stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Geheimregister >1.648 Ontslagen Gevangenen: Verleden c.1853-1882/1897, leeftijd, kenmerken, foto's



Profiel afbeelding

Googlend op mijn smartphone naar o.m. Reynier Wil(le)mot/Wiel(e)mo(u/n)t apr-aug 1672 - commandant Goudse Waardgelders 1672 te Crèvecoeur - liep ik plotsklaps aan tegen: 

images.tresoar.nl/archief-collectie/18_01/18_01_1_1883.pdf

  • Het bevat voor 255 ontslagen gevangenen volgens het geheimregister hun "carrièreverloop" en ander bijzonderheden. Daar kwam ik pas achter op mijn PC, want  op mijn smartphone stond als herkomst slechts 18_01/18_01_1_1883.pdf en de lijst begint plotsklaps met no. 68 zonder enige inleiding.
  • Aan het slot staat een alfabetische index op familienaam en hun no. op de lijst.  N.B.: Onder no. 90 RK stoelenmatter Johannes Wilhelmus Gerardus Wielemout (24) uit Den Haag. Foto 1883 en 1895 Wielemout
  • Als ik mij niet vergis is Tresoar het Fries Archief, maar hoe de officiële toegang op hun site is, heb ik niet uitgezocht.

Martin Jongkoen - 3 mei 2020 - 16:33 (laatst bijgewerkt 3 mei 2020 — 22:31 door auteur)

Googlend op "Geheim Register" loop ik eveneens op Tresoar tegen een 11 blz. tellende toelichting aan archief-collectie/18_01/18_01_1.pdf. Hieruit het volgende begin:

  • In zijn missive van 31 maart 1882 aan de Procureurs-generaal bij de Gerechtshoven, maakte de Minister van Justitie A.E.J. Modderman bekend, dat hij vanaf eind mei 1882 bij wijze van proef een Geheim Register van Ontslagen Gevangenen wilde laten uitgeven.
  • In dit Register zouden voortaan de fotoportretten, persoonsgegevens en justitiële antecedenten van "alsnog in het algemeen gevaarlijk te achten gevangenen, die in de volgende maand zullen worden ontslagen" , worden opgenomen.
  • Onder deze categorie ex-gedetineerden schaarde de Excellentie alle recidivisten uit de cellulaire of strafgevangenissen te Hoorn, Leiden, 's-Hertogenbosch, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht met een voltooide gevangenisstraf van meer dan twee jaar gemeenschappelijke, of meer dan één jaar eenzame opsluiting en voorts alle vrijgelaten gevangenen uit het Huis van Opsluiting en Tuchtiging te Leeuwarden.
  • In het laatstgenoemde instituut - dat ingevolge de gestichtenwet van 1884 Bijzondere Strafgevangenis voor mannen werd genoemd - waren ook aan het einde van de negentiende eeuw voornamelijk de 'zware' gestraften van Nederland ondergebracht; in concreto de gedetineerden met een vrijheidsstraf van meer dan vijfjaar en gevangenen jonger dan achttien of ouder dan zestig jaar met een detentiestraf van meer dan drie maanden.
  • De aanvankelijke proef die Modderman met het Geheim Register van Ontslagen Gevangenen nam was klaarblijkelijk zó succesvol, dat de verschijning van het maandblad vanaf 1882 in totaal zo'n veertien jaar werd gecontinueerd.

Martin Jongkoen - 3 mei 2020 - 17:03 (laatst bijgewerkt 3 mei 2020 — 17:08 door auteur)

De site van de Friese Strafgevangenis Blokhuispoort te Leeuwarden geeft ook de nodige informatie over het geheim register. Hieruit:

  • Dit zogeheten Geheim register van ontslagen gevangenen begint in 1882 en loopt door tot 1897 (t/m 1895: 1.648 gevangenen). Dit register is te raadplegen op het Rijksarchief in Noord-Brabant en het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) te Den Haag. Het CBG beheert ook het Algemeen Nederlandsch Politieblad 1852-1946, waarin in de rubriek 'gesignaleerde misdadigers' de aanhouding wordt gevraagd van verdachten, bij verstek veroordeelden en ontsnapte gevangenen.
  • Het Rijksarchief in Drenthe beheert een bijzondere collectie van zo'n 5.000 signalementkaarten van personen uit de rijkswerkinrichting te Veenhuizen 1896-1901. Het betreft zogenoemde verpleegden', duizenden landlopers en kleine criminelen uit het hele land. De Groningse, Friese en Drentse 'verpleegden' zijn al gepubliceerd in genealogische jaarboeken. In de inschrijvingsregisters treft u vaak prachtige beschrijvingen van de gevangenen aan zoals de kleur van de ogen, de haren en de vorm van de neus. Vooral voor 1886 zijn er ook aparte signalementregisters bewaard gebleven.
  • Onder de link Inleiding (hieronder) vindt u enige achtergrondinformatie met betrekking tot het Geheim Register van Ontslagen Gevangenen (afkomstig uit het register zelf). In de beschrijving die hoort bij de foto van de gevangene wordt verwezen naar de jaargang en het paginanummer waar u meer informatie over de betreffende persoon kunt vinden. Ook het bijbehorende registernummer, wat correspondeert met het fotonummer, staat vermeld. 
  • Inleiding geheimregister  bron, Tresoar
  • Foto's geheim register van ontslagen  (zoeken op: geheim register) bron, Tresoar N.B.: Juiste Link foto's geheim register
  • Rolboeken Database van het Strafrechterlijk Archief bron, Tresoar
  • Gevangen op de glasplaat BSL In de bijzondere strafgevangenissen werden gevangenen op de foto gezet en vastgelegd op glasplaat. De techniek van de fotografie stond nog in de kinderschoenen. Haarscherpe foto's van gevangenen uit een periode van 1880 tot 1935. Er zijn 1804 glasplaten uit de Bijzonder Strafgevangenis Leeuwarden bewaard gebleven en bevinden zich nu in het  Nationaal Gevangenismuseum te Veenhuizen. 

Martin Jongkoen - 3 mei 2020 - 17:33 (laatst bijgewerkt 3 mei 2020 — 22:33 door auteur)


In het jaarboek 1991 van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) zou op pagina 232 e.v. de Index Geheim register van ontslagen gevangenen 1882-1890 staan. (volgens site van de Sneuper)

Martin Jongkoen - 3 mei 2020 - 18:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu