stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Beroep archiefkaart Stadsarchief Amsterdam: schuilnaam W. Ferguson ? opgelost



Profiel afbeelding

Bij het aanvullen van gegevens van verschillende  aangetrouwde takken van mijn stamboom kwam ik een voor mij vrij eigenaardige notering op een archiefkaart in het Stadsarchief Amsterdam tegen: in het vakje 7 'beroep' stond, naast een aantal normale beroepen 'schuilnaam W. Ferguson'. Rechts onderaan de kaart stond dit ook. Ik heb dit zo nog nooit eerder gelezen. Het klinkt of als een meesteroplichter of als een schuilnaam uit de oorlog, maar ik heb geen idee en vind het wel een intrigerend raadsel. Heeft iemand enig idee ? De achternaam van de persoon in kwestie is Sweers ...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kattenburg - 13 aug 2023 - 07:22 (laatst bijgewerkt 13 aug 2023 — 08:22 door auteur)

Ik zou even een e-mail sturen naar het Stadsarchief Amsterdam info@stadsarchief.amsterdam.nl Je krijgt vrij snel antwoord en dit soort zaken is bij het archief meestal al bekend. Daarna kun je voor diepgaandere informatie contact opnemen met het Nederlands Instituut Oorlogs Documentatie info@niod.nl Ook daar kreeg ik in het verleden vlot antwoord.

Michaël

Boers 2 - 13 aug 2023 - 08:59

Dank voor deze suggesties,  Michaël. Maar afgezien van de betekenis van de schuilnaam en het gebruik, waarom zou die schuilnaam in het vakje 'beroep' staan, enig idee ? Googelen heeft nog helemaal niets opgeleverd. 

Kattenburg - 13 aug 2023 - 09:20 (laatst bijgewerkt 13 aug 2023 — 09:21 door auteur)

In de oorlog was hij "ärtist"

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Frank Fransz - 13 aug 2023 - 09:24 (laatst bijgewerkt 13 aug 2023 — 09:38 door auteur)

Misschien een artiestennaam? 

B Volger - 13 aug 2023 - 09:35

"Een pseudoniem is een schuilnaam. Een pseudoniem wordt vaak gebruikt als gefingeerde schrijversnaam. Een pseudoniem, ook wel een alias, betekent dus: onder een andere naam. Het is een artiestennaam of een schuilnaam. Het woord pseudoniem komt van het oud-Griekse woord ‘pseudesthai’, dat liegen betekent."

https://www.ensie.nl/betekenis/pseudoniem 

B Volger - 13 aug 2023 - 09:36

Ik had inderdaad in eerste instantie ook gedacht aan een auteur, maar niets gevonden.  Ben het taalkundig overigens niet helemaal met de uitleg op ensie eens, heb 5 jaar Oud-Grieks gedaan...Maar een alias werd toch ook in verzetsgroepen gebruikt, soms met codes/nummers, maar daar heb ik in het oude Verzetsmuseum in de Lekstraat toen nog een hele uitgebreide uitleg over gehad, dat bij voorbeeld Joodse kinderen die bij een niet-Joods gezin waren ondergebracht ineens naar een heel andere naam moesten gaan luisteren...En wat de artiestencarriere betreft: afgezien van het feit dat het niet heel gebruikelijk is dat een voormalig glazenwasser/los werkman ineens schrijver wordt, maar het kán natuurlijk wel, waarom staat er dan niet gewoon 'schrijver' of 'artist' zoals op zijn paspoortaanvraag die hier ook is gevonden, waarvoor mijn dank? Die aanvraag voor een paspoort zou een schuilnaam uit het verzet minder aannemelijk maken. Want als hij als verzetsman was opgepakt, had hij nooit een paspoortaanvraag kunnen doen en zou hij ook niet voor de Arbeitseinsatz naar Duitslan gestuurd zijn, dan was hij ergens anders terechtgekomen... Maar het staat niet vast dat hij ook daadwerkelijk is vertrokken. Een neef van mijn vader is ook opgepakt om voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland te worden gestuurd.  Zijn paspoortaanvraag is ook in het Stadsarchief te vinden. Hij is echter nooit vertrokken en meteen ondergedoken en heeft de oorlog in de Haarlemmermeer overleefd.

Kattenburg - 13 aug 2023 - 10:26 (laatst bijgewerkt 13 aug 2023 — 10:57 door auteur)

Hij zou samen met zijn vrouw vertrekken..

Frank Fransz - 13 aug 2023 - 10:41 (laatst bijgewerkt 13 aug 2023 — 10:45 door auteur)


Aha, vandaar die foto die er half achter zat.... dat is iets anders...hmmm... dat gaat dan de minder geslaagde kant op: dat lijkt meer op een Dolle Dinsdag-achtige vlucht, maar dan vier weken eerder, of op iemand die vrijwillig iets in Duitsland gaat doen, ook niet goed.... Vreemd,  bovendien staat er op zijn archiefkaart niets over een vertrek naar Duitsland, daar blijft hij gewoon in de Blasiustraat ingeschreven staan en medio juli 1945 heeft hij een nieuw adres, niet meer in Oost, maar in West .. .Ik geloof niet dat ik nog langer geïnteresseerd ben om precies te weten hoe het met dit alias zit....

Kattenburg - 13 aug 2023 - 12:31 (laatst bijgewerkt 13 aug 2023 — 12:42 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu