stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling » Welke naam heeft dit kind


Profiel afbeelding

Hallo,

ik ben mij niet zeker dat ik de link goed lees https://i.postimg.cc/PJKpbYHw/welke-meijs-wordt-hier-geboren.jpg.

Wordt hier op 23-jan-1628 te Hoensbroek Leonardus Meijs gedoopt; zoon van Lens Meijs en Juth Smits? En zo ja is dat dan een zoon van Laurentius Meijs geboren omstreeks 1610 en overleden 7 juni 1680. Dat is mijn eerste vermoeden, maar ik struikel over de geboorteplaats van dit kind terwijl de anderen allemaal in Nuth zijn geboren/gedoopt/

Bij voorbaat dankk voor je reactie.

Jan Meys

Dit is wat op www.allelimburgers.nl vermeld wordt over deze doop:

Type Doop
Bron Hoensbroek, Johannes: DH register 1606 - 1722
Feit datum 23-01-1628
Plaatsnaam Hoensbroek
Geneatomen
Dopeling meijs, Leonardus Geboortedatum=<=23-01-1628
Vader van de dopeling meijs, Lens  
Moeder van de dopeling schmits, j

karel honings

Karel

dank je die akte had ik ook gezien. Mijn tweede vraag blijft: is de vader Laurentius want van de moeder heb ik enkel een voornaam = Judith maar geen achternaam. En omdat de 4 broers/zus allemaal in Nuth zijn geboren twijfel(de) ik.  

Jan Meys

Ik zie het bezwaar helemaal niet: Nuth en Hoensbroek liggen maar vijf kilometer van elkaar. Er zijn legio redenen waarom een kind soms ergens gedoopt werd: de ouders waren tijdelijk verhuisd; de moeder beviel plotseling tijdens een bezoek aan familie; de eigen pastoor was tijdelijk ziek of afwezig, noem maar op.

De vraag of de hier genoemde vader Lens Meijß, gehuwd met Jut Smits en op 23-01-1628 vader van Leonardus gelijk is aan de Laurentius Meijs 1610-1680. Is veel moeilijker te beantwoorden. Laurentius zou dan op zijn 18e vader zijn geworden. Dat kan wel, maar is aan de jonge kant.
lens als verkorting van Laurentius wil ik ook wel accepteren.
Je zult echter meer bronnen moeten vinden om de theorie met enige zekerheid te kunnen bevestigen.
Zijn er andere bronnen die Laurentius aan Jut Smits binden?
Treden Lens en Jut op als doopgetuigen bij hun kleinkinderen? Met name bij kinderen van Leonardus?

Michaël

Boers

Lens Meijß

vanwaar de ringel-s?

Pauwel

Omdat is Meiß las met een duidelijke dubbele 's'. En dat is wat een ringel-s is: een dubbele 's', ofwel ß.

Michaël

Boers

Michaël,

de geboortedatum van Lens is (bij mij) niet bekend, dus ipv ca 1610 mag je ook 1605 invullen. Ik heb geboortedatum eerste kind min 20 gedaan. En er zijn meerdere varianten van meys, meijss. Een vroegere kennis noemde mijn vader altijd Mees. 

Jan Meys

En dat is wat een ringel-s is: een dubbele 's', ofwel ß.

Ja, maar dan hebben we het hoogstens over Duits. In het Nederlands en het Latijn komt de Ringel-s niet voor. En er staat volgens mij ook geen -ss.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9C4-6FS3

Pauwel


Moeten we ook niet in ogenschouw nemen, dat schrijven in die tijd aar voor weinigen was weggelegd en dat men veelal schreef wat men hoorde en als je in Hoensbroek de naam Meys uitspreekt klinkt die totaal anders dan in Kerkrade of Schinnen. Daarnaast waren er ook nog gemeenteambtenaren die wilden laten zien dat ze de Ringel-s en de y ook kenden en schreven die dan willekeurig op. De vader van mijn opa heer Meijs uit Waubach, mijn opa wordt in Kerkrade Meys, hij wist dat de spelling onjuist was, naar zei desgevraagd “joh wat maakt het uit, laat die man toch.” 
 

Jan MeysPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu