stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Vraag over de Wezenregisters van het Brugse Vrije opgelost



Profiel afbeelding

Dit is misschien een wat domme vraag, maar in het wezenregisters opgemaakt door de heer Tavernier wordt dikwijls tussen haakjes gezet "(daarboven:...)" naast de naam van een "wees" en dan volgt soms een kruisje + of "gehuwd" of "overleden". Mag ik even vragen wat dit betekent? Op het moment dat de akte is opgemaakt heb ik toch vaak de indruk dat geen van deze events zijn gebeurd. Betekent dit dat dan later de "wees" gestorven of gehuwd is? en indien zo wanneer? Begrijp dit niet heel goed. een voorbeeldje bijgesloten....

Dank voor een opheldering.

Dirk

 

16482, 167
Zedelgem 
Akte van 05-10-1584.

Jacques (daarboven: gehuwd), Adriaen (daarboven: gehuwd), Rycxkin & Passchynkin, k.v. Lievins Jan uit zijn 2e huwelijk met Van Leke Passchyne (d.v. Joos).

Voogden: De Grendele Pieter (oom van de wezen, vrijlaat in Aartrijke) & De Bane Maryn (vrijlaat in Eernegem, voogd bij provisie).

De staat van goed van de vader en moeder is nog niet klaar.

Op 08-03-1585 werd De Grendele Pieter (overleden) vervangen door Vergalle Jan (vrijlaat in Aartrijke, gehuwd met een rechtzweer van de wezen Buuck Janneken (d.v. Adriaen), wonend te Aartrijke maar momenteel verblijvend in Brugge in een kamer in het huis van Sint-Pieters bij de Sint-Salvatorkerk).

Akte van 08-06-1585.

De drie resterende wezen (gezien Jacques nu “zyn selfs man” bij ouderdom is) erven van hun ouders. Mede-erfgenamen waren dezelfde Jacques, en Kynd Pauwels (gehuwd met een zus van de wezen Lievens Maykin). Van de zijde van de vader was er 3/5 in twee behuisde hofsteden te Zedelgem, de ene waar de vader wijlen woonde, en de andere waar Husens Jacob woonde. Van de zijde van de moeder was er een part in een hofstede te Bekegem (onder Gistelambacht) in het gehucht “De Watervalle”, en ook deels gelegen te Aartrijke en Zedelgem, waar Belaen Jan wijlen op woonde. Als conquest van de ouders was er 3/5 in ruim 112 gemeten land, grotendeels te Zedelgem en ook deels te Aartrijke, onder voorbehoud van juiste opmeting “mits dat men ter platse niet en mach gaen omme het land te beterden”. Er was ook nog een rente.

Men had nog een grote som geld te goed van diverse personen, maar dit was waarschijnlijk niet recupereerbaar gezien de debiteurs insolvent waren. Bovengenoemde Kynd Pauwels (vrijlaat in Loppem) bewaart de wezenpenningen, en als onderpand stellen hij en zijn vrouw hun 1/5e part voor in bovenstaand onroerend goed.

Op 08-11-1585 werd De Bane Maryn (ontslagen) vervangen door Kynd Pauwels (vrijlaat in Loppem, bij provisie). Medevoogd Vergalle Jan is intussen overleden.

Op 16-12-1586 verscheen de wees Jacques die tevreden was met zijn erfdeel. Tegelijk legde hij de eed als voogd af i.p.v. Vergalle Jan (+) over de wezen Rycxkin & Passchynkin.

[in de marge:] Tegelijk gaf Kynd Pauwels te kennen dat voordien Van Leke Joos was aangesteld als voogd, wat men had vergeten te noteren.

Dirk Louis Lievens - 18 jan 2024 - 00:49


Voor de liefhebbers … ik heb ondertussen de oorspronkelijke akte verkregen en het blijkt dat de auteur een symbooltje zet boven de namen van personen die gehuwd zijn op momenten dat de akte verder werd bijgewerkt. vandaar dus “(daarboven: gehuwd)“ betekent letterlijk dat er een symbooltje boven de naam staat dat gehuwd aanduidt. Dat gezegd zijnde, ik had wel gedacht dat het eenvoudiger zou zijn om zo een akte te lezen. ik kan er bijna niets van ontcijferen! Mocht er iemand dit kunnen (zelfs tegen een vergoeding want dit zal wel tijd kosten), laat het mij weten…dank. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dirk Louis Lievens - 3 feb 2024 - 10:25







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu