stamboomforum

Forum logoBoeken, publicaties, websites » Mobielvriendelijke website


Profiel afbeelding

Hoi

Ik denk erover om mijn website die is gericht op genealogie [link] binnenkort een flinke opfrisbeurt te geven. Ik zou de site graag mobielvriendelijk maken. Wat niet meevalt in mijn geval want de hoeveelheid informatie is enorm.

Voor mijn huidige site heb ik geen gebruik gemaakt van genealogie software maar ik weet net genoeg van html etc. om mijzelf te redden. Ik laat me graag inspireren door hoe anderen het doen en kom er daarna wel uit.

Heeft iemand van jullie tips hoe ik mijn site mobielvriendelijk maak?

Wie kent er voorbeelden van mobielvriendelijke genealogische websites?

JP Ouweltjes

Als webdesigner is mijn tip de site 'responsive' te maken, ofwel zorgen dat de theme/template responsive is. Dan zal de weergave op mobiel en tablet goed weergegeven worden, tenzij er gebruik wordt gemaakt van tabellen met vaste breedte, dan moet er alsnog geschoven worden.

Yolanda Lippens

Dank Yolanda. Ik was deze term al tegengekomen. Het is zoals je al aangeeft met name mijn kwartierstaat waar ik mee worstel; ik heb deze in een tabel geplaatst (kolom 1 volgnummer, kolom 2 content) en deze laat zich niet zo makkelijk schalen. Wat ik zou willen is het volgende:

  • Op desktopbreedte wordt de volledige content van de kwartierstaat in de tweede kolom getoond (naam, dtb gegevens, ouders, vermeldingen in secundaire bronnen)
  • Op mobielbreedte worden alleen de highlights uit deze content in de tweede kolom getoond (naam, dtb gegevens)

Een makkelijker oplossing zou zijn als de extra content in een aparte kolom wordt getoond maar dat maakt het minder overzichtelijk, denk ik.

Enig idee of dat te doen is, bijvoorbeeld met html tags?

JP Ouweltjes

"Op desktopbreedte wordt de volledige content van de kwartierstaat in de tweede kolom getoond (naam, dtb gegevens, ouders, vermeldingen in secundaire bronnen) / Op mobielbreedte worden alleen de highlights uit deze content in de tweede kolom getoond (naam, dtb gegevens) / Enig idee of dat te doen is, bijvoorbeeld met html tags?"

"ik weet net genoeg van html etc. om mijzelf te redden. Ik laat me graag inspireren door hoe anderen het doen en kom er daarna wel uit."

Ja dat is te doen met enige kennis van html. css, etc.
(hoewel het soms wel een uitdaging is ... en sommige zaken gewoon echt een groot en breed scherm nodig hebben)
Zie bijvoorbeeld mijn website(s) (m.n. Stamboom en Mahjong)

Grtn

Jan_K.

Bedankt, Jan. Ziet er idd goed uit!

JP Ouweltjes

graag gedaan en dank


Grtn

Jan_K.


Ik heb inmiddels het nodige veranderd. Eerst maar eens flink de bezem gehaald door de html code. Dat was wel nodig!

Daarna de site responsive gemaakt en voorzien van twee menustructuren, een voor schermen met een breedte vanaf 1200 pixels met een menu aan de bovenkant en een voor de kleinere schermen met een dropdownmenu in de rechterbovenhoek. 

Mijn afbeeldingen zijn nog niet responsive. Dat is niet zo lastig te verhelpen.

Waar ik nog mee mee aan het prutsen ben is hoe ik de bezoekers door die oneindige kwartierstaat leidt. Ik denk aan een aantal statische navigatieknoppen aan de onderkant van het scherm. Maar daarvoor zal een aantal scripts moeten schrijven met gebruikmaking van o.a. queryselectors. Daarvoor is wel wat meer werk nodig :-)

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu