stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Glane, een klein dorpje onder Losser, hoe ontstond het?



Profiel afbeelding

Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de topic Ter Beek/Loohuis in Losser.

In deze topic werd ook ene Hendrika ter Glane genoemd, de naam ter Glane kom ik wel vaker tegen

als ik aan het zoeken ben naar mijn voorouders.

Nu ben ik wel erg nieuwsgierig naar de geschiedenis van Glane.

Ik ben zelf  in 1949 in Glane gem Losser ov. geboren, en ken het dorp wel vanaf die tijd.

Mijn ouderlijk huis stond aan de Glanerbeek.

Zijn er op het forum mensen die de geschiedenis kennen van Glane?

Of mij kunnen vertellen of er een boek bestaat, die de geschiedenis ervan vermeld ?

Wie weet meer ?

Willemina.

Willemina Meijer - 22 aug 2009 - 20:28

Masje II - 22 aug 2009 - 20:31

Dag Willemina,

Je kunt dit waarschijnlijk ook bij de Stichting Historische Kring Losser navragen.

Waar de naam precies vandaan komt weet ik niet. I.i.g waren er over de grens in Gronau (ksp. Epe, Eilermark) erven Große Glanemann en Lütke Glanemann. Zoals op Wikipedia is vermeld, is het klooster pas in 1665 gesticht. (Het Syrisch-Orthodoxe klooster aan de Nederlandse kant is veel jonger. Het oorspronkelijke klooster is pas in 1911 gesticht door Noorse zusters.)

Er was geen erf met een dergelijke naam in de marke Losser. Wel komt deze naam in de volkstelling van 1748 voor: 1) Gosen ter Glane (daghuurder), vrouw Ale en 2) H. ter Glane (slegt), vrouw Ale. Vroeger viel Glane gewoon onder de marke Losser. Overdinkel heeft trouwens een vergelijkbare geschiedenis.

Frank

Frank Steggink - 22 aug 2009 - 21:34

 Hallo Willemina,

Ik had een antwoord over de naam Glane, maar had je vraag niet goed gelezen. Daarom heb ik het antwoord weer weggehaald. Maar misschien voor de mooie plaatjes: http://nl.wikipedia.org/wiki/Glanerbeek

Gegroet,

Freddy

Freddy - 23 aug 2009 - 10:04

Hallo mevrouw Meijer,

Volgens Losser Voorheen en Thans,blz. 137, geschreven door C.J.A. van Helvoort, (oud Burgemeester van Losser)".....We laten dit gebouw echter recht van ons ( met dit gebouw werd bedoeld het St. Olafsklooster)en vervolgen onzen weg naar Glane, dat bij de volkstelling van 1910 dezen naam heeft ontvangen, naar het beekje, dat er in de Dinkel stroomt. Administratief tot zelfstandige buurtschap verheven is dit vlek echter nog van weinig beteekenis; wat arbeiderswoningen in verspreide orde, een grensstation der lijn Gronau-Oldenzaal en een tolkantoor. Toch treffen we reeds een flink gebouw der R.K. Arbeidersvereeniging aan, waarvan we de geschiedenis even memoreeren....." . Tot zover in oude spelling het verhaal van het onstaan van de Glane, geschreven in 1926 door genoemde Van Helvoort.

Vriendelijke Groeten,

Bertus de Jongeburcht

A.F. de Jongeburcht - 23 aug 2009 - 22:11

Het is wel aardig hoe die oud-burgemeester van Losser dat formuleert: "Glane, dat bij de volkstelling van 1910 dezen naam heeft ontvangen, naar het beekje, dat er in de Dinkel stroomt. Administratief tot zelfstandige buurtschap verheven..." 

Zelfstandige buurtschap?. Dit waren de wijken in Losser:

Wijk D. Dorp, Gesticht "Maria Bijstand"
Wijk D. Dorp, Overige huizen
Wijk M. De Marke, Huizen
Wijk O. Overdinkel, Huizen
Wijk G. Glane, Huizen
Wijk N.B. Noord-Berghuizen, huizen
Wijk Z.B. Zuid-Berghuizen, huizen
Wijk Z.L. Zuid-Lutte, huizen
Wijk N.L. Noord-Lutte, huizen
Wijk B. Beuningen, huizen   

Die indeling heeft-ie natuurlijk zelf opgegeven bij de volkstelling (van 1909 overigens). Maar of dat adminstratief nou ook maar iets voorstelde.......

groeten, Frans

Frans Angevaare - 23 aug 2009 - 23:04

Beste mensen.

Leuk zoals iedereen reageert, zo onbekend is Glane dus niet.

Ben op het ogenblik bezig om de geschiedenis van Glane te lezen (al is het niet veel).

Hartelijk dank voor jullie reacties, hopelijk komen er nog meer ):--)

Groet Willemina.

Willemina Meijer - 24 aug 2009 - 09:27

Hallo Frans,

Kan het zo zijn dat de Glane en Overdinkel voor de telling van 1909 werden geadministreerd onder de marke? Maar eigenlijk heeft de naam niet direct te maken met het ontstaan van de buurtschap. Meer daar mee te maken heeft, net als Overdinkel, de textielarbeiders die in Gronau werkten en niet daar, maar in Nederland wilden wonen.  En om niet al te ver van het werk te zijn, zowel aan de Glane of in Overdinkel gingen wonen. Mijn overgrootouders woonden ca 1886 aan de Glane, waar mijn grootvader ook geboren zou zijn, later woonden ze in het Tiekenveen te Overdinkel. In die tijd nog het Losserse veld. Dat in de volksmond de Glane al de Glaan of de Glane werd genoemd voor 1909 is niet ondenkbaar.

Groeten Bertus

A.F. de Jongeburcht - 24 aug 2009 - 12:31

Hallo Bertus

Je denkt (en Willemina ook) misschien dat ik wat van de streek afweet maar dat is helemaal niet zo hoor. vanuit mijn belangstelling voor de bestuurlijke geschiedenis van Nederland troffen de opmerkingen van die oud-burgemeester me, vandaar dat ik reageerde.

Om op je vraag terug te komen: in 1909 waren de marken bestuurlijk niet meer relevant, lijkt me. De gemeente was de kleinste bestuurlijke eenheid, en de marken die nog bestonden waren (private) rechtsvormen en/of verenigingen. Dus in 1909 had je alleen met de gemeente Losser te maken, die natuurlijk uit meerdere gehuchten, buurtschappen of hoe je ze ook noemen wil kon bestaan.

Wat ik verder nog vond: Van der Aa (midden 19e eeuw) kent geen gehucht/dorp/buurtschap/gemeente Glane. En daar staat toch wel erg veel in. Wel de Glanerbeek (of Mulderinkbeek) en het gehucht Glanerbrugge met 6 of 7 huizen en 40 inwoners, en een grenskantoor tbv van in- en uitvoer van goederen naar Pruissen. Genoemd naar de brug over de beek, maar dat is thans gemeente Enschede vlgs Wikipedia.

Onder Losser staat in Van der Aa nog wel wat interessants, maar de scan die ik heb beslaat helaas niet de volledige pagina: "De kerk, aan O.L.V. Geboorte toegewijd, is in het jaar 17.. gebouwd, vóór dien tijd gingen de R.K. ingezetenen ter kerk na.. het klooster Glane, deze kerk is in het jaar 1845 vergroot".

Dat klooster (zie de link) zou van < 1489 zijn.

Ook nog Wikipedia:  "Glane-Beekhoek (ook gespeld als Glanebeekhoek) is een buurtschap in de gemeente Losser in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt aan de N731 iets ten noorden van Glanerbrug, niet ver van de grens met Duitsland. Voorheen stond op het plaatsnaambord "Glanerbrug, gemeente Losser" te lezen."

Ten slotte, het Repertorium Nederlandse Gemeenten 1812-2006 maakt geen melding van Glane.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 24 aug 2009 - 16:50

Hallo Frans,

Dat de marken waren afgeschaft is  bij mij bekend, de verdeling in Losser vond plaats bij KB van 9 juni 1851 no 36. Maar voor in Losser de wijken werden aangegeven met een naam werd in de gemeente Losser volgens mij in de bevolkingsregisters aangegeven of je in het Dorp Losser woonde of in de Marke Losser. Later, zoals ik aangaf, nam de bevolking door de grensgangers toe en ontstond naast de wijk de Marke, Glane en Overdinkel. In de volksmond was het Glanerveld en Overdinkel toen al wel eerder in gebruik. Over de beek de Glaan of de Glane zijn wel aardig wat gegevens te vinden. Er wordt verondersteld, dat met de Glaan/Glane een glanzende Beek/Bach werd bedoelt. Bekend is het Klooster Maria Vlucht op de Glaan, net over de grens met Duitsland. Hier vonden de gevluchte Nonnen uit Almelo hun thuis nadat ze uit Almelo waren verdreven.

Groeten Bertus

A.F. de Jongeburcht - 24 aug 2009 - 17:30

Oke Bertus, nu begrijp ik beter wat je bedoelde. In de volkstellingen van 1889 en 1899 werd de gemeente Losser inderdaad verdeeld in:

A        Dorp
B        De Marke
C        De Lutte
D        Beuningen
E        Berghuizen

Dat zal wel overeenstemmen met het bevolkingsregister neem ik aan.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 24 aug 2009 - 17:53

Hallo mevr. Meijer,

Ik heb uw profiel bekeken en zag dat u afstamt van Johannes Meijer en Chritina Franziska van Dam.

Wonende te Glane no. 56 (ca 1922)

Op het zelfde adres woonde ook zoon Christian Meijer, gehuwd in 1921 met Geertruida Hendrika in het Veld. Maar dat is u ongetwijfelt bekend.

Groeten Bertus

A.F. de Jongeburcht - 24 aug 2009 - 20:00

Bertus ,

Christian Meijer was een broer van mijn vader.

Alle broers en zus van mijn vader woonden in de Glane.

Mijn oma en opa woonden in de Glanerbeekhoek.

De laatste jaren van haar leven woonde oma in Glane bij ons in huis, en is daar ook overleden.

Willemina.

Willemina Meijer - 24 aug 2009 - 20:10

Ik heb zojuist een homepage over Glane aangemaakt, waar wellicht nog iets aanvullends in staat t.o.v. de eerdere reacties: http://www.plaatsengids.nl/glane

Frank van den Hoven - 21 jan 2011 - 22:18

Hallo,

Uw homepage over het gehucht Glane gelezen. Ondanks dat het voor mij geen nieuws bevat, geeft het een uitstekend beeld over de Glane. Uitstekend gedaan.

Groeten Bertus de Jongeburcht

A.F. de Jongeburcht - 22 jan 2011 - 13:32

Glane,

De naam van het kerkdorp Glane komt van het riviertje "de Glanerbeek" dat vanuit Duitsland via Glanerbrug (opgericht in het begin van 1600) in noordelijke richting Glane binnenstroomt en daar uitmondt in de Dinkel.

Glane maakte eeuwenlang deel uit van de Marke Losser en bij de oprichting van de Gemeente Losser in 1811 werd Glane een van de 5 kerkdorpen van deze Gemeente.

De verklaring van Glane komt van het middelnederlandse woord Glanur dat glans betekent.

Doordat de beek vanuit het zuiden richting noorden stroomt valt er voor een groot deel van de dag het zonlicht in de beek. Een tegenhanger van deze beek is de Zwarzbeck of Ruenbergerbeek die in het Oosten van de Gemeente Losser het land binnenstroomt.

In Glane bevond zich een groot erf te weten het Erve Mulderink.

Daarnaast lag over de Dinkel in de Glane het Erve ter Denge dat in 1200 "Die Groote ende die Lutteke Dengh" genoemd werd.

Het woord Dengh komt van Ding (dinsdag) en Thing dat gerecht betekent en dit zou zeer wel mogelijk zijn omdat men op grensscheidingen vaak recht sprak en ook daar het vonnis voltrok.

Waarschijnlijk heeft men vroeger op deze plek recht gesproken.

In het begin van de jaren 30 van de vorige eeuw bouwde een meneer Visser een aantal woningen aan de Gronausestraat in de Glane. Verder is er een buurtschap in de Glane dat "de Put" wordt genoemd.

Stien Meijerink Hannink

christina meijerink - 26 mei 2011 - 19:47

Beste Mevrouw, Weet u misschien iets over een bombardement waarbij diverse huizen in de buurtschap de Put werden getroffen? Ergens in 1944. mijn ouders woonden indertijd in de buurtschap.

Margaretha Tiehuis - 26 dec 2011 - 19:32

Hallo Margaretha,

In het boek:"In Losser is niets gebeurd..." door J.J. Luizink, uitgave van de Stichtin Historische Kring Losser, staat op blz. 182 en 183, Bommen op de Glane.

Op de atlas is het al moeilijk genoeg om dit kerkdorp te vinden, maar uitgerekend hier sloeg op donderdag 15 februari 1945 het oorlogsgeweld toe. Omstreeks 14.00 uur vielen er een 35-tal brisantbommen, afgeworpen door Engelse of Amerikaanse vliegtuigen en dompelden Glane in diepe rouw. Deze bommen viellen in de nabijheid van de percelen G 62 tot G 113. Ongeveer 30 hiervan ontploften bij dit bombardement en hierbij kramen om het leven:

- Johanna Maria Koertshuis, echtgenote van H. Elferink geboren te Losser 25 nov. 1881 wonende te Losser G.74.

- Bernardus Johannes Boerrigter geboren te Losser 23 april 1916, wonende Losser G. 63.

- Hendrik Verbeek geboren te Enschede 18 aug.1899, wonende Ploegweg 103, Hengelo.

Gewond werden:

- Mej. van de struik, 21 jaar wonende te Losser G. 109

- Anna Vrielink, oud 17 jaar, wonende te losser G. 107

- Herman de Vries, oud 9 jaar, wonende te losser G. 110

- Frits Damhuis, oud 12 jaar, wonnende te losser G. 113

- Lies Ebbing, oud 12 jaar, wonnende te losser G. 113

- Suze Ebbing, oud 12 jaar, wonnende te losser G. 113

- Minie Matthis, oud 4 jaar, wonende te losser G. 11

De slachtoffers alsmede de zwaar gewonden werden naar het ziekenhuis St. Bernardus gesticht in Losser overgebracht.

Diverse woningen in de buurt van de gebombardeerde percelen werden min of meer ernstig beschadigd, waarvan er plm. 25 verwoest of totaal onbewoonbaar.

Omdat er nog ontplofte bommen zouden liggen werd een gedeelte van de betreffende percelen afgezet en de in gevaar verkerende woningen ontruimd. Glane was op 15 februari in rouw.

(G. staat voor Glane)

Met een groet,

Bertus de Jongeburcht 

A.F. de Jongeburcht - 27 dec 2011 - 11:31

Hallo Bertus

Hartelijk dank voor uw snelle reactie.

Destijds woonden mijn ouders met mij, 1 jaar oud en mijn broertje van 3 in de Put. Ik weet helaas niet op welk nummer.

Die dag waren mijn moeder en broertje naar Enschede en mijn vader en ik waren thuis.

Volgens het verhaal van mijn vader hebben wij ons leven te danken aan de Heilige Maagd Maria.

Wat wil het geval; we hadden een Mariabeeldje dat op de schoorsteenmantel stond en altijd omviel als men op een bepaalde manier door de kamer liep. Die dag echter, terwijl alle muren schots en scheef op elkaar stonden, bleef het beeldje recht opstaan. Mijn bedje lag vol puin maar mijn vader kon mij op tijd uit het bedje halen en we bleven ongedeerd.

Er woonde ook een mevrouw Miene de Vries Volgens mij had ze geen kinderen en haar man was dwangarbeider in Duitsland. Deze Miene de vries heeft heel veel voor mij gezorgd . Kent iemand die familie soms?

Vriendelijke groet Margaretha

Met viendelijke groet Margaretha

Margaretha Tiehuis - 27 dec 2011 - 18:45


hallo ik ben henny  zou wel iets willen weten over de voetbal club GSV daar heeft mijn vader in gespeeld hij staat op een van de foto"s heb eens  gezien in een krantje waar zijn foto in stond  maar helaas ben ik die krant kwijt geraakt ik ben geboren in Glane Gem Losser  in 1948en woonde aan de glane-grensweg  tweede huis van de hoek na het over het bruggertje de dinkel waar je glane binnen kwam was het eerste zand pad toen de tijd voor bij dan 2 de huis. was ook een binnen plaats waar je water moest pakken een Put dus meteen emmer er aan .ik heb tot mijn 7 de jaar er gewoond bij mijn opa en oma in de voor kamer met mijn ouders die zijn inmiddels al overleden.ik  ken nog de naam invelt en buisman  en  beernink is mijn opa van had daar ook fam...woonen. dit is mijn verhaal maar het gaat erom of het krantje nog hebt van toen de tijd denk ik de kampioen van het elftal denk aan 1950 a 1954.

                                  Vriendelijke Groeten  Henny Westerink.

Henny Westerink - 17 mar 2018 - 01:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu