stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Volledige tekst van "Hwerom Rinkje nei de thé gjin slokje ha woe" van Geertruida Christina Jentink opgelost



Profiel afbeelding

Geertruida Christina Jentink schreef voor het Friesch Volksblad de feuilleton "Hwerom Rinkje nei de thé gjin slokje ha woe". Via Delpher heb ik twee afleveringen van de feuilleton terug gevonden,  nl. 12-7-1891 en van 26-7-1891. In 1941 is hiervan met inleiding  van M. Braaksma een boekje uitgegeven, volgens mij bij Brinkman te Bolsward. 
Aangezien de schrijfster een oud-tante van mijn vader was en in de familie een omstreden figuur, terwijl ze in Friesland nog steeds wordt  gewaardeerd (nog dit jaar werd ter gelegenheid van vrouwendag een kleine tentoonstelling aan haar gewijd) ben ik op zoek naar zoveel mogelijk materiaal over haar. Het is iemand om je eens echt in te verdiepen.
Nicolette 
 

Nicolette Jentink - 22 mar 2023 - 16:03

Mogelijk wel bekend?: een biografie door J. Kalma : Geertruida Christina Stellingwerf-Jentink (1852-1918)

In te zien bij Tresoar

A. Brom - 22 mar 2023 - 17:40 (laatst bijgewerkt 22 mar 2023 — 17:40 door auteur)

Meer boeken en feuilletons (helaas niet online in te zien) van haar <hier>

Willem H. - 22 mar 2023 - 18:33

Bij Tresoar is het complete verhaal ook niet te vinden. Alle biografieën van Trui heb ik denk ik wel gevonden en zo niet, dan mis ik niet veel. Ze melden eigenlijk allemaal hetzelfde. Waarschijnlijk, omdat Trui haar persoonlijk archief heeft verbrand. En de familie sprak niet of nauwelijks over haar. Door het lezen van het boekje hoop ik juist wat meer inzicht in haar denken te krijgen. 
Blijf hoop houden dat er ergens een Fries is die het bewust boekje heeft en voor mij wil kopiëren, uiteraard tegen vergoeding van de kosten.
Nicolette

Nicolette Jentink - 22 mar 2023 - 22:57

Dank allemaal voor het meedenken, maar ondertussen ben ik blijven zoeken en heb het boekje te pakken gekregen. Voor wie ook nog eens een oud boekje zoekt: http://www.antiqbook.com/. Het lijkt een Engelse site, daarom had ik hem in eerste instantie overgeslagen, maar zij coördineren een aantal antiquariaten. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 23 mar 2023 - 17:13


Ik denk dat het boek -niet gratis- aangevraagd worden bij uw bibliotheekvestiging. Zie Hwerom Rinkje nei de thé gjin slokje ha woe, novelle, taal Westerlauwers Fries, serie Boalserter neiprintingen, Geertruida Christina Stellingwerf-Jentink,  https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.046228861.html/hwerom-rinkje-nei-de-th%C3%A9-gjin-slokje-ha-woe/

W. van der Kooij - 23 mar 2023 - 17:15







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu