stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Sevenum Passantenkampen



Profiel afbeelding

Medespeurders,

op een Amsterdamse Archiefkaart komt ik een opmerking tegen dat iemand in 1946 woonde te Sevenum Passantenkampen.

Googelend vind ik niet zo veel informatie daarover, krijg de indruk (ref Nationaal Archief) dat het een penitentiaire inrichting was.

In de historische kranten van de KB vind ik een berichtje van December 1944 dat een groep jongeren in september 1944 naar Duitsland zijn weggevoerd om in de Hermann Göring Werken te gaan werken. Later zouden ze voor de keuze zijn gesteld: doorwerken of lid van de SS worden, allemaal zouden ze voor het laatste gekozen hebben.

Wie weet meer over Sevenum Passantenkampen, wanneer werd je daar naar toe gestuurd, wanneer kwam je vrij, etc.

groet, Fred

Fred H - 27 jan 2011 - 18:54

In het archief van de gemeente Sevenum bevinden zich de volgende stukken:

Inv.nr. 1170 - Lijsten houdende opgaven van de namen van personen die vanuit Sevenumse z.g. Passantenkampen naar Duitsland zijn afgevoerd, 1944-1945

Lijkt mij het beste als u contact opneemt met de gemeente Sevenum voor nadere informatie. Waarschijnlijk kan de Heemkundevereniging van Sevenum u ook wel verder helpen:

http://www.heemkundesevenum.nl/

Frans Roebroeks - 27 jan 2011 - 19:22

Dank voor de link Frans, ik heb een mail gestuurd naar de Heemkundevereniging.

Fred

Fred H - 28 jan 2011 - 11:10


Het passantenkamp lag in wat later Evertsoord werd genoed, een kerkdorp van Sevenum. Het was oorspronkelijk bedoeld als onderkomen voor de vele Peelwerkers. De mannen (en soms ook hun gezinnen) die de Peel ontgonnen en waaruit later het dorp Evertsoord ontstond.

De mensen die er werkten waren er zeker niet allemaal vrijwillig. Het was namelijk een werkverschaffingsproject om de grote werkloosheid in de jaren 30 van de vorige eeuw tegen te gaan. Vandaar dat het wellicht lijkt op een penitentiaire inrichting. Maar dat was het niet. De opzichters of toezichthouders woonden ook in het kamp. Zij hadden vaak hun hele gezin bij hen wonen. Degenen uit het werkverschaffingsproject niet.

In de oorlog werd het wel gebruikt om de zogenaamde 'boefjes' op te vangen. Veelal jongeren die wat uitgevreten hadden. Ze kwamen van uit heel Nederland. Bij de 8 oktober razzia (08-10-1944) werden ook deze jongens opgepakt en naar Duitsland getransporteerd, om daar inderdaad in oa de Herman Göringwerke te gaan werken.

Na de oorlog is dit kamp (of eigenlijk zijn het er twee) nog vele jaren gebruikt. Als opvang voor mensen die geen onderkomen hadden. Zo woonden er een tijd lang Spanjaarden en Hongaren, die bij Philips in Eindhoven werkten. Verwar de passantenkampen niet met de gevangenis die ook in Evertsoord ligt. Deze ligt aan de andere kant van de weg. En is later ontstaan, een apart verhaal.

Groet,

Birgitte Beeren-Verstegen

Birgitte - 10 nov 2020 - 11:37







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu