stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » huize Sint Annastichting



Profiel afbeelding

@ Y. Claassen-Thiers,

Lees svp de volgende string ook eens door. https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/5772/0/erkenning_van_kind_door_vader_of_moeder

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 okt 2017 - 11:54

In de 19e eeuw  moest een ongehuwde moeder het kind wel erkennen. Zij deed de geboorte-aangifte niet zelf, dus kon ze in principe een kind op papier in haar schoenen geschoven krijgen  terwijl dat helemaal niet waar was. (Iedereen kon wel aangifte doen, vergelijk het maar met het huidige cyberpesten maar dan met de middelen van toen) Om toch een juridische band te krijgen met het kind (erfgenaam e.d.) moest ze het kind later alsnog erkennen zodat zeker was dat ze inderdaad de moeder was.

Annemarie57 - 2 okt 2017 - 11:58

Beste Ben, voor zover ik weet niet. Ik ga er mee aan de gang, ik weet wel dat het binnen de familie altijd een behoorlijk taboe is geweest, alle betrokkenen zijn inmiddels overleden, maar ik ben zeer gemotiveerd om te achterhalen wat er is gebeurd. 

Stefan van Boxtel - 2 okt 2017 - 17:07

Ik ben er geboren op 8 juni 1944

Tonny van Leeuwen - 15 jan 2019 - 22:28

beste Stephan,

ben ook op zoek naar iemand en lees jou verhaal.

Heb je ooit kunnen achterhalen wat er gebeurt is 

en zoja hoe is dat gelukt?

met hartelijke groet,

Josette van den Brink

Josette van den Brink - 30 dec 2019 - 15:33

@ Josette,

Uiteraard vind ik het ook wel interessant te weten of Stephan alles helder heeft kunnen krijgen. Maar ter vermijding van evt inbreuk op privacy zou je voor jouw vraag ook Stephan direct kunnen benaderen. Klik op zijn naam onder een van zijn bijdrages en kies voor -neem contact op. Dan kun je direct een berichtje naar hem sturen en kan hij als hij dat wil ook jou mailen zonder tussenkomst van het forum.

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 dec 2019 - 15:46

beste Ben,

Helemaal gelijk! ik dacht dat ik dat gedaan had maar blijkbaar niet goed opgelet, dank voor je opmerking.

gr. Josette

Josette van den Brink - 30 dec 2019 - 16:20

Hoi Josette, waar ben je precies in geinteresseerd. Ik heb redelijk wat onderzoek gedaan naar de St. Annastichting omdat mijn moeder daar in 1910 is geboren. 

Y. Claassen-Thiers - 30 dec 2019 - 19:11

Ik ben er inmiddels achter dat de twee kleine kinderen waarover ik in twee berichten op de eerste pagina van dit topic heb geschreven, destijds, in juni 1931, uit huis geplaatst waren door de Voogdijraad Assen, net als de drie oudere kinderen in het gezin. Mogelijk was vader aan de drank. De oudste twee dochters gingen naar een kindertehuis in Amby bij Maastricht, de oudste zoon ging naar een kindertehuis in Heel, en de twee kleintjes, jongste zoon en dochter, gingen naar de Sint-Anna Stichting in Den Haag. Volgens advertenties op Delpher was dit een "Toevlucht voor ongehuwde moeders. Hieraan is verbonden: a. Verloskundinge Afdeeling b. Afdeeling ter verpleging van zuigelingen. De meisjes worden, na haar moederplichten vervuld te hebben, zo noodig aan een goede betrekking geholpen.  - De kinderen kunnen tot den leerplichtigen leeftijd in de St. Annastichting vertoeven." Dus zowel voor ongehuwde moeders als kleine kinderen. Helaas zijn de twee kleintjes uit mijn stamboom die daar terechtkwamen allebei binnen een half jaar overleden, dus of de verzorging daar wel zo goed was, daar kun je aan twijfelen... 

@Y. Claasen-Thiers, mocht je nog meer achtergrondinfo hebbben, of foto's van de gebouwen, dan hou ik me aanbevolen.

Marije Essink - 28 apr 2020 - 13:29

ik ben een dochter van een annastichting-baby. heb nog heel wat vragen: weet bv dat de moeder(mijn oma dus) zonder baby is vertrokken maar weet geen datum. Baby is daar gebleven en later (weet niet hoeveel later naar een huis van dezelfde stichting in Limburg) overgebracht. Waarom en hoe en in wiens opdracht?? Onbekend. wie heeft ook zoiets"meegemaakt

annelies couwenberg - 4 mar 2021 - 14:14

Ik ben ook een dochter van een annastichting-baby. Alleen bleef mijn moeder wel bij mijn oma. Uit ervaring weet ik dat in het Haags Archief en het Nationaal archief behoorlijk veel te vinden is. Zo weet ik dat mijn moeder pas na een jaar erkend werd door mijn oma. Ook zal je moeder een voogd hebben gehad en zijn er voogdijregisters. Van belang is daarbij dat je de juiste geboortenaam en datum van je moeder hebt. Dan kun je veel terugvinden. 

Y. Claassen-Thiers - 4 mar 2021 - 14:54

Zo weet ik dat mijn moeder pas na een jaar erkend werd door mijn oma.

In die tijd moest (indien de moeder niet gehuwd was) zij zelf aktie ondernemen en het kind erkennen. Bij een geboorte uit een huwelijk doet de vader aangifte en die geldt uiteraard ook voor zijn vrouw. Een ongehuwde moeder kan niet binnen 3 dagen aangifte van haar kind doen, dus wordt dat gedaan door de vroedvrouw/arts of een persoon die bij de bevalling aanwezig was. Je ziet dan dat de moeder bij een toekomstig huwelijk het kind erkend, of in wat vroegere tijden vond een erkenning ook wel plaats als het zoontje ingeschreven werd voor de militiekeuring.  

Dus de late erkenning hoeft niets te maken te hebben met de gemoedstoestand van de moeder, maar gewoon aangifte doen als daar gelegenheid voor is, de noodzaak zich aandient of bij een overschrijving naar een ander adres/woonplaats.

mvg-Ben

Ben Wegman - 4 mar 2021 - 15:07

denk niet dat het een kwestie van erkennen was. baby kwam pas na 5 jr bij de moeder (die ondertussen was getrouwd!) Weet jij iets van voogdijregisters?

annelies couwenberg - 4 mar 2021 - 15:13

Het was ook maar een voorbeeld, die erkenning, over wat er allemaal terug te vinden is. Kijk eens op deze site over voogdijkaarten https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/voogdij-en-ondertoezichtstelling-in-zuid-holland#collapse-8130

Y. Claassen-Thiers - 4 mar 2021 - 15:29

ben aan het zoeken! dat wist ik niet. dank

annelies couwenberg - 4 mar 2021 - 15:33

in oude forumberichten lees ik een bericht van Wim de Ruiter over de sint anna-verpleegafdeling in Heel in limburg. Mijn moeder is daar vertrokken op 23-04-1925. Werd geboren in den haag in 1919.  Weet dhr Wim de Ruiter waar de archieven van dat klooster zijn. Of : welk ander forum lid weet iets over de periode 1919 tot 1925. Misschien is er tussen het de sint annastichting in de haag nog een ander tussen station.

annelies couwenberg - 12 mar 2021 - 18:23

beste heer wim de ruiter: wel een hele late reactie. Mijn moeder verbleef daar tot in april 1919, vanaf wanneer onbekend, Werd geboren in Den Haag in huize Annastichting. Daar het klooster in Heel niet meer als zodanig bestaat volgende vraag: heeft U enig idee waar de administratie zou kunnen zijn.  Of war zij een archief hebben? Dank voor Uw reactie

annelies couwenberg - 12 mar 2021 - 18:58

De hr de Ruiter is geen lid (=uitgeschreven lid) meer van het stamboomforum. Misschien dat hij soms nog meeleest, anders kijken of je nog een andere route kunt vinden om hem te bereiken.

mvg-Ben

Ben Wegman - 12 mar 2021 - 19:37

dank vermoed dat hij overleden is daar hij in de 60-er jaren in Heel heeft gewerkt.Bent u al lang bezig met onderzoek? Heeft u bv kunnen ontdekken wie aangifte heeft gedaan? Dank voor u reactie en vr gr

annelies couwenberg - 12 mar 2021 - 19:42


Heb via stichting Echo het volgende bericht ontvangen over het archief:: ik citeer:

"kan u het beste doorverwijzen naar het erfgoed Nederlands Kloosterleven. Mail naar:info@erfgoedkloosterlven.nl in St Agatha bij Cuyk, Noord Brabant. Ofwel het archief van de Kleine Zusters van de H.Joseph is daar reeds ondergebracht, ofwel dat staat nog te gebeuren."Als je nog iets wilt weten kun je waarschijnlijk daar terecht. Wacht op antwoord. Succes

annelies couwenberg - 17 mar 2021 - 10:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu