stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Leeshulp gevraagd bij akte betr.Jacob Cornelisz Kroon



Profiel afbeelding

 

Het gaat om de volgende akte, die ik vond bij het reg.archief Leiden. Not.Reg.Leiden 1618, akte 70, scan 379 t/m 381.

http://www.archiefleiden.nl/home/collecties/personen/zoek-op-personen/q/persoon_achternaam_t_0/Kroon/q/persoon_voornaam_t_0/Jacob/q/persoon_patroniem_t_0/Cornelisz

Ik zie de namen staan van het echtpaar Jacob Cornelisz Kroon en Syburgh Corn.dogter, man ende wijf, wonende aan de k?? Westende ?

dan kan ik een heel stuk niet goed lezen. Ik zie wel dat het een testament is, en twee namen n.l. Cornelis Jacobsz, hun zoon, en Barbara Jacobsdr, hun dochter worden als erfgenamen genoemd, maar dan komen er nog meer namen, die moeilijk te lezen zijn............

Of de rest van de akte nog van belang is weet ik niet. Er staan wel goede handtekeningen onder.

Het kan zijn dat de personen, die in deze akte genoemd worden, familie zijn van een latere Jacob Cornelisz Croon die in Bloemendaal trouwde in 1689 met Trijntje Maartensdr. Zij hebben géén dochter Syburgh laten dopen, voor zover ik kan nagaan. Hun oudste zoon heet Cornelis Jacobsz. Het zou leuk zijn als er een  connectie gemaakt zou kunnen worden.

Wie wil eens meelezen ?

Alvast bedankt.

Apollonia - 2 apr 2013 - 18:37

De namen zijn volgens mij: de kinderen van Gerrit (Jacobsz. doorgestreept), Oude Maritgen, Willemtge ende Jonge Maritge Jacobszoon ende dochteren. Zo te lezen allemaal vooroverleden kinderen van het echtpaar waarvan de kinderen bij representatie zullen erven.

Dat betekent dat er 6 kinderen waren als ik het goed begrijp: Cornelis, Barbara, Gerrit, oude Maritge, Willemtge en jonge Maritge.

Ik hoor het wel als iemand anders het beter kan lezen.

Annemarie57 - 2 apr 2013 - 19:20

V.w.b. de woonplaats staat er iets van wonende 'In de Ka......?" wesende gesont van lichame etc......

Annemarie57 - 2 apr 2013 - 19:24

Kage. Verder klopt het, ieder krijgt een zesde part.

ChrisvD - 2 apr 2013 - 19:32

Dank je wel Chris. Begin ik het toch nog een beetje te leren.....er is nog hoop....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 2 apr 2013 - 19:33

Ik heb niet gelet op de spelling van de namenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

, want dat doet er bij de beantwoording van deze vraag niet toe.

ChrisvD - 2 apr 2013 - 19:40

Hallo Apollonia

De Jacob Cornelisz Kroon die in 1689 trouwde woonde in Hillegom. Daar kwamen erg veel Cronen en Kronen voor en als je het oud rechterlijk archief van Hillegom doorkijkt, kun je je hart aan hen ophalen.

Bijvoorbeeld:

"223. 10-6-1671. Gerrit Jacobsz. Croon en Jan Amenz. van Leeuwen beiden omen en bloedvoogden over Jacob Cornelisz. Croon, Jan Cornelisz. Croon en Marijtje Cornelisdr. Croon, allen minderjarige kinderen van Cornelis Jacobsz. Croon bij Maertje Gielendr. beiden z.g. verkopen ....."

De genoemde Jacob zal degene zijn die in 1689 trouwde, hij was hier in 1671 nog minderjarig dus dat past wel aardig.Zijn vader was dus Cornelis Jacobsz Croon en die was een zoon van Jacob Jansz Croon en Trijntje Gerritsdr. Dat is in dit regest te lezen, waar ook de meeste broers en zussen zijn uit te halen:

"119v. 22-8-1663. Trijntje Gerritsdr. weduwe van Jacob Jansz. Croon met Steven Mailliaertsz. haar gekoren voogd ter eenre voor de ene helft en Cornelis Gerritsz. Croon en Cornelis Jacobsz. Croon als lasthebber van Jan Gerritsz. Croon, Jan Jacobsz. Croon, Gerrit Jacobsz. Croon en Hendrick Jacobsz. Croon broers, Pieter Quirijnsz. vervangende de weeskinderen van zijn zuster Jannetje Quirijnsdr. n.l. Theunis Jansz. en Machtelt Jansdr., Jan Adriaensz. Corsteman en Jacob Jansz. Naerdenburch gehuwd met Maritje Adriaensdr. Corsteman, Pieter Jansz. van Langevelt gehuwd met Maritje Jacobsdr. Croon, Jacob Joppenz. gehuwd met Jannetje Jacobsdr. Croon allen zusters en broeders kinderen en erfgenamen van Hendrick Jansz. Croon, Lijsbeth Jansdr. Croon en Willem Jansz. Croon en anderen voor de wederhelft verkopen....."

Maar zoals gezegd, er zijn nog veel meer aktes....

groeten, Frans

Frans Angevaare - 2 apr 2013 - 21:11

Annemarie, als ik het goed begrijp waren Cornelis Jacobsz en Barbara Jacobsdr nog in leven, en de laatste 4 kinderen al overleden.

Maar ik zie ook staan in de marge: kinderen die zij jegenwoordig hebben of namales noch zouden mogen krijgen. Dat kan dan toch niet kloppen ? Of het moet slaan op de kinderen die er eerst bij stonden en dan weer doorgehaald zijn ?

Apollonia - 2 apr 2013 - 22:05

Annemarie en Chris,

Intussen zie ik een nieuw bericht van Frans. Misschien zit ik dus op een verkeerd spoor.

Hoe dan ook, toch bedankt voor de reacties en misschien kom ik er nog wel weer op terug.

Ik ben bang dat dit een verhaal wordt van door de kronen het bos niet meer zien.

Apollonia - 2 apr 2013 - 22:15

Misschien spreek ik voor m'n beurt, maar voor de opmerking in de marge staat een invoegteken en dat zie je twee keer terug in de hoofdtekst nl. bij Cornelis en Barbara, maw toekomstige kinderen van de nog levende kinderen Cornelis en Barbara. Inderdaad denk ik dat je op een verkeerd spoor zit.

ChrisvD - 2 apr 2013 - 22:23

Frans,

Bedankt voor je reactie.

Ik ga hier morgen weer verder mee, want het is een hele familie waar je nu mee komt aanzetten.

Het lijkt erop dat ik weer een flink stukje verder met de Cronen kan komen.

Apollonia - 2 apr 2013 - 22:38

Is Maerten Jacobsz Croon, die rond 1680 / 1690 in Hilegom woonde een verre nazaat van deze Jacob Cornelisz Croon of komt hij van een hele andere Croon-stam?

Maarten Jacobsz Croon; hij huwt 1e Noordwijk 06-05-1685 Neeltje Ewoutsdr ex Hillegom; hij huwt 2e Bloemendaal RK 10-05-1689 Jaepje Jansdr, vroedvrouw te Hillegom, overleden aldaar 15-05-1693; zij huwt 1e  Jan Jansz Duijvenvoorde alias Lapper, wonende te Hillegom, bezit land in Lisse (1680/1682) en een huis met erf en boomgaard in Hillegom (vanaf 14-05-1681), overleden tussen 25-04-1686 en 04-06-1688;



Machtelt Jacobsdr; zij huwt Bloemendaal 24-05-1689 Jan Jansz Lapper, wonende te Hillegom

 

Uit dit huwelijk:

 

A.Jacobus, gedoopt Bloemendaal RK 01-07-1690 (B-I f. 37) get. Maarten Jacobsz,

Cornelia Alberts


B. Beatrix, gedoopt Bloemendaal RK 22-08-1691(B-I f. 39) get. Maarten Jacobsz,

Marietje Jacobs



Zeer waarschijnlijk zijn Maerten Jacobsz Croon, Machtelt Jacobsdr Croon en Maritje Jacobsdr Croon afkomstig uit één gezin en zijn broer en zusters van elkaar.  Zij komen steeds als doopgetuigen voor bij de doop van elkaars kinderen.


Wie kent de ouders van Maerten Jacobsz Croon en zijn zusters?



Jacques Duivenvoorden - 20 apr 2013 - 00:40

Maerten Jacobsz Croon en zijn zusters ben ik niet tegengekomen. Ik ben uitgekomen bij het gezin van

Jacob Jansz Croon en Trijntje Gerritsdr, die in 1663 als zijn weduwe wordt genoemd (RA Hillegom 119v)

waarbij ook kinderen worden genoemd.

Ín andere akten is nog meer over dit gezin te achterhalen. Maar een Maerten, Machteld en Maritje heb ik niet gevonden.

Er komt in de akten RA Hillegom wél een Maerten Cornelisz voor als ik het goed onthouden heb. Die kan ik niet plaatsen.

En behalve Jacob Jansz die met Trijntje Gerritsdr trouwde, was er nog een ander huwelijk waarbij een Jacob Jansz Croon (met achternaam genoemd zelfs) trouwde. Dit moet een andere persoon zijn geweest, omdat de kinderen van deze naamgenoten in dezelfde tijd werden geboren. Sorry, ik kan even zo gauw niet vinden, waar ik dit zag staan.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat verschillende Croon/Kroon-lijnen van dezelfde voorouder afstammen.

Groeten,

Apollonia - 20 apr 2013 - 10:12


De huwelijken die ik bedoelde:

Jacob Cornelisz Croon en Meinske Leenderts (ex de Zilk) 8.5.1684 (B-3 f. 47) get. Jan Jansz, Catharina Linteloo, kinderen: Maria, Cornelius, Gerardus en Maria.

Jacob Cornelisz en Trijntje Maartens (ex Hillegom) 13.4.1689 (B-3 f. 49) get. Wolter en Jannetje van Till, kinderen: Cornelius, Wouter, Arnoldus, Cornelia, Jan, Simon, Agniet, Pieter.

Ik zie nu dat er nog 3 x een Jacob Cornelisz (zonder achternaam) trouwt, resp. kinderen laat dopen Bloemendaal.

 

Apollonia - 20 apr 2013 - 11:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu