stamboomforum

Forum logoOpen Archieven » Openarch zoeken op dopeling werkt niet


Profiel afbeelding

Wanneer je zoekt op "Cristina van der Aa" (zonder aanhalingstekens, zonder verdere filters), dan vind je een 5-tal resultaten waarvan geen enkele uit Haarlem.

Zoek je vervolgens op "Dirck van der Aa" (zonder aanhalingstekens, zonder verdere filters), dan vind je opeens de doopregistratie van Cristina van der Aa van 1709 in Haarlem, waarvan Dirck inderdaad de vader is.

Dat zou je toch ook moeten vinden via Cristina van der Aa?

Wel of geen aanhalingstekens maakt geen verschil.
Wel of geen soundex (~) maakt geen verschil.

Laatste moment aanvulling: Zoek je op "Cristina 1709" dan vind je deze inschrijving wel, dus het lijkt erop dat achternamen (van de vader) niet gekoppeld staan aan (of geïndexeerd worden met) het veld van de dopeling zelf.

René Kleyn

De achternamen staan inderdaad niet vermeld (zie wiewaswie), dus daar kan OA niets aan doen.

Vanaf de Burgerlijke Stand worden ze wel vermeld.

Hier de originele bron

Frank Fransz


1. OA zou kunnen zoeken in de inschrijvingen i.p.v. alleen binnen de personen. Dit voorkomt ook gelijk de ergenis van meerdere personen vinden die allemaal op dezelfde inschrijving vermeld staan.

2. OA zou tijdens het importeren van gegevens kunnen kijken of een achternaam ontbreekt en of er wel een achternaam bekend is bij de vader (of moeder, indien geen vader) en deze dan opslaan bij de persoon. Ik kan geen situatie/regio bedenken waar deze algemene regel niet werd toegepast, zeker vóór 1812 niet. Dit zou dan alleen voor bepaalde DTB inschrijvingen kunnen gelden. Er hoeft dan niet specifiek een uitzondering voor NHA voor te komen en vangt ook gelijk toekomstige 'fouten' op die gemaakt kunnen worden door andere/nog aan te sluiten archiefinstellingen.

3. Hetzelfde als #2, maar dan niet de overgenomen achternaam opslaan bij de persoon, maar alleen opnemen in de zoekindex voor die persoon. Dan vind je de betreffende personen wel, maar dan blijft het record ongeschonden en puur zoals de bron het aanleverde.

Ik weet niet hoe OA technisch achterliggend in elkaar is gezet, dus ik roep maar wat simpele ideeën die misschien helemaal niet haalbaar zijn. Maar om nou te zeggen dat "niets" gedaan kan worden en te verwijzen naar WieWasWie? Het zou juist sieren om beter te willen zijn dan WieWasWie. Juist het zoeken is de kracht van AO, dus blijf dat dan ook voor, is mijn ongezouten mening.

René KleynPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu