stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Australië, Afrika, Azië e/o » Ten Velden in de CongoProfiel afbeelding

beste allemaal, 

Rond 1920 gaat Hermanus Johannes ten Velden vanuit Den Haag naar de Congo om op een rubberplantage zijn fortuin te maken. Hij had geen slechter tijdstip kunnen kiezen. Niet alleen de rubbermarkt stortte in, maar ook de wereldwijde economische crisis deed de handel geen goed. Hermanus (oom Herman) trouwde een Congolese vrouw en kreeg 2 kinderen. De oudste, een jongetje nam hij mee naar Nederland op familiebezoek. Terug in de Congo overleed het kind. Er was ook een meisje Maria. Ze trouwde een Belgische apotheker, kreeg 5 kinderen en in de 60'er jaren kwam de familie berooid terug naar België, waar ze gingen wonen in Braine l'Alleud (Eigenbrakel) vlak bij Brussel. Mijn man en ik zijn daar in de zestiger jaren nog geweest. Oom Herman overleed ca. 1965 in Nederland. 

Ik heb geprobeerd om wat Congolese info te pakken te krijgen, maar dat bleek niet zo makkelijk

- Met wie trouwde Herman (akte?)

- Zijn er geboorteakten van de kinderen

- Is er een trouwakte van tante Maria met de Belgische apotheker (zijn naam is Legrand)

- Zijn er geboorteakten van de kinderen Legrand de oudsten heetten Michel en Freddie, daarna nog 3 meisjes. Als de akte van deze kinderen er zijn, neem ik aan dat ze (nog) niet openbaar zijn.

- Is er verder iets te vinden van de familie, in Congo of België.

Het klinkt alsof ik nog niks gedaan heb, maar ik verzeker jullie dat ik al even bezig ben. Maar de meeste mensen zijn overleden, verhuisd, of hebben zo'n algemene naam, dat het zoeken is naar een speld in een hooiberg. Ook kan ik maar niet te weten komen waar de congolese archieven zijn, zoals wij de Indische archieven hebben.

Zoals altijd hoop ik via jullie wat meer te weten te komen

Vastbedankt

Ineke Riem Vis - 26 apr 2018 - 20:58

Mogelijk is dit een goed beginpunt:

https://familiekunde-vlaanderen.be/nieuws/congo-en-familiegechiedenis
 

Kontakteer misschien Familiekunde Vlaanderen voor een kopij van het aangehaalde artikel?
Let wel dat in België de 100-jaar regel geldt qua openbaarheid van archieven: alleen betrokkenen (afstammelingen) kunnen kopij/afschriften aanvragen. Online toegang is maar mogelijk vóór ca. 1910.

mvg - Dirk

Dirk Claessens - 26 apr 2018 - 22:26


Dank je wel Dirk. Ik begrijp dat ook een huwelijk uit 1920/30, dan nog niet openbaar zou zijn, net als de ev. overlijdensakte van het jongetje.

Ineke

Ineke Riem Vis - 26 apr 2018 - 22:57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu