stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Zoek artikel over een kroniek over de provincie drenthe ca.



Profiel afbeelding

Jaren geleden (ik denk rond 2010) kwam ik een kort artikel tegen over een plan om een kroniek over alle losse provincies van Nederland te schrijven (ca. 1700). Ik ben de naam van de kroniekschrijver dus vergeten, maar in dat artikel stond dat hij in elk geval al het deel over Drenthe geschreven had en toen is overleden. In Drenthe had hij de schoolmeester/koster/tapper/herbergier? Eilard Fledderus bezocht om informatie te verkrijgen. 

Ik ben al tijden op internet op zoek geweest naar deze informatie en ik heb ook  een mail gestuurd naar het drents archief (dacht ik) en de vraag gesteld op het forum van drents archief (dacht ik, maar ik kan dat forum niet meer vinden). Ik weet zelf dus ook niet of ik dit nu gezien heb in het drents archief zelf of in het drents museum. Ik heb deze herinnering en die klopt, maar ik zou graag de bron weer kunnen vinden. Het lukt mij dus niet op internet om deze bron te vinden. Normaal kan ik veel op internet vinden, maar ik denk dat ik antwoorden op deze vragen niet vaak genoeg gezocht heb op internet. 

Wat weet ik van Eilard Fledderus? Hij trouwt 1) Vledder, 22 augustus 1686,  als Alardus Fledderus met Marrichien Jans. Hij woont in Havelte. en 2) Havelte, 18 april 1718 als Eylardus Fledderus, weduwnaar; beroep: koster met Lammigjen Roelofs, jongedochter; herkomst: Eemster onder Dieveren.  

Kan iemand deze informatie vinden? En dan zou ik ook graag weten hoe ik dat gevonden is;). 

Zwenny - 17 dec 2022 - 13:17

kan het deze zijn

Marvel Bulte (1943-2018), een beminnelijke kroniekschrijver van Emmen en omgeving – Drenthe – DVHN.nl

https://newsbeezer.com/netherlands/marvel-bulte-1943-2018-een-beminnelijke-kroniekschrijver-van-emmen-en-omgeving-drenthe-dvhn-nl/

Renee2 - 23 dec 2022 - 15:49 (laatst bijgewerkt 23 dec 2022 — 19:06 door auteur)

De correcte naam is Marcel Bulte.

D.J. Warrink - 12 jun 2023 - 13:52

Ik had dit bericht niet gezien. Dit is niet de juiste, want de kroniek zou in een heel andere eeuw geschreven zijn.

Zwenny - 10 nov 2023 - 21:24


Ik ben op wieiswie onderstaande info tegengekomen. Er staat datum 1500 bij maar bij het openen van het blad, blijkt het wel om deze trouwregistratie te gaan. Ik heb allen Fledderus als achternaam ingevoerd en "E" als "beginnend met" bij de voornaam. Ik zie vervolgens ook dat hij een kind in Diever laat dopen. Hij betaalt ook haardstedengeld (2 gulden). Dit bedrag werd bij ambachtslui (en kosters ed) geheven. Ik weet niet of dit een kerkelijke koster betreft of dat het mogelijk iemand is waarbij iemand in de kost kan? Herbergier oid? Want bij een andere registratie staat dat hij "weinig tapperijen" doet en om die reden geen haardgeld hoeft te betalen....

Groeten van Sandra

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Gomersbach - 11 nov 2023 - 08:11 (laatst bijgewerkt 11 nov 2023 — 08:18 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu