stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling » In de huwelijksakte staat dat de vader is overleden ingevolge doodsextract [opgelost]


Profiel afbeelding

In de huwelijksakte van Hendrik Keizer en Aaltjen Dekker zie ik bij de vader van Hendrik staan: overleden ingevolge doodsextract.
Wie weet wat dit betekent en waar ik eventueel meer informatie over dit overlijden kan vinden.

http://scans.alledrenten.nl/zoom/?p=ZmlsZT0vQnVyZ2VybGlqa2UlMjBTdGFuZC8wMTY2LjAzMy8wMTY2LjAzM18xODMzL05MLUFzbkRBXzAxNjYuMDMzXzE4MzNfMDIxMy5qcDI=&archive=0166.033&registry=1833

Aly Kuik

Bij de huwelijksbijlagen verwacht ik een schrijven waarin vermeld wordt dat de vader van de bruidegom is overleden en waar en wanneer. Heb je de bijlagen al ingezien?

mvg-Ben

afbeelding 79 van de 80.

Ben Wegman

Ik heb de overlijdensakte wel gevonden maar mijn vraag over de vermelding van: overleden ingevolge doodsextract.

Dit heb nog nooit eerder gezien in een akte. In de overlijdensakte staat dit ook niet vermeld.
Is deze vader misschien zelf uit het leven gestapt?

Aly Kuik

Ik denk dat dit puur een ambtelijke formulering is betreffende de bijgesloten overlijdensverklaring.

mvg-Ben

Ben Wegman

Ingevolge doodsextract betekent dat er voor het huwelijk een briefje is ingeleverd door Hendrik waaruit blijkt dat zijn vader is overleden en ook wanneer en waar. In de huwelijksbijlagen bij dit huwelijk zit dit briefje.

Anneke

Ingevolge is hier bedoeld in de betekenis van overeenkomstig. Ingevolge van: Naar aanleiding van, op grond van, overeenkomstig (het genoemde) [..] (Bron: http://gtb.inl.nl (de Geïntegreerde taalbank van het Instituut voor de Nederlandse taal.))

W. van der Kooij

extract = uittreksel. Hendrik leverde bij zijn ondertrouw een handvol paperassen in, die we nu nog kunnen terugvinden als huwelijkse bijlagen.

Dat was een extract uit zijn doopaantekening of geboorteacte, een paar andere zaken zoals m.b.t. de dienstplicht, en een extract uit de overlijdensakten van primair zijn vader en moeder, als die niet meer in leven waren om hun toestemming te geven. Eventueel van grootouders (als de ouders al dood waren). Eventueel een doodsextract van een vorige echtgenote. Kortom, van die (niet letterlijk overgeschreven) akten had hij een uittreksel ofwel extract in te leveren.

Petra


Heel hartelijk bedankt voor de uitleg. Nu begrijp ik wat er wordt bedoeld.

Aly KuikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu