stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, ook Latijn » Trouwboek Krommenie 1605 ....


Profiel afbeelding

Inmiddels heb ik antwoord gekregen van het Gemeentearchief Zaanstad. Krommenie DTB inv. nr. 1 is simpelweg niet aanwezig in het archief, waar ik al bang voor was.

Wat betreft ... inv.nr. 1 moet ik u teleurstellen: het origineel (daarvan) hebben we überhaupt nooit ... gehad (het betrof een kopie, zoals erbij staat), maar ook die kopie is niet te vinden ...

Wel bevindt zich een ... kopieserie bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Nou, daar moeten we het voorlopig mee doen.

Misschien is hier iets te vinden. http://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=210&miadt=236&micode=151.2&miview=inv2

Pauwel

Zo, zo.  Gaat u daar nu informeren ? Er moet wat zijn.  Alle data in DTB 5 zijn toch niet verzonnen.

C.N. de Jong

O, dat wil ik wel doen.

Pauwel

Daar was ik ook al bang voor, omdat Familysearch het ook niet had. Jammer! In ieder geval is er door het archief snel gereageerd. Wanneer is er gefotografeerd door Familysearch? Zou de maker van de gezinsconstructies de originelen thuis hebben gehad?

Tineke Tjoelker

Navraag bij het Noord-Hollands Archief leert dat DTB Krommenie inv. nr. 1 niet in hun archief berust. Alle originele DTB's zijn op zeker moment vervreemd, d.w.z. overgedragen aan de betr. streek- en stadsarchieven. Wel heeft het Noord-Hollands Archief tevoren van alle DTB's fotokopieën gemaakt. Maar ook in deze schaduwverzameling van DTB-registers ontbreekt Krommenie DTB 1. In hun inventarislijst is achter DTB Krommenie 1 de afkorting 'n.a.' genoteerd, 'niet aanwezig'.

Kortom, we zullen het moeten doen met het uittreksel van DTB 1, dat onder inv. nr. 5 in de inventarislijst van het Gemeentearchief Zaanstad is opgenomen, en dat van veel later dateert.
Doopinschrijvingen, 1604 mei 16-1704 jan. 12, 1705 mei 17-1718 mei 8
Doop- en trouwboek over de periode 1604-1718, ingedeeld naar gezinnen, ca. 1950
Dat uittreksel ziet er overigens best betrouwbaar uit, maar mogelijk stonden er in het origineel ook doopgetuigen vermeld. Afgaande op de toevoeging 'ca. 1950' zou je denken dat het doopboek halverwege de vorige eeuw nog is gesignaleerd en ingezien.

Pauwel

Jammer, maar veel dank voor uw bemoeienis. 

C.N. de Jong

Je zou ook nog eens contact op kunnen nemen met de Protestante Gemeente in Krommenie.
Het zou zo maar kunnen dat het oude doopboek na 1811 niet is ingeleverd bij de burgerlijke overheid, maar in de pastorie is blijven berusten.

Scriba Protestantse Gemeente te Krommenie
LJ Costerstraat 16
1561 JM Krommenie

Pauwel

Zal ik doen. Ze spreken allen over een zoek geraakt kopie. En het origineel ? Ik zal contact opnemen.

C.N. de Jong

Ze spreken allen over een zoekgeraakte kopie.


Noord-Hollands Archief: de aantekening 'n.a.' geldt volgens mij het origineel. Aangezien er geen origineel was, kon er ook geen fotokopie van gemaakt worden. Dus in hun kopieënverzameling ontbreekt DTB 1 ook.

Gemeentearchief Zaanstad: de aantekening 'kopie' geldt volgens mij voor de foutief aangehangen scans van het Doopsgezinde Lidmatenboek. (Dit is overigens nog steeds niet rechtgezet.)

Pauwel

Ik heb een mail gestuurd naar de kerk in Krommenie. Je hoort van mij als ik antwoord heb

C.N. de Jong

De boeken zijn gevonden: Zij zijn in het Historisch Genootschap Crommenie (HGC) te Krommenie

C.N. de Jong

Goed nieuws! Ik had het niet meer verwacht! Ze horen daar niet thuis, lijkt mij. 

Tineke Tjoelker


Het zou mooi zijn als er een scan van het boek gemaakt zou kunnen worden. Ik weet echter niet wie daar over gaat. Binnenkort ga ik er naar toe om te kijken of ik ontbrekende data kan vinden.

C.N. de JongPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu