uit twee indiase ouders. ik weet dat over over grootmoeder van die kant maryam mohadeb heette. wat al apart is, dit is geen gebruikelijke moslim naam maar toch is alles daarna moslim op de 1 of andere reden  ik denk vanwege mijn over over grootvader. maar 1 ding is erg apart. mijn opa heette ramdas pitambersingh. maar in de databases vind je maar 1 ding hierover. met de engelse boot de grecian is destijds mijn overgrootvader van calcutta, india ( woonde in nagawan, agra) naar suriname gegaan. en heette pozab sing doorgee. een naam die ik nergensssss kan terug vinden. maar echt nergens! ook kan ik bijna niks over mijn opa zelf en zijn moeder als helemaal niet vinden. alleen dat deze pozab sing doorgee trouwde met een pitambersingh....maar dan zou mijn opa anders heette neem ik aan. ook was een tijd de vraag of doorgee zou zijn overleden. later werd dit bevestigd. er staat in de ze de geslachtsnaam pitambersingh hebben gegegevn aan mijn opa en als voornaam ramdas. weet iemand hier meer over??? dit is zo raar! 

Uitgeschreven lid

Misschien dat het lukt via familysearch website na inloggen, meer te vinden. Men kan ook persoonlijk advies vragen bij familysearch indien gewenst; heeft u daar wat aan?

M.C.Deden-Kazenbroot

ik had daar inderdaad al gezocht maar nog geen persoonlijk advies gevraagd. bedankt voor de tip

Uitgeschreven lid

Ik weet niet of de naam veel voorkomend is:

http://www.familycentral.net/index/search.cfm?ref1=6104:15

Ramdas Pitambersingh

Birth:

3 Oct 1912

Paramaribo, Suriname

Death:

1977

Heidi Jonkman

Heel erg bedankt.  Nee niet echt.  Ik had deze info inmiddels gevonden . Van mijn oma haar kant in india kan ik iets meer vinden . Tot mijn overgrootmoeder terug.  Maar ook daar stopt het .Want ze hadden voor Indiërs geen gebruikelijke namen.  Mijn overgrootmoeder heette namelijk maryam modaheb.  Wat je nergens terug vindt.  Wel mohadeb.  Van mijn opa's kant is het helemaal een raadsel. Voor Suriname is er niks bekend lijkt wel.  En dit is alleen mijn moeders kant

Uitgeschreven lid

Liever terug naar de oorspronkelijke vraag; over andere takken van de familie liever een nieuw item aanmaken.

Uit de vraag maak ik op dat de achternaam van de ouders van de vraagsteller lijken te zijn verwisseld. Ik denk dat dit alsvolgt zit:

Zie hier voor de informatie over genoemde Pozab Sing Doorgee, en zie vooral het "memoveld" waar een grote hoeveelheid informatie wordt gegeven, inclusief trouwdatum etc. Ik maak hier uit op dat hoewel hier bij staat dat het een man betreft, er ook staat dat het de dochter is (zie de links naar beschrijvingen van familieleden onderaan) van Pohab Sing en Jumna Sukdeo. Ik ga ervanuit dat Pozab Sing Doorgee een vrouw was als diens kinderen de naam van de partner droegen.

Het huwelijk van Pozab Sing Doorgee (wederom, zie hier i.h.b. in het memoveld) met Pitamber Sing op 13.10.1909 heeft ook in de krant gestaan (link) hetgeen verder bevestigt dat Doorgee de vrouw was. De geboorten van kinderen staan in genoemd memoveld. Daar staat verder: "Ramdas z[oon]/v[an] Pitamber Sing 624/I en Doorgee 859/V heeft op 1 Oct. 1953 gekozen de geslachtsnaam "Pitambersingh" en de voornaam "Ramdas" (zie gesl. reg. v.d. kind)."  Hij heeft dus in 1953 zijn naam gewijzigd.

Verder maak ik op uit haar memoveld dat Doorgee is overleden voor 28.5.1929 [edit: dat zal wel zijn gebleken bij een inschrijving van een huwelijk van haar dochter, zie hier]; en ze was m.i. 2 jr 9 mnd jong bij aankomst op 19.12.1893 te Paramaribo.

Wie was haar man Pitamber Sing? In genoemd memoveld staat "624/ Pitamber Sing (ag 09 No. 2249)". Dit lijkt de persoon op deze telkaart van de telling in 1921. Hij zou dus zijn geboren in ca. 1868. Frappant trouwens dat hij hier Pitambersing heette, gegeven genoemde naamswijziging in 1953.

Misschien weet een ander forumlid wat de afkorting "ag" betekent in "624/ Pitamber Sing (ag 09 No. 2249)". De lijst met afkortingen geeft m.i. geen uitsluitsel.

Peter S2

Hier is het bericht in de krant van het overlijden op 28.9.1921 van Pitamber Sing, No. 624/S, echtge van Doorgee, No.859/V, 52j.
Check: geboortejaar is ca. 1921-52=1869, dus komt overeen met bovengenoemde telkaart.
(Edit: Overigens zijn er talloze vermeldingen van Doorgee op delpher.nl te vinden, inclusief de verkoop van een boedel in 1923, bijv. hier. - iets naar beneden scrollen, rechts).

Conclusie: Voor zijn herkomst zou het zaak zijn om contract No. 624/S te bemachtigen. Dat lijkt niet in de database te zitten maar die zal onvolledig zijn of ik kijk niet goed.

Peter S2

ohhhhhhhhh geweldig dankje

 

ja ik ben er achter dat mijn oma , overgrootmoeder en over over grootmoeder op plantages in beneden para woonden en geboren zijn.

ik heb een dna test gedaan. heel teleurstellend. kwam alleen maar uit dat mijn voorouders vanuit pakistan, bij de grens afghanistan naar noord india zijn verhuisd. maar niks specifieks of namen of echte markers...specifieke dna. geen suriname of holland

 

en van mijn vaders kant vanuit zwitserland naar in de buurt van berlijn. meer niet

 

ook zag ik in archieven dat mijn opa van mijn moeders kant , uit suriname, geen hindoe was maar al moslim. wat ons altijd werd verteld dat hindoe was. en mijn overgrootvader was zelfs een mullah wat een moslim "leraar" is

Uitgeschreven lid

ohhhhhhhhh wat gaaf dit!!!! heel erg bedankt!

Uitgeschreven lid

Bedankt voor de positieve reactie. Nog een suggestie wat betreft de herkomst van Pitamber Sing. Hij had contractnummer 624/S, volgens die telkaart, en ook het krantebericht van zijn overlijden. Dat contract is niet te vinden in de database, maar er is een lijst met schepen waar contractnummers bij staan, zie hier. Als ik dit goed begrijp zou zijn nummer horen bij het schip Erne I, op 27.4.1890 aangekomen. Misschien dat je wat informatie kunt vinden over dat schip? Je zou ook kunnen proberen te achterhalen of die contracten echt verloren zijn gegaan of alleen slecht leesbaar zijn.

Peter S2


Ik vergat nog te verwijzen naar de bronnenzaal van het CBG te Den Haag, waar microfiches van de Burgerlijke Stand van Paramaribo zouden zijn, zie hier. Om voorouders te vinden lijkt me dit essentieel. Bijvoorbeeld, het huwelijk van 1909, wat staat daar in over de ouders n herkomst van Pitamber Sing?

Peter S2
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.