stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Leeshulp bij transportakte Oudkarspel 1724 opgelost



Profiel afbeelding

LS, in onderstaande transportakte wordt twee keer dezelfde achternaam geschreven, maar ik kom er niet uit. Het gaat om Gerrit Adriaansz K.... en Willem Adriaansz K....

Suggesties welkom.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

TreboR - 9 dec 2018 - 14:46 (laatst bijgewerkt 9 dec 2018 — 15:08 door auteur)

Kieven

JP Ouweltjes - 9 dec 2018 - 14:55

Naar mijn smaak staat er: Kieven.

G. Karssenberg - 9 dec 2018 - 15:00

Dank. 

TreboR - 9 dec 2018 - 15:09

De vraag was weliswaar al aangemerkt als zijnde opgelost toen ik hem onder ogen kreeg, maar het zou mij niet verwonderen als de beginletter van de achternaam geen "K" maar een "L" is, en de naam dus Lieven. Die beginletter lijkt mijns inziens toch meer op een wat hoekiger versie van de hoofdletter L van Lijsbet, achteraan in de regel waarin de gegevens van Willem eindigen, dan op de hoofdletter K van de plaatsnaam Koedijk in de tweede regel van de akte. In Vlaanderen, waar die Lijsbet Cornelis woont, is Lieven een gangbare voornaam (mannelijk, vrouwelijke vorm Lieve) dus, zeker als beide heren eveneens Vlaamse wortels zouden hebben, zou het dan zeer wel om een ouder patroniem kunnen gaan, dat uiterlijk bij hun vader al tot vaste achternaam was geworden.

Henk Beindorff - 14 dec 2018 - 16:29

Dank Henk voor je bijdrage. Zal nog eens goed kijken. Helaas is Volkers Cornelis de enige die ik ken, de rest is onbekend voor mij en probeer ik uit te zoeken. Wellicht zijn het idd ook Belgen. Kweenie. 

TreboR - 14 dec 2018 - 19:38

Koedijk is idd wel behoorlijk anders. ou zomaar Lieven kunnen zijn. Nice find. 

TreboR - 14 dec 2018 - 19:58


Een controlemethode die mij vaak helpt is om ook in naburige, in hetzelfde handschrift geschreven akten te zoeken of dezelfde lettervorm, in dit geval dus die hoekige versie, daar ook voorkomt in namen en standaardwoorden die ondubbelzinnig herkenbaar zijn. Zulke vergelijkingen voer ik ook wel aan in voorstellen tot correctie van records in WieWasWie en andere databases, meestal met succes.

Henk Beindorff - 14 dec 2018 - 22:44







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu