stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Wat werd bedoeld met de term :, "gerust "? (Opgelost)



Profiel afbeelding

LS, 

schoolmr. en voorzanger te Groet gerust den 5 December 1767

Ik kom bovenstaande gegevens tegen, maar vraag me af wat er met "gerust" werd aangegeven.

Werd daarmee de overlijdensdatum aangegeven of de begraafdatum.?

Louis de Wit - 27 dec 2018 - 11:12 (laatst bijgewerkt 28 dec 2018 — 11:40 door auteur)

Ik vrees dar het antwoord niet zo eenduidig is als je zou willen. Volgens het historisch woordenboek:

bnw. en bijw.; gerustermeest gerust. Het verl. deelw. van Rusten, rust nemen, als bnw. genomen en opgevat als uitdrukking eener kenmerkende hoedanigheid. Het onzijdig gebezigde Rusten had in de oudere taal tweeërlei opvatting: het beteekende rust houden en ook rust nemen (zie Mnl. Wdb.); eene bijzondere toepassing van dit laatstgenoemde begrip is de beteekenis ontslapensterven: nog heden wordt in grafschriften gerust gebezigd in den zin van gestorven (zie RUSTEN.). In dit geval echter blijft gerust zuiver verl. deelw.; het kon echter ook overgaan tot een bnw., in den zin van lat. quietus; verg. ook mhd. geruowet.

Nevens rusten bestond voorheen ook gerusten; er is eenige aanleiding om te onderstellen, dat de beteekenis rust nemen oorspronkelijk eigen was aan den met ge-afgeleiden vorm (verg. hetgeen onder GENIETEN is opgemerkt omtrent de begrippen capere en frui, en zie ook BERUSTEN): het hier behandelde gerust zou dan eigenlijk het verl. deelw. zijn van gerusten. Dit is echter niet met zekerheid te beslissen.

+I.  Bnw. — A) Van personen. 

+II.  Bijw. (Van wijze en van omstandigheid). 

 

Hij kan dus met pensioen zijn gegaan of overleden. Misschien dat andere vermeldingen zekerheid kunnen bieden? (vermelding ergenamen bijvoorbeeld)

Marietje - 27 dec 2018 - 11:19 (laatst bijgewerkt 27 dec 2018 — 13:50 door auteur)

Vermoedelijk gaat het hier om de begraafdatum

te ruste leggen

begraven; laten rusten / slapen
Na de rouwdienst leggen wij moeder te ruste op het parochiekerkhof.
 

mvg - Dirk

Dirk Claessens - 27 dec 2018 - 11:42

Dank voor de reactie.

De volledige tekst was : 

Hier leyt begraven Jan Pool in sijn leven schoolmr. en voorzanger te Groet gerust den 5 December 1767 en zijn dogter Grietje Pool huysvrouw van Mr. G. Klok gerust den 25 Aug. 1771.

Dit is gebeurd is Groet, NH, en alle kerkboeken, maar ook van de gaardersregisters zijn in de oorlog bij de invallen van de Engelsen en Russen en gevechten met de Farnsen en de Engelsen en Russen in 1799 verloren gegaan en zijn deze dus niet meer te raadplegen.

Gr. Louis

Louis de Wit - 27 dec 2018 - 15:12


Hoogstwaarschijnlijk gewoon de sterfdatum en niet de begraafdatum... Een grafzerk geeft normaal gesproken de levensdata, die begrafenis is van secundair belang. Een begraafregister wordt uiteindelijk opgemaakt wegens de financiële inkomsten bij de begrafenis.

"Gerust" is dan de korte vorm van "in den Heere gerust".

Petra - 28 dec 2018 - 11:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu