stamboomforum

Forum logoBoeken, publicaties, websites » Boek over Pieter de la Rocque (1679-1760) en de capitulatie van Hulst in 1747


Profiel afbeelding

Een opmerkelijke gebeurtenis tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) was de verovering van de stad Hulst en het omringende Hulsterambacht door het Franse leger op 11 mei 1747. Hulst gold als een belangrijke, goed te verdedigen vestingstad in Staats-Vlaanderen. De val ervan veroorzaakte een schok in de Republiek der Verenigde Nederlanden. De commandeur van de vesting, de luitenant-generaal Pieter de la Rocque, werd er verantwoordelijk voor gehouden. Een speciaal in het leven geroepen krijgsraad veroordeelde hem ter dood. Stadhouder Willem IV zette de straf om in levenslang op het slot Loevestein, waarmee een einde kwam aan een glanzende carrière in het Staatse leger. Deze affaire is aan een hernieuwd onderzoek onderworpen, met verrassende bevindingen als resultaat. De levensloop van De la Rocque is in kaart gebracht.

Auteur van het boek is Prof. Dr. Han Leune, emeritus hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De uitgave van het boek is mogelijk gemaakt dank zij bijdragen van de Stichting Menno van Coehoorn en de Stichting Vrienden van het Slot Loevestein. Het boek (dat 255 bladzijden telt) is verschenen bij de uitgeverij GigaBoek te Broek op Langedijk (www.gigaboek.nl) onder het ISBN 97890 8548 3878 en kost 24,95 euro. Diverse bijlagen (met een omvang van 595 bladzijden) zijn gepubliceerd op de website van de auteur; zie: http://www.hanleune.nl/pieter-de-la-rocque.

 

 

J.M.G. LeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu