Gerhard Bruse - 21 dec 2009 - 17:14
Beste heer Bruse ,
Het enige wat ik u kan vertelen is dat via :
www.gemeente archief amstersam .nl
En dan vervolgens de begraafregister ....
Dat hier op naam sommige crematie's staan vermeld .
Maar dit geld dat natuurlijk weer enkeld voor de personen die daar zijn gecremeerd .
Ben zelf ook erg nieuwsgierig of er een bepaald reigister hiervoor is ..
Hopenlijk weet en ander forum -lid meer.
groetjes desire
desiree Ygel-Vet - 21 dec 2009 - 20:19
dat is zo jammer van crematie, en daarom wil ik niet gecremeerd worden, dat er vaak geen info achter blijft.
Mensen die begraven zijn, laten vaak toch wel de nodige info achter voor langere tijd.
carola - 21 dec 2009 - 20:40
Geachte heer Bruse
Bij de aangifte van overlijden behoefde en behoeft niet verklaard te worden aan de ambtnaar van de burgelijke stand dat de overledene zal worden gecremeerd. Als de akte in het register staat en alle overige papieren in orde zijn geeft de ABS een verlof begraven/cremeren af. Bij crematie wordt nog vereist dat de gemeentelijke lijkschouwer een crematieschouw houdt en daarvan een verklaring opmaakt. Daarna verzegelt de lijkschouwer de kist met lakstempels en maakt ook daarvan een verklaring op. Op die verklaring brengt hij eveneens een lakstempel aan dat overeenkomt die op de kist. Er is in de zestiger jaren nog vereist geweest dat er een codicil moest zijn van de overledene waaruit de wens te worden gecremeerd kon worden afgeleid. Dan stond niets meer de crematie in de weg. Bij aankomst van het stoffelijk overschot bij het crematorium werden de lakzegels vergeleken met die op het certificaat van de gemeentelijke lijkschouwer en als ze onbeschadigd waren werd daarvan een proces-verbaal van identificatie opgemaakt. Na de plechtigheid werd de kist onmiddelijk de oven ingevoerd nadat er een vuurvast genummerd steentje op de kist was gelegd en wel zodanig dat het steentje in de as bleef. Na voltooiing van de crematie werd de as in een voorlopige urn gedaan en werd van die handeling een proces-verbaal van verbranding en berging opgemaakt. Deze beide processen verbaal werden naar de officier van justitie gezonden in wiens ambtsgebied de verbranding had plaatsgevonden. Afhankelijk van de wensen van de nabestaanden werd de as uitgestrooid op een daarvoor bestemd terrein op het erf van het crematorium waartoe een toestemming aan de eerdergenoemde officier van justite werd gevraagd, die verkregen werd als de bestemming van de as aan de bij het crematiebesluit gestelde eisen voldeed. Deze regeling is thans vervangen door een ander crematiebesluit dat aanzienlijk soepeler is dan voorheen. Het vorenstaande geldt dan ook alleen voor een periode, waarin overlijdensakten zijn opgemaakt die nog niet openbaar zijn. Wel werden in Westerveld, Dieren en 's-Gravenhage ook al eerder crematies uitgevoerd, doch dan moest de overledene lid geweest zijn van een facultatieve lijkverbrandingsvereniging. De processen verbaal die bij de parketten berusten zullen vermoedelijk nog niet openbaar zijn.
Piet Hoogduin
P.C. Hoogduin - 21 dec 2009 - 23:04
Geachte forumleden,
Volgens de wet op de lijkbezorging (zie uitsnede hieronder) moeten de registers opbenbaar zijn, alleen is er nog niet aangegeven waar. Teneinde niet alle gemeenten en instellingen afzonderlijk te hoeven benaderen zou een digitaal verzameladres perfect zijn.
Heeft iemand misschien een idee, of bestaat dit al ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://wetten.overheid.nl/BWBR0005009 (geldigheidsdatum_19-12-2011)
Wet op de lijkbezorging
Hoofdstuk III. Begraving
Artikel 27
Hoofdstuk IV. Crematie
Artikel 50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ludo Hubenaar - 19 dec 2011 - 19:16
Veel van mijn voorouders zijn gecremeerd, en ook ik mis een hoop gegevens. Sites als graftombe.nl zijn een uitkomst voor mensen die grafen zoeken, maar voor gecremeerde voorouders bestaat dit dus (nog) niet. Het zou een echte aanwinst zijn om een index te hebben op naam, plaats en datum. Hopelijk wordt dit ooit op poten gezet!
Misschien is de eigenaar van graftombe.nl wel geinteresseerd in dit initiatief en wil hij het wel huisvesten?
M. van Bokhorst - 25 jan 2012 - 11:13
http://www.schiltmeijer.nl/Begraafpl/grafsteind.html is voor noord-holland actueel, maar het zou mooi zijn als dit er was voor Nederland
Kees de Wildt - 28 okt 2013 - 23:22
Gerhard Bruse - 29 okt 2013 - 10:01
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.