stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, ook Latijn » Wat staat er onder de naam Gerrit Meeuss Snapper? [opgelost]


Profiel afbeelding

Op 20 augustus 1638 wordt te Nijkerk Gerrit Meeuß Snapper begraven. (zie bijgaande scan)

Onder zijn naam wordt iets vermeld wat ik lees als "van cormedal". Is dat juist en zo ja, wat betekent dit?

Hans Flipse

Hallo Hans, ik zie nog "Geen" scan ?

DHv. E.

Ik zie helaas ook geen scan.

Marietje

De info is in te zien op de site van het Gelders Archief, pagina 39 (63) begr. (R.K.) te Nijkerk.  (Geerit Meuuss Snapper)

DHv. E.

(link image 39)

Peter S

De tekst eronder kan m.i.ook zijn "Cornedal", waarbij de 1e aanzet na de 'n' behoort tot de letter 'e' en niet tot de letter 'm'.

Ik lees in het eerste woord geen 'van' maar 'vaor' of 'voor'

A van Egmond (nieuw)

Er staat uxor cormed. Dit laatste is een afkorting van cormedalis wat keurmedig betekent. Uxor betekent echtgenote. Bij haar overlijden was men een keurmede verschuldigd aan de kelnarij van Putten. Met vriendelijke groet, André

Andre Jansen

Beste André, Dank voor deze verklaring. Betekent het. dat in dit geval de vrouw/weduwe van Gerrit Meeuss Snapper die keurmede verschuldigd was? En waarom was dat? Op de hele pagina staan 51 overledenen, slechts bij deze staat "uxor cormedal." Met vriendelijke groet, Hans

Hans Flipse

Hallo Hans, nee het slaat op de vrouw.
Maar je kunt natuurlijk als overledene niet zelf betalen, dus dat moesten de erfgenamen doen, tenzij je tijdens je leven de keurmede al had afgekocht.
Inderdaad waren in de 17e eeuw maar weinig mensen in/rond Nijkerk nog horig/keurmedig. Deze lijst is door de koster van Nijkerk aan de kelner van Putten overhandigd die dan kennelijk uitzocht/liet uitzoeken wie er betaling verschuldigd waren.

Het origineel bevindt zich in het archief van de Kelnarij van Putten archiefblok 0324 inventarisnummer 459.

Groet, André

Andre Jansen

Beste André.

Nu raak ik in de war. Wie wordt hier begraven? Gerrit Meeuß Snapper zelf ? Of de vrouw van Gerrit Meeuß Snapper? Vrouwen worden in Nijkerk kennelijk ook zelfstandig vermeld zoals op 6 augustus Aeltgen Thonis uxor Wouter van Cort en op 28 juli Heiltgen ten Hooff uxor van Vanevelt. Maar ook zoals op 22 september Corts Aalt Simonse uxor. Groet, Hans

Hans Flipse

Gerrit is m.i. zelf in 1638 begraven. Ik denk dat zijn vrouw in 1637 al begraven is. Zij moet een Niesje Jans, dochter van Jan van Hell, zijn geweest gezien de morgengave die hij haar geeft in 1590 (ORA Harderwijk inv.nr. 139 f.309 (niet als regest opgenomen)).

Er zijn twee dopen van kinderen in Nijkerk genoteerd. Een Gelis/Jelis op 23 februari 1598 en een Reinier op 19 maart 1598 [hier, halverwege de linkerpagina]
Of dit dan een tweeling is of dat het geboortejaar van een van beiden niet klopt, is me niet duidelijk.
Als die Jelis in 1612 zou zijn getrouwd was hij dan wel erg jong...

Groet, André

Andre Jansen


PauwelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!