stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » ondertrouw Amsterdam Jacob Abrahams Halmael en Cathalina van den Broeck 13-07-1635 Amsterdam opgelost



Profiel afbeelding

Kan iemand helpen lezen?

https://archief.amsterdam/indexen/deeds/ac0dc22b-d110-4ed2-ad6b-ca930c51aaf3

Jacob Abrahams Halmael als voren Jacob Abrahamss van A out 26 jaer woon(ende) opde fluwelenburghwal en Cathalina vanden Broeck van Helmont out 22 jaer won(ende) als vooren geassist met haer  (staat er ook ergens moeder ofzo) Anna van den Broeck daarna kna ik het niet meer lezen 

op de vogelende regel staat dan nog geassist met Warnar van Lennip sijn swager maar daarna kan ik het ook niet lezen en al helemaal niet wat er links in de kantlijn staat

Ik zou graag willen weten of Anna vande Broeck haar moeder is. 

Wilma Heeres - 25 jan 2023 - 18:42

In de kantlijn: des vaders consent is goet ingebracht geteeckent bij de secretaris tot Helmont

Tineke Tjoelker - 26 jan 2023 - 19:40

Het handschrift is moeilijk te lezen.

De relatie van Anna tot Cathalina wordt niet aangegeven. Aangezien ze beiden dezelfde achternaam dragen is het logischer dat Anna een zus, tante of nicht van Cathalina is dan haar moeder (al is dat laatste niet uit te sluiten).

Warnar van Lennip is getrouwd met Sara van Halmael..

Anneke 12 - 27 jan 2023 - 09:37 (laatst bijgewerkt 27 jan 2023 — 09:41 door auteur)

Achter Anne van de Broeck staat: "de vader te consenteren in desen huwelick". Jacob Abrahamsz. van Halmael werd vermeld als winckelier.

Cathalina van Helmont werd op 29 januari 1686 begraven in de Nieuwe kerk als weduwe van Jacob Abrahamsz van Halmael, (wonende) op de Keijsersgracht.

Tineke Tjoelker - 27 jan 2023 - 11:17


Hartelijk dank voor jullie reacties.

Ik denk dat het wel de moeder kan zijn want Cathalina gaat zich later van Helmont noemen. Net zoals haar broers en zusters. Ze komen namelijk uit Helmond. Ik heb daar info gevonden over dat ze erft van haar vader Pieter Cornelissen en dan is er een Dirck van den Broeck en Jan van de Lee een soort voogden. Ik neem aan dat Dirck van den Broeck van moeders zijde een voogd is. Is natuurlijk wel een aanname. En sommigen van de broers of zussen hebben een Anna als dochter. Bij de broers of zussen die op 1 na allemaal in Amsterdam komen wonen is geen Anna.

Wilma Heeres - 27 jan 2023 - 15:01







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu