stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische sites en publicaties » Hoenderloo en het boek " een eeuw Hoenderloo " enz.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Mijn vadeheeft in Hoenderloo gewerkt. In het boek ''een eeuw Hoenderloo iseen uitvoerige omschrijving opgenomen van de ontruiming van de stichtingsgebouwen. De ontruiming werd bevolen oktober 1943,  1 december moesten alle gebouwen zijn ontruimd. Dat betekende dat voor 265 jongens en 75 man personeel  waaronder 22 gezinnen een plek elders moest worden gezocht.75 schooljongens gingen naar Kerk Avezaath, 63 jongens naar Arnhem waarvan 43 eerst in de WElkom en darbahet clubhuis van de CJMV. 20 naar Rushoven te Apeldoorn, 65 naar de Ehze in Almen en 28 naar het stifthuis  te Weerselo. In 1943 hebben 7 jongens uit de Welkom via ''verkeerde contacten'' zich gemeld voor de zg Marine-West. DE directeur die er lucht van kreeg heeft gezorgd dat het niet doorging. In deze lezing is er dus geen jongen van de stichting in duitse krijgsdienst gekomen. Welhebben de jogens die inAlmen waren ondergebracht werkzaamheden voor de Duitsers moeten uitvoeren bij de O.T. Alles uitgebreider te vinden op pagina 110-114. Het boek is uitgegeven door de uitgeverij van de Stichting in 1951. 

Ik ben zelf geboren in de Eusebiusstraat waar de Kleermakerij en de schoenmakerij waren ondergevracht en ook ons gezin. Nadat de huzen door de Duitsers in de fik waren gestoken om de Tommy's ''uit te roken'' is het gezin gevlucht terwijl er op straat hevig geschoten werd. DE vlucht ging terug naar Hoenerloo lopend. Ik was 3 weken oud

Dick KruijdPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!