stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Wie weet raad? Zoeken naar Fries Doopsgezinden.. opgelost



Profiel afbeelding

Het spoor naar mijn Gorter voorouders loopt dood bij:

Jan Janszoon Gorter die in 1786 huwt in de mennonietenkerk te Westzaan met Guurtje Pieters Hooft (Hoofd) en opnieuw in 1789 Westzaan, met Engeltje Klaas Wit. Hij is gedoopt 28 maart 1784 te Westzaan voor de Fries Doopsgezinde kerk.

Het probleem van de Friese Doopsgezinden is dat ze veelal gedoopt worden als jong volwassenen. Ouders worden hierbij dan niet meer genoemd. En zoek dan de ouders er maar eens bij!

In het voorjaar ben ik in Koog-Zaandijk in het archief geweest. Ik had speciale toestemming gekregen om in de boeken van de Doopsgezinde kerk Westzaan te zoeken. Helaas leverde dit niet het gewenste resultaat. Ook de digitale bronnen van de Friese Doopsgezinden Westzaan, geven geen antwoord op mijn vraag. Ik weet dus nog steeds niet wie zijn ouders waren en heb geen idee waar ik nu nog verder kan zoeken. 

Wie weet raad? Alle tips zijn welkom!

 

Guke Hofman-Gorter - 22 aug 2009 - 15:36

Hallo Guke,

Weet je wanneer en waar Jan Janszoon Gorter overleden is?

Met vriendelijke groet. 

Jacobus - 22 aug 2009 - 17:38

Hallo JacobusAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Jansz Gorter is overleden 9 mei 1811 te Westzaan, oud, 47jaar. Helaas worden ook hier geen ouders vermeld.

Groetjes, Guke

Guke Hofman-Gorter - 22 aug 2009 - 18:19

Hallo Guke,

Ik had mijn vraag wat slordig geformuleerd. Zijn overlijden had ik al op Internet gevonden maar het ging mij inderdaad om eventuele van belang zijnde gegevens uit zijn overlijdensakte. Stond zijn geboorteplaats er wel in?

Beschik je soms over de huwelijksakte van zijn dochter Neeltje Gorter, die op 05-08-1821 in Zaandam is getrouwd op 18-jarige leeftijd? Haar vader was weliswaar reeds 10 jaar eerder overleden maar misschien zijn de huwelijksbijlagen van belang. In die tijd zie je ook wel eens de doodcedullen van de grootouders.

Met vriendelijke groet.

Jacobus - 22 aug 2009 - 19:37

Hallo Jacobus,

Ik heb geen huwelijkse bijlagen gezien van de kinderen van Jan Jansz.Gorter. Mogelijk niet eens van zoon Jan, mijn directe voorouder, maar dat weet ik niet meer zeker. Ik heb 6 trouw data van zijn kinderen. Als het bekijken van de huwelijkse bijlagen iets kan opleveren, dan ga ik dat zeker doen! Ik zocht altijd verder in het verleden. Misschien dat zo?n stap terug wel meer oplevert!  

 

O ja, Jan Janszoon Gorter is zeker in Westzaan geboren!

 

Groetjes, Guke

Guke Hofman-Gorter - 22 aug 2009 - 20:42

Hallo Guke,

Ik kom er nog wel op terug.

Maar hoe weet je zo zeker, dat Jan Janszoon Gorter in Westzaan is geboren?

Met vriendelijke groet.

Jacobus - 22 aug 2009 - 21:20

Euh, ja dat is te zeggen: Bij zijn trouwen staat Jm. van Westzaan. Nou ga ik heel hard twijfelenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Guke Hofman-Gorter - 22 aug 2009 - 21:39

Hallo Guke,

Bij je andere "Gorteronderwerp" schreef ik al:

 

" Wij zitten in het grensgebied van de DTB-registers en de Akten van de Burgerlijke Stand. Uiteraard zijn de akten B.S. zeer belangrijk omdat die uitgebreide informatie bieden.

En zeer belangrijk: de huwelijksbijlagen.

 

Wat zijn huwelijkse bijlagen?
Voordat je kunt gaan trouwen, moeten eerst uittreksels uit de geboorteregisters, afschriften van overlijdensakten van ouders, bewijzen van voldaan hebben aan de militaire dienst, enzovoorts, ingeleverd worden. Dat is al zo sinds 1811/1812. In het verleden werden die stukken bewaard als bijlagen bij de huwelijksakten. Die bijlagen zijn rijkseigendom en liggen bij het Rijksarchief. Als uitbreiding van de genealogische onderzoekmogelijkheden komen de bijlagen nu op microfiche ook in Koog aan de Zaan (Archief Zaanstad) beschikbaar. Vooral bij onderzoek in de 19e eeuw leveren de bijlagen soms nuttige informatie over geboorte- en doopdata en de herkomst van de gehuwden en hun ouders, of soms zelfs hun grootouders. Een mooie bron voor de stamboom-onderzoeker.".  

Jacobus - 23 aug 2009 - 10:39

Hallo Jacobus,

Uiteraard weet ik wel wat huwelijkse bijlagen zijn. Het zou mooi zijn als ik op deze wijze de ouders van Jan Jansz Gorter zou kunnen achterhalen. Hoewel ikzelf in huwelijkse bijlagen volgens mij nog nooit grootouders ben tegen gekomen, geloof ik best dat de mogelijkheid er is. Ik ga dus beslist een keer naar het archief om de huwelijkse bijlagen van de kinderen van Jan na te spitten. Hopelijk levert het echt wat op! Juist bij mijn eigen naam zo vastzitten, is erg frustrerend. Ik hoop wel dat, mocht ik niets vinden, ik hier nog een keer op terug mag komen. Ik zou toch wel graag willen weten of er nog andere wegen zijn, om te zoeken in de gegevens van de Friese Doopsgezinden.

Groetjes, Guke

Guke Hofman-Gorter - 23 aug 2009 - 13:18

Hallo Guke,

Ik vrees dat je bij de Friese Doopsgezinden (Zaanstreek) niet verder komt.

Jan Jansz Gorter had, voor zover mij bekend, 5 kinderen, die in 1821, 1823, 1823, 1824 en 1826 getrouwd zijn.

Ik zou een kopie van de huwelijksakte (1821) van Neeltje Gorter bij Genlias bestellen. Zij was pas 18 jaar. Haar vader was al overleden. In die akte worden alle overgelegde stukken genoemd. Niet geschoten is altijd mis. De andere (latere) huwelijksakten zijn van minder belang.

Met vriendelijke groet.  

Jacobus - 23 aug 2009 - 13:46

Hallo Jacobus,

Oke besteldAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

! Ik ben benieuwd! Achteraf was ik nog iets te snel, ik had ook die van haar zus Trijntje nog kunnen bestellen. Zij was 20 toen ze trouwde, in 1826. Nou ja, eerst maar eens afwachten wat dit oplevert!

Jan en Engeltje kregen trouwens 11 kinderen, waarvan er tenminste 5 als kind overleden zijn.

Groetjes maar weerAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Guke

Guke Hofman-Gorter - 23 aug 2009 - 15:33

Hallo Jacobus,

Vandaag eindelijk de kopie van de akte ontvangen. Er staat een vermelding in van de aanwezigheid van de doodcedulen van de grootouders van de bruid in de huwelijkse bijlagen, behalve van de grootvader van vaders zijde. Ik neem aan dat dit betekent dat deze grootvader nog wel in leven was ten tijde van het huwelijk van zijn kleindochter. De aanwezigheid van deze doodcedulen geeft me hoop, dat ik inderdaad op deze manier toch de namen van de grootouders ga vinden!

Een bezoekje aan het archief wordt nu zeker de moeite waard!

Groetjes, Guke

Guke Hofman-Gorter - 17 sep 2009 - 21:10

Hallo Guke,

Zo zie je maar weer hoe belangrijk de huwelijksbijlagen in deze periode zijn.

Het zal je bekend zijn, dat die bijlagen zowel in Haarlem als in het Zaans archief beschikbaar zijn.

Met vriendelijke groet,

Jacobus.

Jacobus - 17 sep 2009 - 21:50

Hallo Guke,

Op 4.10.1755 wordt Fries DG gedoopt Jan Jansz Gorter.

Zie:

http://www.den-braber.nl/vpnd/bronnen/nh/westzaan/westzaan_dtl_dgfv_15_13_doop_1741-1769.pdf

Zou dit de vader van jouw Jan Jansz Gorter zijn? Meestal werden de personen gedoopt tussen hun 23ste en 25ste. Jouw Jans Jansz Gorter is in 1784 gedoopt, dus zal hij rond 1760 zijn geboren. Dat zou mooi passen bij de Jan die in 1755 wordt gedoopt.

Nu de moeder.

Mary Alers

Mary Alers - 20 nov 2009 - 16:10

HalloMary,

 

Bedankt voor het meedenken! Ik moet bekennen dat ik inmiddels een stapje verder ben. Eind oktober heb ik in het archief te Haarlem, in de huwelijkse bijlagen van twee dochters van Jan Gorter en Engeltje Wit de naam van de moeder van Jan gevonden, te weten; Aagje Kuyper.

 

De doopdatum, 4 oktober 1755 van Jan Janszoon Gorter, heb ik zelf ook gevonden in de bestanden van de Friese Doopsgezinden (archief Koog/Zaandijk). Ik ben het met je eens dat dit mijn voorvader kan zijn. Maar een bewijs daarvoor ontbreekt. Over de grootvader wordt in de huwelijkse bijlagen helaas niets gemeld.

Nogmaals bedankt!

Mvg, Guke

Guke Hofman-Gorter - 20 nov 2009 - 19:04

Goedenavond Guke,

Waarschijnlijk wel laat, maar dan toch nog een reactie. Een mogelijkheid om nog wat verder te weet te komen levert het Oud Notarieël Archief. De index op dit bevindt zich in Rijksarchief Noord Holland lokatie Kleine Houtstraat. Hier bevinden zich de gegevens  over o.a. personen te vinden in oud notariële acten. Via testamenten en boedelscheidingen levert dat vaak voor Doopsgezinden vaak meer gegevens.  De eigenlijke acten moeten wel in het archief dat ze in bewaring heeft geraadpleegd worden. Voor de Zaanstreek is dat in Zaandam.

Met vriendelijke groeten,

Jaap Bes.

J.Bes - 6 apr 2015 - 19:58


Hallo Jaap Bes,

Alweer enige tijd geleden ben ik door een medegenealoog op dit zelfde spoor gebracht. Ik heb het oud-notarieel archief in Haarlem bezocht en heb er ook enkele aktes in gezien, die daar digitaal aanwezig zijn, met voor mij zeer bevredigend resultaat.

Voor anderen die dus met hetzelfde probleem zitten is het dus absoluut een aanrader!

Heel erg bedankt voor uw reactie!

Mvg, Guke

Guke Hofman-Gorter - 6 apr 2015 - 20:30







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu