stamboomforum

Forum logoBoeken, publicaties, websites » Veel vermeldingen onjuist of onzorgvuldig

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste,

Wat mij opvalt is dat men onjuiste informatie klakkeloos op dit net gooit zonder dat er goed naar gekeken wordt. Vaak zijn dit personen die zijdelings in een stamboom voorkomen, geen verder onderzoek blijkbaar nodig hebben, maar wel interessant overkomt op je stamboom. Tip: als je dit doet, doe het dan goed of laat het weg maar plaats geen onzin. Je brengt mensen onnodig op een dwaalspoor en daar is deze site toch niet voor!
 
Verder is My Heritage net zo betrouwbaar als dat je zelf wil geloven. Bijvoorbeeld, neem Duitsland. Duitsland is een fort tenzij je er zelf geweest bent en de juiste documenten onder ogen hebt gehad. Ook voor My Heritage geldt, niet alles wat er staat is waar. Daarom is het heel belangrijk dat je werkt vanaf echte documenten. 
Astrid

Astrid Biesheuvel

Leuke titel, maar dit topic is verplaatst naar het juiste subforum.

Moderator

Everardus Rollema

Dank voor het verplaatsen!

Astrid Biesheuvel

Mijn eigen ervaring is dat het een leerproces is hoe je de kaf van het genealogische koren scheidt. In het begin was ik met alles blij, ook omdat ik het oud schrift nog niet goed beheerste. Gaandeweg ben ik kritischer geworden. Op een bepaald moment heb ik mijn kwartierstaat helemaal weggegooid en ben ik van voor af aan begonnen, putttend uit mijn eigen aantekeningen en alles nog een keer controlerend in de bronnen. 

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ervaren vorsers ook niet al te kritisch moeten zijn jegens de beginnende onderzoekers. Genealogie is vooraleerst een leuk tijdverdrijf. En doe gewoon je voordeel met tips als je denkt er wat mee te kunnen.

mvg Jan Pieter Ouweltjes

JP Ouweltjes

Geachte heer Ouweltjes,

Ik ben het helemaal met u eens. Waar het mij omgaat is dat, als je iets niet zeker weet, je niet zomaar iets moet plaatsen.
Zelf ben ik al jaren met onderzoek bezig en werk alleen met echte documenten. Dan pas weet je het zeker. 

Elke begin is moeilijk, kijk daarom uit met het zomaar publiceren. Dat is het enige waar ik mij enorm aan stoor.

Mvg, Astrid Biesheuvel

Astrid Biesheuvel

Dag Astrid,
 
Ik ben het helemaal eens met jullie en heb daar nog wat duiding bij:
 
De meeste fouten ontstaan door de knip- en plakcultuur en dat zal wel zo blijven, want genealogie vormt een verdienmodel
voor een aantal instanties.
Men roept wel "ik heb het helemaal zelf uitgezocht", maar ze bedoelen gewoon gekopieerd met fouten en al, of slecht gelezen.
 
Overigens komen er ook nogal eens fouten voor in echte documenten:
-fouten in geboorteakten, zoals foutieve namen van ouders, ongetrouwde stellen die zich voordoen als getrouwd,
 geslachtsverwisseling. 
-fouten in trouwakten, zoals foutieve spelling van namen, persoonsverwisseling door verkeerde bijlagen, interpolatiefouten
 m.b.t. overleden ouders of grootouders.
-de meeste fouten zitten in overlijdensakten, zoals namen, leeftijden (de 10-jaarfout), geboortedata en geboorteplaatsen
 (soms is bijna alles fout).
-aktes van bekendheid, waarin 5 personen onder ede getuigen ter zake van de identiteit + en de geboorte of het overlijden
 van een bepaalde persoon; soms is zo'n akte geheel overbodig, of foutief, of bevat onzin.
 
Hoe kun je dit ondervangen ?
-door samen te werken met een buddy, door het onderzoek breder op te zetten en door er meer tijd in te steken.
 
Mvrgr,

Henk Elsinga
 

henk elsinga

Dag Henk,

Dat is precies wat ik bedoel.

Ik heb te dealen met een naam die op verschillende manieren geschreven is. Hetzij gewoon fout opgeschreven hetzij fonetisch. Ik ben daarvan op de hoogte en ga dan verder zoeken, zoeken en zoeken. Neem mijn familienaam Kretzschmar. Deze naam staat uiteraard ook fout geschreven in echte documenten. (Kretschmar, Kretsmar, Kretzchmar, Kretsman, enz enz.) Maar als je verder kijkt dan weet je dat het om de juiste persoon gaat. Dát is genealogisch onderzoek. Je gaat eerst linksom, dan rechtsom en dan rechtdoor. 

​Niets voor niets is het een uitputtende en soms frustrerende hobby maar doe gewoon je research. En aan dat laatste kan ik me vreselijk storen. Zelf heb ik veel tijd gestoken in mijn onderzoek en dat gaat verder dan alleen maar Internet. Ik ga naar locaties en ga de grens voor over. Noem het egoïstisch maar als ik klaar ben, tenminste als het grootste gedeelte kompleet is, ik het niet eens op het net ga zetten.

Groet, Astrid

Astrid Biesheuvel

Dag Astrid

Je kunt, denk ik, niet verwachten dat anderen de lat net zo hoog leggen als je voor jezelf hebt gedaan. 

Ik denk dat je alleen maar trots kunt zijn op je eigen prestatie. Met jouw kennis kun je anderen weer helpen. Door er op die manier naar te kijken los je het probleem niet op, ik weet het, maar het maakt je minder gefrustreerd. Dat is wat ik je toewens.

Fijn weekend,

Jan Pieter

JP Ouweltjes

Hoi Jan Pieter,

Ik leg de lat niet hoog, maar als er acht kinderen zijn en je schrijft er maar één op en dat ze ook maar één kind hebben gehad, dan zakt het lood in mijn schoenen. Zelfs in de mail, een kansloze discussie opstarten. (En maar volhouden!). Het gaat hier om de opa en oma van mijn schoonmoeder die overigens 91 jaar is en nog leeft. Dan hebben we nog nog een nicht van haar, 93 jaar oud en springlevend. Zij is weer een dochter van een andere broer. Dan hebben we het al over twee verschillende personen! Hoezo maar één kind!

Ik doe overigens een "plat" onderzoek.

Fijn weekend,

Astrid

Astrid Biesheuvel

Beste mensen,

Een interessant onderwerp: vermeldingen onjuist of onzorgvuldig. Zelf ben ik pas 7 maanden bezig met het uitzoeken van mijn familiebanden en vind het een zeer aangename bezigheid. Het klopt dat je digitaal wel eens onjuiste informatie ziet staan. Ik probeer dan het lek boven water te krijgen en maak bij notities altijd een aantekening bij de desbetreffende persoon uit de stamboom, zodat 'kijkers' daar hun voordeel mee kunnen doen of plaats digitaal een reactie naar het desbetreffende archief. Dat uitzoeken en zeker weten of informatie klopt is al een leuke en inspannende bezigheid. Ook ik heb wel eens een reactie gestuurd naar sites met begraafplaatsinformatie om te reageren dat informatie uit een geboorteakte niet overeenkomt met hun informatie. De vraag die je ook kunt stellen is, wat archieven doen met kritische opmerkingen van gebruikers. Niet altijd krijg je antwoord of wordt de informatie aangepast. Als maker van de stamboom ben je ook auteur en verantwoordelijk voor de inhoud. Over de opmaak en inhoud van een stamboom kun je altijd kanttekeningen plaatsen. Een van die vragen is: 'Waarom maakt iemand een stamboom'. Ik maak de stamboom om inzicht te krijgen in de verbanden van mijn familie: waar ze gewoond hebben, welk werk hebben ze gedaan, kinderen, overlijden, woonplaatsen, etc.. De aanleiding tot het maken vamn de stamboom was een toevalligheid die ik ontdekte op internet. Laten we eerlijk zijn; wie kent in het doorsnee leven de familieverbanden van de broers en zussen van zijn/haar grootouders, ooms en tantes, etc.? Wanneer ik niet in de digitale archieven was gedoken, had ik nooit geweten dat mijn familienaam Koelen, ooit als Coelen, Coolen of Koolen werd geschreven. Een aantal keren heb ik locatie-onderzoek gedaan in Oijen en omstreken waar ooit mijn opa zijn eerste stappen heeft gezet. Dat gevoel dat je dan krijgt is heel bijzonder. Samengevat kun je zeggen dat het maken van een stamboom een geheel persoonlijke zaak is en over smaak valt niet te twisten; echter de inhoud dient wel te kloppen.

Martin Koelen

Een leerzame discussie..en is mijn besluit oo kgeweest mijn gehele website met vele stambomen niet meer online te zetten .

Met grote zorgvuldigheid doe ik onderzoek...

Velen gebruiken online de gegevens en komen er onzorgvuldige gegevens tussen te staan .

Het is voor mij  ,,leuk "dat velen onlie steeds dezelfde ,,fouten " klakkeloos overnemen en ik uit eindelijk na heel veel speurwerk de juiste gegevens heb gevonden .

Tot zelfs een historiche vereniging had dom weg fouten [ uit gezocht door iemand] online gezet ,geplakt aan een door mij uit gezochte stamboom.

Deze heb ik wel laten corrigeren en waren mij er dankbaar voor.

Vandaar van mij geen online gevens meer ,maar kan men mij altijd benaderen.

Weijtenburg Henriette

Beste Henriette,

Ik ben blij dat jij er net zó overdenkt. Ik schrijf mails, ik onderzoek, ga op lokatie, alles om het zelf allemaal wel in orde te hebben. Ook ik ga niets online zetten. Ik heb wel eens iemand benaderd die dezelfde naam onderzocht. Ik stuurde mail en kreeg het volgende antwoord: "wie BEN jij, EN wat doe je ermee". Nou dan niet, toch?

Astrid Biesheuvel

Dag mensen,

Martin snijdt een interessant aspect aan: Wat doen archieven met kritische opmerkingen ?
Daar heb ik wel enige ervaring mee opgedaan in de afgelopen jaren.
Soms reageren ze positief, maar vaak wordt je opmerking afgedaan met een uitvlucht, ontkenning of je hoort nooit meer iets.

De uitvlucht:
-"Die fout hebben wij niet gemaakt, dan moet u bij Wie Was Wie zijn, probeert u het daar eens".
of: - "We werken hier met vrijwilligers, en die maken wel eens fouten, maar wees blij dat er zoveel online staat"

De ontkenning:
-"Nee hoor, dat is wat wij lezen dat er staat".

Geen reactie:
-Ik zie dat een archief de transcriptie van het Gereformeerd Doopboek Meppel heeft aangevuld met patroniemen.
Het patroniem Harms is standaard ingevuld als Harmanni, zoals in een R.K. doopboek. Dat is fout.
-Een jaargang van het Haardstederegister van Echtens Hoogeveen staat getranscribeerd onder het verkeerde Schoutambt.
-Een boeiend verhaal over een brief van een soldaat onder Napoleon in het archief te Leeuwarden eindigt met een open eind.
Ze kunnen de genoemde plaats niet vinden waar hij verbleef en waarover hij schreef, voor het oversteken van de Memel.
Ik heb na onderzoek iets uitgelegd over verzamelgebieden en afwachtingsgebieden en welk dorp er bedoeld werd.
Daar krijg je geen enkele reactie op.

Ik heb in mijn leven zo'n driehonderd stambomen gemaakt. Soms waren het korte stambomen, soms hele lange.
Vroeger had ik een website met tweehonderd stambomen, gewoon voor de lol, om andere amateurs te helpen.
Toen ik bemerkte dat een Historische Kring mijn gegevens gebruikte en onder andere naam weer publiceerde,
heb ik alles van het internet gehaald.
Ik weet uit ervaring wat Henriette bedoelt, maar als zo'n vereniging geen afspraak met je wenst te maken,
dan houdt het gewoon op. Natuurlijk is het leuk wanneer je iets ontdekt, wat nog nooit iemand gevonden heeft.
Maar soms heb je geen behoefte om het met anderen te delen.

Mvrgr,
  

henk elsinga

Beste Henk,

Ik dacht werkelijk dat ik de enige was. Kom in veel archieven en als ik dan iets tegenkom wat niet klopt, geef ik een kopie van het document in de hoop dat ze het dan gaan veranderen.  Sommige voeren het wel door, andere helaas niet. Veel archieven werken met vrijwilligers maar ik ben toch ook een "vrijwilliger"!

Heb zelf een heftige discussie gehad met MyHeritage. Waarom moet ik betalen om te gaan kijken naar fouten van andere mensen. Reactie MyHeritage: "dan wordt u toch betalend lid, dan kunt u het mooi aanpassen". Enzovoort, Enzovoort. Ik doe wat ik doe, lag om de fouten van koppige onderzoekers en ga rustig door met mijn bevindingen.  En geloof me, ik maak ook fouten!

Astrid Biesheuvel


Goh interessante discussie hier over fouten etc. zal even wat vertellen over het Noord-Hollands archief, beste mensen hoor daar niet van maar ik ontdekte een fout op een pagina van Wie Was Wie over gemeentelijke inschrijvingen in Den Helder, bij de dame waar ik naar opzoek was stond een geheel andere geboortedatum dan ik had ontdekt in een originele geboorteakte van Amsterdam, u weet wel die je nu nog "moet" kopen maar na 1 januari 2017 niet meer, chapeau! maar dit terzijde, ik heb mij nog het apenzuur zitten zoeken of de gegevens van de ouders dan wel klopten, zou ik mij vergist hebben in hun geboortedatum o.i.d. maar neen die waren perfect in orde, dan maar eens rekenen hoe oud de moeder dan geweest moest zijn toen de door mij gezochte dame geboren werd, nu dat kwam uit op 12 jaar! envader op 14 jaar oud.

Kijk je komt soms vreemde zaken tegen als je aan genealogie doet zoals een man van 64 die met een meisje van 17 jaar trouwt, sorry maar dat vind ik nu eenmaal misselijkmakend het doet mij direct ergens aan denken en dan ook nog een kind of vijf bij dat meisje verwekken, hoe krijg je het voor elkaar vraag ik mij dan af, maar goed dat soort excessen kom je dus tegen.

Ik heb hierover contact gezocht met het NH archief en jawel ik kreeg keurig antwoord dat ze het zouden gaan nakijken etc. inderdaad mijn gegevens klopte wel en ze zouden de geboortedatum op hun website gaan aanpassen alhoewel dat was de bedoeling, maar niet dus, die fout is gemaakt door een toenmalige ambtenaar van BS en die schrijffout, want dat was het uiteindelijk, kon niet zomaar hersteld worden zou ik dat willen dan zou ik via een rechter dat moeten afdwingen, nou ik dacht het niet dus want die dame in kwestie is geen familie of een directe verwant, een toevallige passant noem ik die mensen/personen dus het heeft voor mij geen enkele prioriteit om dat aan te gaan kaarten bij een rechter o.i.d. maar de juiste geboortedatum staat wel in haar geboorteakte in Amsterdam dus laat maar, ik weet van mijzelf dat ik de juiste heb en daar gaat het tenslotte om.

Andere fouten die ik soms weleens tegenkom op WWW daar reageer ik wel op en probeer het dan via een comment dat te corrigeren wat overigens wel vaak lukt, het bevreemd mij wel dat sommige vrijwilligers er een potje van maken als ze aktes ontcijferen, ja ik weet het het is best lastig hoor om dat oude Nederlands te ontcijferen of een bepaalde zin te ontrafelen die bestaat uit veel "hanepoten" etc. maar wat ik meestal doe ik ga proberen het handmatig over te schrijven en dan opeens zie je welke letter of letters onleesbaar zijn.

Dan nog even terug te komen wat iemand hier schreef over Myheritage of Ancestors. com daar heeft de beste mijnheer helemaal gelijk in, het is toch bedroevend om te lezen op een pagina van AC dat "Grouw" in France ligt, ja als je erlang naar blijft kijken wordt het vanzalf Friesland toch? of neem bijvoorbeeld 'Workum" dat schijnt volgens de maker van die pagina in Newfoundland and Labrador, Canada te liggen, echt als je dat leest dan zakt niet alleen mijn bovenbroek maar ook mijn onderbroek er vanaf en plotseling zitten er enorme gaten in m'n sokken!! wat een aanfluiting zeg en dat noemt zich dan een professionele genealogische website, nu het is een grote janboel en chaos, sterker nog ik kreeg een tijd geleden een mailtje van een of ander omhooggevaalen figuur die iets belangrijks doet bij dat AC, ze vroeg aan mij wanneer er weer updates kwamen, huh? hoezo? ik weet het wel want dan kunnen ze weer volop mensen aan het werk zetten om onze soms zuur verkregen data over te nemen en dat op hun website te gaan zetten en die kunnen anderen dan weer tegen betaling er vanaf halen, tel uit je winst, ik heb haar maar gezegd dat als ik mijn bestand op orde heb voor ruim 95% want 100% gaat niet lukken natuurlijk, dat ze mijn immense bestand kan kopen tegen een zeer aanzienlijke prijs en die zal  niet laag liggen na bijna 20 jaar werk, mag ik dan even cashen zoals jullie daar doen bij AC?  heb daarna niets meer vernomen, raar hè, ha ha ha

nee het is soms huilen met de pet op als je sommige gegevens leest, het leuk ervan is dat zelfs hooggeplaatste figuren uit onze samenleving iets "aandikken" met een uitspraak of een bewering die kant noch wal raakt en ik heb wat voorbeelden hoor, een beetje interessant doen over zaken die zwaar overtrokken en al herlemaal niet waar zijn, als je dat ontdekt na een gedegen onderzoek dan lach ik toch wel in m'n vuistje.............

Grt. Henry.

Henry NeycensasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!