stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Wat is de beste manier om kwartierstaat op te schrijven?



Profiel afbeelding

Beste lezer,

 

Hopelijk post ik het in het juiste subforum, anders graag verplaatsen.

Mijn kwartierstaat bedraagt op dit moment zo'n 500 voorouders. 

Een gedeelte hier van is af en zou ik alvast op papier willen zetten.

Hoe kan ik dit het beste doen?

 

Volgens het CBG wordt het systeem Kekule het meest gebruikt.

Voor de leesbaarheid en het gemak heb ik het liefst een schematische weergave van mijn kwartierstraat maar dan moet het zo groot worden als de Nachtwacht ben ik bang.

Heeft iemand tips?

Diego Veen - 27 mar 2024 - 12:12

Systeem Kekule is inderdaad het meest gebruikt en in mijn ogen ook het meest logisch (vader persoon is 2x het nummer, moeder is 2x +1 dus simpel deduceren)

Tip: Gebruik goede software (zelf gebruik ik Aldfaer) daar kun je bij rapporten een prima kwartierstaat uitkrijgen grafisch of tekst. 

Of gebruik een tekstverwerkingsprogramma per gezin met de Kekule nummering om het overzichtelijk te houden.

 

Edit: In mijn Aldfaer bestand zitten nu 13300 personen. 

Annemarie57 - 27 mar 2024 - 12:41 (laatst bijgewerkt 27 mar 2024 — 12:42 door auteur)

Er zijn uiteraard talloze manieren, en verschillende soorten software kunnen helpen. Ik ben er voor mijzelf uitendelijk op uitkomen dat het zelf volledig op schrift stellen toch het meest flexibel is. Dat kan in een tekstverwerkingsprogramma. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om het in html te doen, waarbij de kwartierstaat is verwerkt in een tabel. In javascript heb ik een routine gemaakt die ervoor zorgt dat alle herhaalde kwartieren slechts eenmaal hoeven te worden uitgeschreven en dan middels een copy/paste tijdens het laden van de html in de browser automatisch worden gekopieerd. Zo blijft de html code compact en blijft het verwerken van nieuwe gegevens relatief eenvoudig. Ook heb ik in javascript een menu gegenereerd (aanroepbaar door te klikken op het kwartiernummer) dat het navigeren door de kwartierstaat (uitprinten daarvan beslaat ca. 450 A4'tjes) eenvoudiger wordt, en uitsnedes kunnen worden gemaakt. Voor wat betreft gegevens in de html tabel zelf heb ik ervoor gekozen om bronnen zoveel mogelijk integraal op te nemen inclusief een verwijzing naar de bron. Ik realiseer me dat dit soms de leesbaarheid niet bevordert maar het houdt de gegevens wel bij elkaar (dit in tegenstelling tot voetnoten of een referentielijst). 

JP Ouweltjes - 27 mar 2024 - 12:43 (laatst bijgewerkt 27 mar 2024 — 12:45 door auteur)

Bijgaand de kwartierstaat van mijn oude leermeester in het Kekule systeem als voorbeeld:https://www.jacobs-schumacher.eu/kwartierstaat.htm

Annemarie57 - 27 mar 2024 - 13:01


Bedankt voor de antwoorden. 

Idealiter zoek ik ook iets wat ik mooi kan printen en inlijsten maar met deze aantallen, en zeker wat hierboven wordt genoemd (13000) is dat vast niet mogelijk ;) 

Diego Veen - 30 mar 2024 - 19:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu