stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling » Hulp bij de tekst van de doopakte van Sytske Alberts, mogelijk dochter van Albert van Aytsma


Profiel afbeelding

Wie kan mij helpen de tekst te vertalen van 3 gedoopte kinderen, door 'het wijf van Albert van Aytsma en haar nicht'? 

Het gaat om de tekst linksboven:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9WK-L283?i=5&wc=SBNW-RMQ%3A382150501%2C382829901%2C382829902&cc=2040000

Ruurd


Vergroot de afbeelding door erop te klikken.

een | feijntjen 'twelck Hidde genaemt | worde

Pauwel

Hoe kom je aan "wijf"?  Er staat m.i. gewoon "huijssfr."  

Het knelpunt is het woord dat ik hieronder open liet. Ik kan wel speculeren, maar er niets zinnigs van maken:

Den 9 desember de e. Albert Aijsma huijssfr. ende haer nichte tho Marsum drie van haer .... kinderen ter doope gebracht, een feijntjen t'welck Hidde genaemt worde ende d'andere waeren twie meijskens waer van het eene genaemt worde Trijne, het ander Sijtske.

Petra

Ik denk dat er buyrkinderen staat.
Vgl. de B- op blz. 1.

Zie ook de pagina ervoor.

Pauwel

Ahhh... dat kan, want boven die veronderstelde U staat een haaltje! 

In dat geval arriveren daar bij de kerk twee deftige dames, die kinderen van hun ondergeschikten (of inderdaad gewoon van de naburige arbeiderswoningen...) ter doop brengen. Liefdadigheid in de praktijk. En gezien de presentatie zullen het echt geen Aijtsma-kinderen zijn, die zouden met meer statie en bovendien vermelding van de ouders worden gepresenteerd.

Petra

Beste Petra en Pauwel, dank voor de antwoorden! 

Op allefriezen.nl staat vermeld: 'Doopheffer is Albert Aysma vrouw, een nicht van de moeder, doop 3 buurkinderen'. Maar volgens jullie zou het dus om buurkinderen gaan, die geen familie van de nicht zijn?

Eveneens is er sprake van een Sytkse Alberts die in 1628 in Marssum een onecht kind krijgt, en in 1640 trouwt met Tjepke Claesens. Ik vermoed dat het hier om dezelfde persoon gaat; misschien gaat het hier eveneens om onechte kinderen?

Ruurd

Ruurd

@ Ruurd: nee, dat kan ik er niet van maken. Mevrouw Zelf en haar (ongenoemde) nicht presenteren buurkinderen ter doop, om welke reden dan ook. Het zal geen drieling zijn... Dat was toen zo uitzonderlijk, dan stond het er wel bij. Ook in geval van wat oudere maar nog ongedoopte kinderen - dus broertjes en zusjes - stond er meestal een verklaring. Doopsgezinde ouders, lakse ouders, ik noem maar wat.

Evenmin waren het kinderen van mevrouw Aijtsma of haar nicht (lijkt me) want die presenteerden hun eigen kinderen niet ten doop als ze die zojuist gebaard hadden. We zitten hier wel in de beginperiode van de reformatie. Waren het RK kinderen die nu protestants gedoopt werden? Waren het onechte kinderen van menéér Aijtsma??  Ik kan een hele streekroman verzinnen, dat merk je wel.

Uiteraard is het heel goed mogelijk dat deze Sijtske identiek is met die latere moeder van een onecht kind. Ze had dan in elk geval het patroniem Alberts meegekregen. En ze was dan óf opvallend jong, óf ze was al enige jaren oud toen ze gedoopt werd (zie boven).

Petra


Dank voor de uitgebreide toelichting Petra! 

RuurdPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu