Bij het huwelijk wordt over het algemeen de letterlijke tekst van de ondertrouw overgenomen. Het handschrift in beide inschrijvingen is identiek, dus ze zullen op het stadhuis gehuwd zijn
Jan CIavaux - 5 aug 2022 - 22:27 (laatst bijgewerkt 5 aug 2022 — 22:31 door auteur)
Merci Jan,
Inderdaad mijn afbeelding is die van het trouwen en is ontleend aan het Trouwboek van de Grote Kerk in Den Haag over 1673 sept 10 - 1680 febr. Opvallend het huwelijk vond plaats op 4 juni 1679 en is gelijk aan de datum van ondertrouw.
Jouw afbeelding komt uit het ondertrouwboek van de Grote Kerk. Dezelfde dag als de ondertrouw op het stadhuis dus. Frappant, dat het handschrift van die twee zo sterk op elkaar lijkt. De twee schrijvers zullen wel bij elkaar in de klas gezeten hebben. Het ondertrouwboek diende ook als trouwboek, in die zin, dat alle vermelde personen na drie weken daadwerkelijk trouwden, tenzij in de kantlijn iets is vermeld.
De ondertrouw en het huwelijk vonden niet op dezelfde dag plaats.
Het huwelijk vond - bij iedereen - zoals gebruikelijk drie weken later plaats. Om geen "dubbel werk" te hoeven doen, werd in Den Haag het huwelijk niet nog een keer ingeschreven. Alleen als een huwelijk niet door ging of op een afwijkende datum plaats vond, staat er een opmerking in de kantlijn, of is de ondertrouwinschrijving doorgestreept..
Dat "overslaan" heb ik vaker vermeld zien staan in katholieke trouwregisters. Dispensatie om de drie afroepingen achterwege te laten werd vaak verleend als de bruid hoogzwanger was.