stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Beste papiersoort



Profiel afbeelding

Hallo allen,

Al enige tijd ben ik bezig met het uitvogelen van mijn voorvaderen. Inmiddels heb ik een aardige collectie en een mooie samenstelling gemaakt, die ik graag zou willen laten uitprinten op A1 formaat. Hierbij wil ik graag een uitstraling creëren met een papiersoort zodat het lijkt alsof de stamboom al jaren bestaat. Dus niet de standaard gladde papiersoorten die doorgaans gebruikt worden voor posters, maar eerder een wat grovere papiersoort die in de loop van de jaren kan verkleuren zonder dat de inkt gaat verkleuren. Nu ben ik niet zo thuis in de drukwerken en vraag me dus af waar en vooral wat voor soort papier ik het beste kan gebruiken om een echte authentieke uitstraling te krijgen. De drukkers heb ik al benaderd maar krijg niet een eenduidig antwoord dus vandaar mijn vraag of er iemand is die al eerder iets soortgelijks heeft geprobeerd, iemand hier ervaring mee heeft of veel verstand heeft van papiersoorten.

Alvast mijn eeuwige dank.

Groet, John

JohndeBeer - 29 dec 2020 - 18:55

John,

vraag eens naar [hand] geschept papier, Lompen werden helemaal vervezeld. Die brij wordt dan over een zeef gegoten, Dit geeft dan een papiersoort met ongelijke vezelige randen en een minder glad oppervlak. Geen goedkoop paier, omdat het arbeidsintensief is. Soms zie je oorkonde's gedrukt op dit papier.

Jan Achterberg - 29 dec 2020 - 19:20

Als geld geen rol speelt zou je dat handgeschepte papier in "boekdruk" (loodzetsel) moeten laten bedrukken zodat je een "moet" krijgt. Dat zal, nog meer dan de papierkeuze, de oude uitstraling bepalen. Ook het lettertype (met schreefjes=een 'voetje' aan elke letterstok) en de opmaak zijn belangrijk. Zoek op google naar voorbeelden van oude documenten, pampfletten e.d.   Een "moet" ontstaat door de indrukken van de loden letters in het papier zodat je een beetje reliëf kan voelen. Tot vijftig jaar geleden was dit de gewone manier om boeken en kranten te drukken. Misschien kan je een dorpsdrukkertje vinden die dit nog kan. Hij zal A1 formaat waarschijnlijk niet in één keer kunnen bedrukken maar in vier of acht keer. Het mag m.i. dan best een beetje onregelmatig om het oude effect te versterken.

Als geld wél een rol speelt, maak je zelf de opmaak naar het voorbeeld van zo'n oud pamflet en laat het printen (zoals je al van plan was) op ongecoat dik papier of dun karton in een beetje perkamente tint. Elke goede kantoorboekhandel of tekenmaterialenwinkel heeft keuze uit tientallen soorten. Koop het bij of in overleg met de drukker omdat niet elk papiersoort geschikt is voor zijn printer. Leg na het printen de hele stapel affiches op elkaar en ga met een grove vijl langs de randen. Houd er desgewenst ook een lucifer bij en maak per vel wat subtiele vlekken met een lapje gedrenkt in consumptie olie. Eerst even oefenen voordat je het drukwerk te lijf gaat!

Het zou leuk zijn al je een foto maakt van het eindresultaat en ons laat zien hoe het uiteindelijk geworden is. Ik ben in elk geval benieuwd. Succes.

sprangers - 30 dec 2020 - 00:11 (laatst bijgewerkt 1 jan 2021 — 12:50 door auteur)

Een dorpsdrukkerijtje zal lastig te vinden zijn. Ik zou eerder zoeken naar een hobbydrukker bij jou in de buurt.

Petra - 30 dec 2020 - 08:29


resultaat moet er oud uitzien - OK

daar horen dan geen woorden bij als "printen" en "A1-formaat"

verdiep je even in de oude papierformaten (kwarto etc)

schrijven .. liefst met een kroontjespen ... of wel een heel goede printer met een mooi lettertype

papier kun je er oud uit laten zien
(ik heb op kantoor ooit eens een beker koffie over een stapel papier gegooid .. dat zag er na een tijdje indrukwekkend uit)
zie https://www.google.com/search?q=papier+oud+laten+lijken

Grtn

Jan K. (genealinks.tk) - 30 dec 2020 - 11:54







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu