stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Een Notariele akte 1706 Swaen. Handschrift onleesbaar voor mij. opgelost



Profiel afbeelding

Hallo, ik heb nog een akte gevonden uit 1706 volgens mij van dezelfde notaris. Zou iemand mij weer willen helpen om mij te verhalen wat er geschreven staat? Dat zou ik heel erg waarderen. Dank je wel!

https://stadsarchief.breda.nl/collectie/archief/genealogische-bronnen/persons?ss=%7B%22q%22:%22Jan%20van%20Welsel%22%7D

Jeannette Huij - 17 jun 2020 - 16:49

Ik denk te lezen:

Joffrouw de weduwe van Johan van Soest, burgeresse alhier, verklaarde verhuurd te hebben haar huis, gelegen en staande op de zuidzijde van de Haegdijck, naast haar huis, genaamd het Aeckelboomken, aan Johannes van Welssen, ouden-cleercooper en burger alhier, voor de tijd van een jaar, voor 70 gulden, te betalen per kwartaal. Hij moet zelf de nodige reparaties verrichten.

Ondertekend door
nijeneken van Soest
Johan van Welsel

Volgens het archief staat er Jan van Welsel (mr.kleermaker) gehuwd met Jenneken van Munster
naar dat haal ik er eerlijk gezegd helemaal niet uit Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wesley Fokkens - 18 jun 2020 - 21:12 (laatst bijgewerkt 18 jun 2020 — 21:13 door auteur)

Dank je wel Wesley Fokkens,Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  voor je hulp. Ik weet nu dat Jan (Joannes) van Welsen is overleden tussen deze huurakte en de huurakte waar ik ook de hulp had ingeroepen. Nergens een overlijdensbericht van hem gevonden. Ook van zijn weduwe Jenneken van Munster en van een zoon Gerardus geen spoor meer. 

Het archief heeft inderdaad Jan van Welsel opgegeven maar ik zie en weet ook dat het duidelijk een van Welsen is. Er is een testament van Jan van Welsen, ook geregistreerd als van Welsel.

Ik ga zoveel mogelijk allerlei spellingen na, maar weet nog steeds niet waar ze gebleven zijn na 1708.

 

 Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jeannette Huij - 19 jun 2020 - 17:43

Zoekend op "Munster" vond ik nog deze doopakte: LINK

Ze lieten hun kinderen dus RK dopen in de Brugstraat, maar het overlijdensregister van die kerk is verloren gegaan.
Ik kan het in ieder geval niet vinden in Breda: LINK

Wesley Fokkens - 19 jun 2020 - 19:32 (laatst bijgewerkt 19 jun 2020 — 19:41 door auteur)

De doopakten Brugstraat heb ik geen problemen mee. Ze hadden 3 zoons, die zijn alledrie RK gedoopt. Een van ze is waarschijnlijk overleden in 1708, een heb ik weer gevonden in Leiden maar van de derde heb ik niets meer gevonden. Als het overlijdensregister van de Brugstraat verloren is gegaan, (dat wist ik niet) kan ik natuurlijk niets meer over ze vinden. 

Misschien dat er nog iets te vinden is over de kinderen en voogdijschap in het testament van Johannes van Welsen en Jenneken van Munster (1703) maar dat is 3 bladzijden lang en zoals met de andere akten voor mij niet te lezen.

Bedankt dat je nog voor mij uit de weg bent gegaan en op zoek gegaan bent i.v.m. de registers. Ik zal nu verder gaan met de enige overlevende zoon Petrus.

Jeannette Huij - 20 jun 2020 - 00:11

Het testament van 1703 is een standaard testament, waarbij zij elkaar tot 
erfgenaam en tot voogd benoemen. Bruikbare gegevens staan er niet in Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wesley Fokkens - 20 jun 2020 - 00:48

Fijn dat je dat testament ook nog hebt bekeken. Jammer dat er niets bruikbaars instaat. Nogmaals bedankt voor alle moeite! 

Jeannette Huij - 20 jun 2020 - 02:02


Volgens het archief staat er Jan van Welsel (mr.kleermaker) gehuwd met Jenneken van Munster
naar dat haal ik er eerlijk gezegd helemaal niet uit.

Niet helemaal juist gesteld. Het Stadsarchief Breda voegt in de omschrijving van de akten de persoonsgegevens uit verschillende akten samen. Zo wordt vaak een echtgenote vermeld (bijvoorbeeld), ook al komt die in de opgeklikte akte zélf niet voor. Dat kan soms verwarrend zijn, en in een enkel geval vraag ik me af of die samenvoeging van gegevens wel correct is. In de akte van 1703 staat wél Van Welsel.

Pauwel - 20 jun 2020 - 12:05 (laatst bijgewerkt 20 jun 2020 — 12:08 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu