stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Afkortingen in begraafboeken opgelost



Profiel afbeelding

Nou, die luidklokken, dat lijkt me wel (zeker in Zuid-Nederland). "Het Angelus klept in de verte..." Ze konden niet zonder.

Petra - 1 mei 2020 - 15:41

De L kan misschien ook staan voor Lucerna  (=kaars, licht, lamp). 2L zou dan 2 kaarsen kunnen betekenen.

In het genoemde Adm.Bestuurlijk archief van Roosendaal staat op pag. 4 en 5 een hele tarieflijst voor het luiden van klokken, het begraven van een volwassene of een kind, in de kerk of op het kerkhof enz.

De p voor Pontificalis kan ik niet goed plaatsen, omdat een pontificale mis een hoogmis is, terwijl MLp juist op een eenvoudiger misbediening zou wijzen.

Peter Bongers - 1 mei 2020 - 16:15

@ Andre Jansen

Ja Pauwel, maar die rekening waar jij naar verwijst, is die van een protestantse kerkmeester; zie blz. 2.

Klopt, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten, in de praktijk werden protestanten en katholieken vaak in dezelfde (oorspronkelijk katholieke, nu protestantse) kerk begraven – in schuilkerken begraven was niet mogelijk –, al weet ik niet hoe dat in Roosendaal precies geregeld was. 

Voor Amsterdam gold blijkbaar: "Vóór 1811 werd de Amsterdamse bevolking begraven in een protestantse kerk of op een kerkelijke of stedelijke begraafplaats." (Google)

En in een uiteenzetting over het begraven in Grote Kerk van Alkmaar wordt gesteld: "Vanaf eind zeventiende eeuw werden [...] verscheidene [...] schuilkerken vervangen door echte kerkgebouwen, doorgaans nog wel afgelegen van de openbare straat maar verder allesbehalve onopvallend. Deze kerken kregen echter geen toestemming voor eigen begraafplaatsen ..." (Google)

Elders lees ik: "De begrafenissen vonden vroeger plaats in het kerkgebouw of op het daarbij gelegen kerkhof. Deze kerken kwamen (later) in handen van de desbetreffende hervormde gemeente. Aangezien de bijbehorende grafadministratie vaak ook in het kerkarchief terecht kwam, is het goed te beseffen dat ook voor de begrafenis van personen met een andere geloofsovertuiging gebruik is gemaakt van de (hervormde) kerk. Kerk en kerkhof fungeerden als enige ofwel algemene begraafplaats."  (Google)

Pauwel - 1 mei 2020 - 20:42 (laatst bijgewerkt 1 mei 2020 — 22:28 door auteur)

De p voor Pontificalis kan ik niet goed plaatsen, omdat een pontificale mis een hoogmis is, terwijl MLp juist op een eenvoudiger misbediening zou wijzen.

Accoord, Missa Privata dan misschien?

En kan L. staan voor Lucernarium = avonddienst?

Pauwel - 1 mei 2020 - 21:31 (laatst bijgewerkt 1 mei 2020 — 22:33 door auteur)

Hallo Pauwel, wat jij in je bericht van 1 mei 20.42 uur schreef, is natuurlijk allemaal waar. Maar waar het mij om ging was, dat ik geen reden zie waarom de pastoor een aantekening over klokken zou maken, omdat hij 1. (zeer waarschijnlijk) niet de beschikking over de klokken had, 2. daar dus ook geen inkomsten van kreeg.

Groet, André

André Jansen - 3 mei 2020 - 12:12


@ Andre Jansen

O, ja, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik wilde dat ook niet suggereren.

Groet, Pauwel

Pauwel - 3 mei 2020 - 14:26







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu