stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » Op zoek naar ouders van Harmen Meijer. Aanknopingspunt in doop-index. Leeshulp gevraagd

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Ik moet even kwijt dat ik het geweldig vind hoe jullie allemaal meedenken. Weer zeker dat ik verder kom. Tips blijven welkom. Ga van de week ook weer speuren.

Nogmaals dank.

John

John van Eijk

Pauwel

Hier een nogal omvangrijke plaatsnamenlijst van de oude Mark Brandenburg:

www.bggroteradler.de/?p=847

Kasper Ludeman

Lijkt Casper Lijvert niet erg op een persoonsnaam?

Pauwel

Dank Pauwel... De lijst met plaatsnamen bracht mij geen enkele gelijkenis. Ook die van Kasper niet. Over het feit dat het een eigennaam kan zijn dacht ik juist dat dat niet kon omdat in dit aanduidingen met j.m. ervoor het toch gaat om stad van herkomst... Toch?

Ben stiekem wel blij dat jullie ook niet zomaar een antwoord hebben. Dan voel ik me niet zo'n nieuweling in dit veld. Voor mij zelf is een zoektocht in Duitse genea sites een brug te ver met alleen een naam, een ongeveer geboortejaar en een onleesbare plaats van herkomst. Ik concentreer me nu op zijn partner. Ik meen zelfs haar ouders gevonden te hebben.mnog even bevestigd zien te krijgen. 

Nogmaals dank voor alle hulp.

John van Eijk

Er staat letterlijk dat hij een j.m. van Caspel Lijvert is. Daarmee staat voor mij vast dat daarmee een plaats bedoeld is. Ik zie Karspel (= kerkdorp) Leiferde nog altijd als goede mogelijkheid. Alleen ligt dat niet in Brandenburg. Maar misschien is het graafschap ooit wat groter geweest dan de huidige grenzen van de deelstaat met die naam. Of Harmen heeft zich vergist bij het noemen van het graafschap waar hij vandaan kwam. Het lijkt me zoeken naar de bekende speld. Waar nog eens bijkomt dat hij niet als Harmen geboren zal zijn (eerder Harmanus of Hermann). En dat je zijn achternaam in het Duits op meerdere manieren kunt schrijven. Ook b.v. als Mayer of Meyer.

niepoort

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken:

november 1750 trouwt in Oudshoorn een (kennelijk andere) Harmen Meijer, een j.m. uit Halle onder Bronswijck (Braunschweig ??)

niepoort

De maatstaven waar een bepaalde plaats onder ressorteerde veranderden voortdurend in het "Heilige Roomse Rijk", tengevolge van oorlogen en landjepik. De spelling van een plaatsnaam of de naam van een kerspel lag niet zo vast als wij nu gewend zijn. Buitenlandse namen werden hier vaak verbasterd.

Het Carspel Lijvert kan identiek zijn met het Amt Levoren, ook bekend als Levern, in het Fürstbistum Minden. Het Bisdom Minden werd in 1634 veroverd door hertog Georg zu Braunschweich-Lüneburg-Calenberg. Deze situatie was van korte duur, want met de vrede van Westfalen in 1648 kwam het Fürstbistum Minden onder het gezag van Brandenburg.

Levern, Destel en Wehden worden reeds in 969 in een oorkonde genoemd als "Siedlungen" in het gebied Stemwede. Het Kirchenbuch van de Evangelische Kirche Levern (Kreis Lübbecke) is bewaard gebleven en bevat dopen, huwelijken en doden (1679-1918).

Mvrgr,

 

henk elsinga

Wow! Wat een prachtverhaal en -analyse. Heel wel mogelijk dat mijn Harmen Meijer rond 1700 in die plaats is geboren. Staat de inhoud van dit Kirchenbuch online? Dan kan ik daar eens doorheen bladeren op zoek naar een Harmen, Herman, Hermanus Meier, Mayer enz.

Dank en met vriendelijke groet,

John

John van Eijk

Met dank aan Henk Elsinga voor deze briljante vondst: het kerkenboek is verfilmd, zie LINK

Of deze films ook online staan is niet bekend, zie http://wiki-de.genealogy.net/Levern/Batchnummern ("Möglicherweise ist die hier gezeigte Liste von Batchnummern nicht vollständig.")

Jan Clavaux

Er staat niet Caspel Lijvert (niepoort) en er staat niet Carspel Lijvert (henk elsinga). Er staat Casper Lijvert.

Pauwel

OK, maar we weten ook dat er vroeger maar opgeschreven werd wat men dacht te horen.

Als we uit de tekst halen dat er twee mannennamen staan, dan kun je dat niet anders interpreteren dan dat Harmen op een of andere manier bij Casper hoorde. Dat hij bijvoorbeeld soldaat in het regiment van Casper was of zo, maar dat zou  dan toch wel voluit vermeld geweest zijn (zoals je dat met name in garnizoensplaatsen zo vaak ziet)?

Levern is de moeite van verder zoeken zeker waard, maar misschien toch ook eens de geschiedenis van Leiferde bekijken. Van Lervern naar Lijvert vind ik toch een vrij grote stap, tenzij die plaatsnaam in  het plaatselijk dialect meer met een -ei- uitgesproken werd. En voor het opduiken van een -t aan het einde zie ik ook geen verklaring.

 

Ik zie wel dat Brandenburg vroeger zeer aanzienlijk veel groter was dan het tegenwoordige Bundesland, zodat we in een veel ruimer gebied moeten zoeken naar een passende plaats.

niepoort

Pauwel

Ik kan tot nu toe geen enkel bewijs vinden voor de veronderstelling dat Leiferde ooit onder Brandenburg viel.

Ook de andere optie, Leiffarth in de Selfkant, komt om dezelfde reden te vervallen. Weliswaar viel Kleve ooit onder Brandenburg, maar de Selfkant ligt volgens mij toch nog wel een stukje zuidelijker.

niepoort


Ik heb deze Harm (Hermannus) Meijer/Meyer ook als direkte voorouder en ben ook op zoek naar verdere gegevens over hem. Helaas tot nog toe zonder resultaat. Wel wil ik vermelden dat "Caspel Lijvert" ook de naam kan zijn van een boerderij, hofstee o.i.d.; het hoeft geen plaatsnaam te zijn. Mocht het toch een persoonsnaam zijn (wat uitzonderlijk zou zijn volgens mij), zou "Casper Leifert" kunnen. De achternaam Leifert komt voor in Brandenburg. Hopelijk komen we er achter wie hij was en waar hij vandaan kwam!

Liesbeth NintemanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!