stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling » salarisrekening VOC


Profiel afbeelding

Ik worstel al een tijdje met het 'lezen' van de salarisrekeningen van de VOC. Wat er op de debetkant staat voorafgaande aan het afzeilen is me wel duidelijk: voorschot gage, eventuele transportbrief, en andere kosten. Ook de basis van de creditkant is duidelijk: daar staat het bedrag aan gage dat de zeeman heeft verdiend sinds vertrek. 

Maar dan komt de verwarring. In dit geval: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/1.04.02/invnr/14796/file/NL-HaNA_1.04.02_14796_0056 en de volgende pagina https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/1.04.02/invnr/14796/file/NL-HaNA_1.04.02_14796_0057

Na aftrek van de verdiensten en uitbetaling van een aantal bedragen aan de houders van de schuldbrief, bleef er nog een nadelig saldo van 76 gulden op zijn personeelsrekening. Is de maandbrief voor zijn kinderen nooit uitbetaald? En wat betekent de post op de debetkant van 39 gulden na zijn overlijden in Tuticorin? Moest hij die kosten zelf betalen en werd dat op zijn personeelsrekening gezet? En wat is dan het bedrag van 36 gulden wat voor de kolom staat?

Is er iemand die mij stap voor stap kan uitleggen hoe ik deze rekening van begin tot einde moet lezen?

Klaaske CompasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu