stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Australië, Afrika, Azië e/o » Familienaam Porrelli in Indi?, Australi?, Engeland en Itali?Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Na lang zoeken heb ik mijn Indisch-Italiaanse voorouders kunnen terugvinden tot in Italië. Carmine Antonio Porrelli is op 27-06-1846 geboren in Napels, Italië. Deze geboorteplaats kun je natuurlijk op verschillende manieren opvatten: koninkrijk Napels, provincie Napels, omgeving, stad, etcetera.

Na zijn geboorte is het eerste wat ik kan vinden een passagierlijst van het schip "Ben Ledi", van Glasgow naar Melbourne, die arriveert daar op 30-07-1874. Naam is genoteerd als Carmine Porelli, 25 jaar oud (geboren 1849).

In Melbourne heeft Carmine samen met zijn broer Francisco Antonio Porrelli een ijsfabriek. We kunnen er dus van uitgaan dat dit ook hun beroep was in Italië. Ik heb geen passagierslijst kunnen vinden van Francisco uit Schotland. Via oude Australische kranten kwam ik er achter dat Francisco hier in een incident met een medewerker wordt neergestoken. Hij overleeft de aanslag.

Ze vertrekken in 1878 beiden naar Batavia met de SS William Mackinnon van Melbourne, via Sydney. Carmine sterft in 1919 in Indië, Francisco verdwijnt uit het zicht. In 09-02-1881 meldt een krant op delpher: "De "Italiaan Parrelli", carrouselhouder, is voortvluchtig". Later heeft Carmine ook een carrousel, in 12-05-1882: "De draaimolen van C. A. Porrelli is verplaatst naar het Koningsplein" Mogelijk is Francisco aangehouden en gestorven in de gevangenis, en heeft Carmine zijn draaimolen geërfd. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.. Of is er toch nog een manier om het lot van Francisco te weten te komen?

​Dan is er nog een bevolkingsregister uit Schotland, 1871. Carmine "Porrello" komt hier voor als getrouwd, 22 jaar oud (geboren 1849). In datzelfde adres woont ook Antonio Porrello, 18 jaar oud (geboren 1853). Vrouw onbekend. Het is mij niet duidelijk of dit dezelfde Carmine is als mijn voorouder. Wel is deze Carmine net als die van de passagierslijst geboren rond 1849. Die datum komt niet overeen met de datum van zijn graf en van het CBG, 1846. Is dit dan wel de juiste persoon?

Via het CBG ben ik er ook achter gekomen dat de vrouw van Carmine Porrelli in Indië Nji Aning heette. Is dit een Chinese naam? Of een Indische?

Heeft iemand enig idee hoe ik met deze gegevens verder kan zoeken naar de geboorteakte/aktes uit Australië of Engeland van Carmine Antonio? Ik heb totaal geen ervaring met onderzoek in deze landen. Bronnen die ik heb gebruikt voor deze gegevens zijn Familysearch, findmypast, ancestry, en myheritage. Maar er zijn vast andere sites te vinden. Alvast bedankt voor het helpen.

p.s.: In het Verenigd Koninkrijk kwam nog een Carmine Porrelli voor die geboren is in 1846/1847, en die ijsmaker was en kinderen had in Engeland, dit is niet de Porrelli die ik zoek. Hoogstwaarschijnlijk wel familie.

p.p.s.: Gegevens van almanakken uit Nederlands-Indië heb ik al in mijn bezit, ook gegevens van roosjeroos en delpher. Het gaat mij puur om info uit Australië, Engeland en Italië.

Sem_Beljaars - 11 aug 2018 - 13:33

Dan zou ik beginnen met de plaats van herkomst, omdat er nog meer naamgenoten kunnen zijn. Bijvoorbeeld van dezelfde voorouders, neven en nichten met exact dezelfde voornamen. Vooral ook omdat men niet altijd beide voornamen heeft gebruikt. Voorts belangrijk, of zij zelfstandig ondernemer zijn geweest of werknemers in loondienst. Best mogelijk, dat zij werkten bij familieleden in verschillende plaatsen wereldwijd, dan is men bijvoorbeeld in loondienst bij families met bijv. ijssalons, winkels. (Kan ook zijn beroep groentenhandel, taxi's, vernomen van andere families zelfde situatie, afkomstig uit Italiaanse plaatsen en dat men tijdelijk woonde en werkte in allerlei plaatsen voornamelijk emigratielanden wereldwijd. Betreft namen van personen, dat kan men tegenwoordig snel nagaan via wikipedia, via google tik een naam en als tweede trefwoord wikipedia.
Let ook op de volgorde van namen, dat is wereldwijd niet altijd in dezefde volgorde als bijv. in Nederland. Burgerlijke stand aktes, dan schrijft men in Nederland tegenwoordig eerst achternaam, dan voornamen. Reden, heeft te maken met misverstanden zoals dubbele achternamen.
Interessante vergelijking daarom betreft) https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_namen
Nederlandse namen) https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_spelling_van_achternamen
Betreft, familienaam: ANING
Indien in Nederland officieel geregistreerde familienaam Aning, het volgende in de Nederlandse Familienamenbank (Meertens Instituut, Amsterdam)
Aning = analyse en verklaring: Er bestaat een Friese familie Aning; een andere naam Aning is afkomstig uit Ghana of Goudkust.
(kenmerken: andere taal, dat betekent, geen Nederlandse familienaam) / speficieke componenten: ing = (dat gaat over Nederlandse familienamen)
Wanneer men verder leest bij familienaam Aning = aantal personen = naamdragers in Nederland, totaal drie in 1947.
In het jaar 2007 totaal 21 personen in Nederland - familienaam: Aning (volgens de plattegrond daarbij kan men lezen waar in Nederland,
dat zijn met de meeste personen in Amsterdam: 11 / Dat zijn dus nog 10 personen in andere gemeentes in Nederland in 2007. //
Zie verder website CBG voor gegevens familienaam Aning (rekening houden met fouten en/of spellingsvarianten).
CBG verzamelingen, volledigheidshalve link hierbij, https://cbg.nl/#q=Aning
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Betreft familienaam: Porrelli (Nederlandse Familienamenbank) volkstelling in Nederland 1947: 0 personen (= geen naamdragers in 1947).
later in 2007 = totaal aantal naamdragers, minder dan in totaal vijf personen in Nederland ( www.cbgfamilienamen.nl/nfb/ )
 

Macy Deden - 11 aug 2018 - 14:40

Geen echt antwoord op je vraag. 

1896 C.A. Porrelli woonachtig te Bodjonegoro (Rembang)

25-04-1889 geboorte Gioseppe Maria Leo Porrelli (erkenning) te Rembang. Aangifte vermeld in RA1894.

18-12-1919 overlijden Carmine Antonio Porrelli te Bandoeng

De C.A. Porrelli woonachtig 1896 te Bodjonegoro was dat een zoon van jouw hoofdpersoon? Wie was de vader van Gioseppe Maria Leo Porrelli?

Ben Wegman - 11 aug 2018 - 15:15

C.A. Porrelli is Carmine Antonio Porrelli, de hoofdpersoon in het verhaal die in Italië geboren is. Zijn enige zoon was Gioseppe Maria Leo Porrelli.

Sem_Beljaars - 11 aug 2018 - 15:17

"Vrouw onbekend" ?? Ik vermoed dat AntoniA wel eens die vrouw zou kunnen zijn geweest, al probeert FS ons wijs te maken dat Antonia een "Male" is.

Family Search
Scotland Census, 1871
Name: Antonia Porrello
Event Type: Census
Event Date: 1871
Gender: Male
Age: 18
Registration District: Central
County: Lanarkshire
Birth Year (Estimated): 1853
-
Scotland Census, 1871
Name: Carmine Porrello
Event Type: Census
Event Date: 1871
Gender: Male
Age: 22
Registration District: Central
County: Lanarkshire
Birth Year (Estimated): 1849


Scotlandspeople:
Surname: POHRELLO
Forename: ANTONIA
Year: 1871
Gender: F
Age at Census: 18
Ref: 644/1 28/ 14
RD Name: Glasgow Central District
County/ City: Lanark
-
Surname: POHRELLO
Forename: CARMINE
Year: 1871
Gender: M
Age at Census: 22
Ref: 644/1 28/ 14
RD Name: Glasgow Central District
County/ City: Lanark

 

Ozlady - 11 aug 2018 - 15:19

Ik vind in Amsterdam een persoonskaart van een Guiseppe Antonio Porrelli geboren 13-07-1915 te Tegal. Vader Leo Joesoef Porrelli geb 25-04-1889.

https://archief.amsterdam/indexen/archiefkaarten_1939-1994/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=Porrelli&x=0&z=b#A01232_0646_0372

Deze Leo Joesoef Porrelli is  dezelfde als 25-04-1889 geboorte Gioseppe Maria Leo Porrelli (erkenning) 

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 aug 2018 - 15:21

Mijn fout. Ik las de a voor een o uit automatisme. Maar Antonia zou dan als het goed is gestorven zijn, of ze zijn gescheiden, want zij reist niet met Carmine mee naar Indië. Ik zal zelf ook even verder zoeken naar deze Antonia.. Misschien ergens nog een overlijdensakte te vinden.

Sem_Beljaars - 11 aug 2018 - 15:23

Wauw, bedankt voor het vinden van die persoonskaart Ben! Zo blijkt het opeens dat Giuseppe Antonio Porrelli, die een broer van mijn overgrootoma was, al eerder getrouwd was.

Sem_Beljaars - 11 aug 2018 - 15:26

Giuseppe = betekenis, dat is een vorm van de voornaam: Jozef
Belangrijke site over naamkunde, https://www.vernoeming.nl/
Guiseppe => https://www.vernoeming.nl/voornaam/guiseppe
Nederlandse voornamenbank, voornaam Joesoef = Jozef
http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/joesoef
Betreft voornaam: Joesoef - in Nederland, ook bekend bij naamdragers die geboren zijn in Suriname (Nederland, statistiek in 2014).
Betreft familienaam: Joesoef - in Nederland, niemand in 1947, en in 2007 in totaal tien personen vermeld in verschillende gemeentes.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Betreft betekenis van de naam: Nji
Dat is volgens website namespedia.com, gebruik als voornaam 25 procent, en als achternaam 75 procent.
De achternaam wordt (...) gebruikt in ten minste 18 landen. Informatie: Chinese: 恩吉 (pinyin: ēn jí)
Wanneer men dat leest bij familienamen, dan leest men eerst Nji, daarna een andere naam,
voornamelijk statistisch voornaam Nji = voornamelijk USA, daarna minder zelfde aantal in UK en Indonesia.
Minder voornamen met het minste aantal in Morocco, Pakistan, Norway, S. Africa, Nigeria.
(Voorzichtige conclusie, bij dit onderwerp in stamboomforum, betreft waarschijnlijker: Indonesia.)
Betreft: Nji Aning (zij is mogelijk van Ned.-Indische afkomst, combinatie met familienaam Aning).

Macy Deden - 11 aug 2018 - 15:31

Leo Joesoef zal zijn Indische naam zijn geweest. Via zoekakten vond ik al eerder een optieverklaring in het Indonesisch met die naam.

Sem_Beljaars - 11 aug 2018 - 15:32

1899  Porrelli, C.A. opz. Babat Djombang st. tram mij - Ngimbang Djombang 
1901  Porrelli, C.A. emploijé lijn Goendil-Soerabaja - Soemnerredjo
1906  Porrelli, C.A. Opz. 3de klas N.I.S. - Goentoer
1908  Porrelli, C.A. ...........................- Parakan
1908  Porrelli, G.M.L. ............................Poerwosari
1911  Porrelli, C.A...............................Parakan
1911  Porrelli, G.M.L. klerk N.I.S. -Sem Karangasem

Overlijden Bandoeng C.A. Porrelli: op te zoeken via films FS (ter inzage bij elk familycentrum van de Mormonen): 
Bandoeng Kematian Eropa 1848-1851, 1853-1879, 1900-1919 - VAULT INTL Film [ 1474461 ]

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 aug 2018 - 15:46

Had je de leeftijden op de "Victorian Outward Passengers index" al eens goed bekeken?

Victorian Outward Passengers index
Age: 35 => geb ca 1833
Departure month: SEP
Departure year: 1878
Destination: BATAVIA VIA SYDNEY
Month on microfilm: SEP
Year on microfilm: 1878
Page: 2
Ship name: WILLIAM MACKINNON
Name: PORELLI, F
-
Age: 40 => geb ca 1838
Departure month: SEP
Departure year: 1878
Destination: BATAVIA VIA SYDNEY
Month on microfilm: SEP
Year on microfilm: 1878
Page: 2
Ship name: WILLIAM MACKINNON
Name: PORELLI, C
 

Helaas staan deze passagierslijsten niet online en een bezoekje aan PROV zal nog een tijdje op zich doen wachten ...

Ozlady - 11 aug 2018 - 16:04

35 en 40 leken mij eerder afgeronde of geschatte leeftijden, is het niet zo dat gegevens op passagierslijsten vaak niet helemaal te vertrouwen zijn?

Sem_Beljaars - 11 aug 2018 - 16:06

1837-1838 is wel een heel stuk eerder dan 1846-1849!!

Het kan om een transcriptie fout gaan, maar ik zou zelf heel wantrouwend zijn totdat een originele passagierslijst opduikt ...

Ozlady - 11 aug 2018 - 16:10

Betreft familienaam Porrelli, zie ook websites zoals deze met geschiedenis (familie?), https://www.porrelli.com
https://www.porrelli.com/our-history/
Porrelli => http://nl.namespedia.com/details/Porrelli
voornamelijk familienaam (surname) Porrelli
in Italy, dan volgt UK, daarna minder in: France, Canada, Brazil, USA, Australia,
Others = in andere landen, statistisch overzicht.
- - - - - -
Daarna volgen ook domeinnamen sites zoals www.porrelli.com
Wellicht familie? https://www.porrelli.com/our-history/

Macy Deden - 11 aug 2018 - 16:24

Ik weet niet of dit nog wat is ...

Van de 1901 Police Gazette (VIC):
MISSSING FRIENDS
CARMINE PORRELLI is inquired for at the instance of Anthony Porelli, H.M.S. Egeria, of the Pacific Station, B.C.
Description: - 48 years of age, 6 feet high, dark complexion, beard, whiskers, and moustache.
Came to Melbourne 22 years ago, and when last heard of was residing at 42 Little Collins-street, Melbourne, being engaged in the manufacture of balloons. – O.7330. 1st August, 1901.
 

Er was inderdaad ene Anthony Porrelli geb 8 April 1877 te Bradford die een brassfinisher was op de Egeria ca 1900-1903. Deze Anthony was een van de kinderen van het echtpaar Antonio Porrelli en Mary Caroline Dav(e)y.  Zijn vader was toen al een jaar of 10 dood, waardoor er mogelijke foute gegevens kunnen zitten in dat verzoek van 1901. Ik heb nog geen andere Carmine Porrelli kunnen vinden in Melbourne ca 1880, dus denk ik dat er een redelijke kans is dat Anthony naar jouw Carmine op zoek was. Mogelijk was Carmine dus een oom of anders een achterneef van Anthony.

Vader Antonio zou ca 1850 zijn geboren te Picinisco in Italie (hier meer: http://www.walker1890.co.uk/porrelli/biographies/antonio1851.htm ). Het schijnt dat Antonio inderdaad een broer had die Carmine heette volgens: https://www.ancestry.com/boards/localities.weurope.italy.lazio.frosinone/149.354.1.1/mb.ashx . En nee er wordt geen Francisco vermeld, maar wel een Serifino geb 1843 … Ben je zeker dat Francisco inderdaad een broer was?

Door bovenstaande informatie kwam een van je vragen op een ander forum bovendrijven (http://forum.picinisco.net/viewtopic.php?t=358 ). Het is duidelijk dat jouw eigen zoektocht je ook naar Picinisco had gebracht. Zoals je waarschijnlijk zelf al hebt gemerkt is het helaas is moeilijk om die geboorten zelf even snel te kunnen checken omdat FS die geboorten nog niet vrije online toegang heeft gegeven (tenzij je naar een van hun centers gaat) en omdat het archief waar ze zich bevinden nog bezig zou zijn met het digitaliseren ervan.

Ozlady - 12 aug 2018 - 16:36


Het lijkt net of het met elke vondst weer ingewikkelder wordt!

Antonio Porrelli geboren 1851 in Picinisco is niet een broer van de Carmine Porrelli die ik zoek. Zoals ik in mijn eerste bericht al zei is er nog een Carmine Porrelli, geboren in 1847 in Picinisco. Via dat andere forum dat ik vond kwam ik er dus achter dat dat niet dezelfde Carmine's zijn. Carmine uit 1847 had kinderen in Engeland.

Het lijkt me wel waarschijnlijk dat deze familie Porrelli verwant is aan de Carmine Antonio Porrelli die ik zoek. Veel namen uit deze familie zie ik namelijk terug in mijn familie (Carmine, Antonio, Giuseppe). Carmine uit 1847 kan best een neef zijn van Carmine uit Indonesië. Dat verklaart ook waarom zijn (waarschijnlijke) broer Francisco Antonio Porrelli niet hierbij staat.

Al kloppen de meeste gegevens uit het "missing friends" artikel niet, er was inderdaad maar één Carmine Porrelli in Australië, wat het best verwarrend maakt. Waarom zou Antonio Porrelli zoeken naar een wellichte neef van zijn toen al overleden vader? 

Ik heb op het forum gevraagd of er nog meer Porrelli's waren met het beroep ijsmaker, en of er Porrelli's waren die naar Napels zijn verhuisd. 

Sem_Beljaars - 12 aug 2018 - 17:05Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu