stamboomforum

Forum logoFora » Leeshulp, transcriptie, Latijn » Leeshulp gevraagd Amsterdamse ondertrouw 17-6-1628

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Nogmaals heel veel dank aan allen voor de hulp.  @G.Karssenberg: zeer knap gevonden die dopen, met vader's naam Diebast in de index. De doop van Lodewijk en het huwelijk waarschijnlijk toch in Kampen alwaar zo vroeg geen gegevens.

Maria van Afferden

Overigens levert de trouwakte zelf niets op, d.d. 18.7.1628, zie hier image 400/465 (volgens zoekakten is dit het boek van de Nieuwe Kerk).

Peter S

Wat Kampen betreft, een Susanna Reijnars, dochter van Sijmon Reijnars en Joanna de la Planque, werd daar ingeschreven als lidmaat op Pasen 1596 LINK - met haar vader, die brouwer was LINK.

Peter S

Kan er in regel 6 i.p.v. Jeremias Straete de naam Jeremias Tradel bedoeld zijn? Hij was op 19 januari 1619 met Isabeau van der Bruggen in ondertrouw te Amsterdam gegaan. In Amsterdam heb ik geen straat van die naam aangetroffen.

Tineke Tjoelker

Ik kan de door Pauwel gecorrigeerde versie niet anders lezen dan als betreffende een persoon, i.p.v. een straat zoals ik eerst meende.

Peter S

Er is een uitgebreide akte in 1628 van huwelijkse voorwaarden in het notariele archief Amsterdam (indien niet bekend - speciale website, ook te bereiken via een link onder de indices van het archief Amsterdam, of hier), waarin o.a. staat dat de vader van Lodewijck, Jan de Bas, reeds was overleden. [Edit - Zijn weduwe tekent als Susanne Rinout. En, @Tineke Tjoelker, inderdaad, in deze akte staat dat de aanstaande bruid werd geassisteerd door o.a. haar zwager Jeremias Tradel.
Deze akte is duidelijk uitgebreider dan de inschrijving van de ondertrouw, met vermelding van het inbrengen door de bruidegom van de brouwerij 't Lam.]

Overigens zal al wel bekend zijn de uitgebreide informatie op http://research.frick.org/montias/browserecord.php?-action=browse&-recid=1504  [Edit: De daar gegeven informatie lijkt niet allemaal correct, zie bericht G. Karssenberg hieronder]

Peter S

Maar er staat dus ook: Juriaen Straet.

G.Karssenberg

Een Jan de Bast van Brusel, brouwer, heeft de poortereed gedaan te Amsterdam op 2.9.1605. LINK
Jan de Bast kocht Het Lam op 1.4.1606 LINK (Het Lam werd door Lodewijck ingebracht, zie de huwelijkse voorwaarden)

Peter S

Er komt veel moois boven tafel. Dank aan alle speurders.

Bij de doop 2-7-1630 van Isabella, dochter van Lodewijk x Magdalena vd Bruggen is Jeremiah Tradel de getuige.  Ze wordt kennelijk vernoemd naar haar tante "Isabeau" vd Bruggen echtgenote van Jeremias. Goede vondst @Tineke Tjoelker! 

Lodewijk zegt bij zijn huwelijk dat hij uit Kampen komt. Daar lijkt in ieder geval zijn moeder Susanna Reijnarts vandaan te komen.  Zijn vader komt echter uit Brussel, mogelijk via Kampen?

Maria van Afferden

Nog een kleine aanvulling, er is nog een notariele akte te Amsterdam d.d. 11.7.1616 waarin Susanne reeds optreedt als weduwe van Jan de Bast. (Zie hier en zoek op de achternaam Bast).

Peter S

Overigens in die notariele akte van huwelijkse voorwaarden uit 1628 staat het patroniem van de bruid: Magdalena vander Brugghen Jeronimi dochter. Verder dat Jeronimus Tradel haar zwager was (die overigens de akte mede ondertekende) en dat Constantia Coymans weduwe was van .. Johan Cruypeninck? Dit is slecht leesbaar, in de marge; indien van belang dan beter een nieuw item aanmaken op dit subforum; hieronder een plaatje, het gaat om de tekst met onderlijning in rood; overigens staat Tradel in blauw onderlijnd als onderdeel van de reguliere tekst, niet in de marge. 

cruy


Ik lees dus in de marge vooralsnog:

^wed[uwe] wijlen lest?
Johan Cruypeninck

[NB Omdat dit notarieel archief niet direct toegankelijk is zonder wachtwoord kan ik geen rechtstreekse link bijvoegen naar de volledige tekst]

Peter S

Beste Peter S, allereerst veel dank voor het speurwerk.  Ik ga die akte lezen (kijken of dat lukt) maar heb de komende 2 weken weinig tijd.  Ik ben het wel met je eens: Cruypeninck.  Zeker van belang maar vooralsnog eerst maar eens zelf proberen en verder speuren voordat ik dit forum nog meer leeshulp verzoeken doe.

Maria van Afferden

Op 29 januari 1626 ging Peter Cruijpenninck in ondertrouw met Lucretia Coijmans . Hij werd geassisteerd door zijn stiefmoeder Constancie Coijmans. Lucretia werd geassisteerd door haar zuster en broeder Cornelia Coijmans en Coenraet Coijmans. Veel succes gewenst met verder onderzoek. Boeiende families!

Tineke Tjoelker

Coenraet/Koenraed Coijmans/Koeijmans en Maria Schuil ondertrouwen in Amsterdam op 14.1.1614.
Ze laten een aantal kinderen dopen.

G.Karssenberg


Tineke Tjoelker meldt (gisteren 23.36 uur) dat het paar Tradel x van der Bruggen op 6.10.1624 in Amsterdam in ondertrouw ging.
Die datum zal moeten zijn: 19.1.1619. Tradel komt uit Middelburgh en Isabella van der Brugghen (ook) uit Antwerpen.
​Zij laten minstens tien kinderen dopen.

G.KarssenbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!